Megérte az egykulcsos adórendszer? A jólkeresők nyertek vele, de a többség nem. AZ állam évi 444 milliót veszít.
Érdemes ezzel kezdeni a cikket:
A tanulmányt nem egy ellenzéki politikai műhely, hanem Virovácz Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkatársa és Tóth G. Csaba, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója jegyzik.
"Hatalmas bevételkiesést okoz és szinte kizárólag a legjobban keresőknek kedvez a kormány adópolitikája, állapította meg egy, a Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmány. A tanulmányt nem egy ellenzéki politikai műhely, hanem Virovácz Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkatársa és Tóth G. Csaba, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója jegyzik.
Megállapításaik szerint a 2010-13 között végrehajtott szja-reform összességében évi 444 milliárd forint bevételkiesést okozott a magyar államnak. A kieső bevételek 74 százaléka pedig a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó, gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét gyarapították.
A vizsgált hároméves periódusban a leggazdagabbak évi 501 milliárd forinttal kevesebb adót fizettek, mint tették volna a régi szabályok szerint. A leggazdagabbak hozzájárulása az adóbevételekhez 61 százalékról 42 százalékra csökkent.
Ezzel szemben a legszegényebbek adóterhei összesen évi 134 milliárd forinttal nőttek ugyanebben az időszakban. A legalsó négy jövedelmi tizedbe tartozóknak mindössze 20 százaléka járt jobban. A második legmagasabb jövedelmű csoportban a nyertesek aránya 92, a leggazdagabbak körében 99 százalék.
Az adóváltozások egyik fő indoka az volt, hogy a családi adózással segítsék a gyerekes családokat. Ez sem jött be. Ugyan a három vagy több gyermeket nevelők 63 százalékának csökkent az adója, az alsó hat jövedelmi tizedbe tartozók adóterhei nem csökkentek érdemben. A nagycsaládosok összesen 67 milliárdot nyertek az adóreformmal, ennek 92 százaléka a legfelső két jüvedelmi tizedbe tartozók nettó keresetét növelte. "
"Milyen nyugdíja lesz apukádnak?"
Mindenhol ez megy sajnos, hiába lázad ellene az apukája... Ha meg lehet választani, hogy most nem halok éhen, vagy később akkor inkább most maradok életben :)
Ő most egy igazi előrelátó apuka. Az nálunk nem fontos,mi lesz holnap,csak mindíg az a fontos mi van ma.
Ugyanaz mint a devizásoknál. Felvette ma,fizetni holnap már nem tudta,tán nem is nagyon akarta.
Én személy szerint nem vagyok fityesz-imádó,úgyhogy nem vettem be semmit.De azt sem lehet csinálni,hogy minden zsebbe megy...aztán nézek a lyukon.
Ezek szerint a sokak által megszólt multik százszor különbek,bejelentik az embert magasabb bruttóval.
Mellesleg...ha mindenki minimálbéren van bejelentve csak, akkor hogyan lehet az országos átlagkereset netto 128.000,- ft. Ez csak úgy lehet,hogy magasabban van a többség bejelentve. Azért nem általános ez a "zsebes dolog".Nehogy te meg ezt hidd el.
"AZ állam évi 444 milliót veszít."
Ez a pénz legalább magyar állampolgároknál maradt nem herdálják el a politikusok.
Ezt viszont nem értem :
"Ugyan a három vagy több gyermeket nevelők 63 százalékának csökkent az adója, az alsó hat jövedelmi tizedbe tartozók adóterhei nem csökkentek érdemben. "
Ha valaki az alsó jövedelmi tizedbe tartozik és három gyereket nevel, akkor nem fizet adót, mert ki sem tudja használni a teljes adókedvezményt. Tehát 0 forint adót fizet. Akkor miért nem csökkent az adóterhe ?
Tulajdonképpen mit ért a kérdező adóteher alatt ?
A bekezdés elején a családi adózás az SZJA-ra utal, a végén az adóteher meg az összes adóra ? ( SZJA, ÁFA, jövedéki adó stb.) Itt valami csúsztatás van almával indulunk körte lesz a végén.
12-es teljesen egyetértek veled.
Méghogy aki többet keres,az biztos többet tanult.
Ez egy vicc.
Nevetséges bére van az orvosoknak.A semmit tevő politikusok meg havi 1 millát keresnek és most már kevesebb is az adó belőle.Undorító aki ezt kitalálta.
Ez lesz az emberiség veszte.A gazdagok még gazdagabbak akarnak lenni.
Ezt a mocskos zsivány rendszert támogatni,gusztustalan!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!