Miért hiszik az emberek, hogy a kétkezi munka fontos, a rosszul képzett szakmunkásokra nagy szükség van?
"Szakmunkás emberekre, tehát kőműves, villanyszerelő, asztalos....stb.
Rájuk szükség van.
A szalagmunka lassan eltűnik, pár évtized és az egészet gépek fogják csinálni.Emberek meg csak karbantartani, programozni, felügyelni kellenek majd a gépekhez.
"
Igen, de ki fogja ezeket a munkákat elvégezni, ha nincs meg a kellő képzettség? A szalagmunka léte ma is anomália, egyáltalán nincs szükség ilyen munkára, erőszakkal tartják csak fenn.
Villanyszerelő, asztalos, stb. persze hogy kell, csak kevesebb, de azok magasabb végzettséggel! Megfelelően megtervezett városépítészettel, stb. Az ezekre való igény gazdaságosan csökkenthető. A mérnöki képzettségű karbantartókra viszont sokkal nagyobb szükség lenne.
" Egy jó szakmunkás bármikor el tud helyezkedni, és jól is fog keresni."
Ez nem teljesen igaz.
Egy szaki, akkor él jól ha vállalkozó lesz belőle.
Alkalmazottként nem keres valami jól.
"Szerintem meg nagyon kevés szakmunkás van és aránytalanul sok a diplomás. Több ismerősömnek is 2-3 diplomája van, de még egy szeget sem tud rendesen beütni a falba, nemhogy valami szakmunkát elvégezzen. Csak most ez a "divat", hogy mindenki az egyetemen lébecol évekig aztán kap egy olyan diplomát, egy olyan területre amire jelentős a túlképzés, és semmi szükség nincs rá. Csodálkoznak ha nem kapnak munkát. Egy jó szakmunkás bármikor el tud helyezkedni, és jól is fog keresni.
"
Látom, egy jó egyetemre nem is nagyon tetted még be a lábad. Lehet, hogy a _ROSSZ_ bölcsész, közgazdász nem kap munkát, de mégis van kereslet a _JÓRA_, rengeteg a betöltetlen állas, még több, amit meg se hirdettek. Az, hogy az emberek olyan képzettséget kapnak, amivel nem lehet elhelyezkedni, nekem nem a túlképzettségről árulkodik.
De persze biztos érettségivel meg 2 éves ügyintéző vagy akármilyen OKJ-val könnyebben talál munkát az ember, mint egy programozó vagy villamosmérnök diplomával ugyebár...
"Mi bajod kérdező a technikusokkal? Majdnem annyit tanulnak mint egy főiskolás... Vagy ők is szakmunkásnak felelnek meg?"
Egy szakmunkásnak, ha jó akar lenni lényegesen többet kell tanulnia mint egy főiskolásnak. Egy kiváló asztalos élete végéig tanul egy főiskoláshoz néhány év után hozzávágnak egy diplomát. Érteni nem fog ugyan semmihez, de van diplomája.
Ezt a szót hogy túlképzettség én nem ismerem, ez elégedetlen emberek önnyugtató dumája. A rosszul képzett szakmunkás, vagy jól képzett elég hülye szó, ha arra gondolsz hogy az iskolában hogy képzik őket, az sajnos vicc. A magyar oktatás úgy sz*r ahogy van, túl sok felesleges elmélettel traktálják a nebulók fejét, gyakorlatnak meg megkapják a semmirevaló fantomképzést. Úgy értem hogy a gyakorlati képzéssel semmit nem fog tudni ha kikerül az iskolából. Az meg hogy utána hogy halad tovább az 3 dologtól függ. Milyen tudásúak a mellette lévő "betanítók", milyen színvonalú az ottani munka, milyen képességű az illető.
A kétkezi munkára pedig még a jelenlegi helyzetben szükség van, bizonyos helyeken egy betanított munkást még mindig olcsóbb megfizetni a kis éhbérrel mint létesíteni erre egy automatizált rendszert, meg azt karbantartani.
Na meg ha ezek az emberek nem dolgoznának, akkor a dolgozó réteg terhe lenne.
Szakmunkás, vagy egyéb karbantartó munkakört ebbe nem vettem bele, az is kétkezi munka, de én még nem találkoztam automatizált karbantartóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!