Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mégis mire jó az, hogy egyre...

Mégis mire jó az, hogy egyre több helyen van rovásírásos helységtábla?

Figyelt kérdés
Sem a Monarchia idején, sem a Horthy-rendszerben nem voltak ilyenek, akkor manapság miért olyan fontosak?

2013. aug. 24. 20:39
1 2 3 4 5 6
 21/57 anonim ***** válasza:
83%
Hahaha! Betűk a szóközbillentyűn!
2013. aug. 24. 22:43
 22/57 Ozmium42 ***** válasza:
67%

A rovásírás nem a Monarchia, és nem is a Horthy rendszerből való, nem értem, hogy jön ez ide, és mi a tanulság abból, ha akkoriban nem használták.

Ami azt illeti, a rovásírás a magyarság eredeti, saját írása. Több tárgyi emléket találtak, amin rovást használtak, és népi motívumaink is rovással írt szavakat jelenítenek meg.

A modern élet bizonyos kihívásainak valóban nem felel meg, de ez nem zárja ki azt, hogy egyrészt tanítsák (nem olyan régen még szerepelt a tankönyvekben!), másrészt nem kell kiröhögni a rovók egyre szélesebb táborát.

Van már lehetőség digitálisan is használni, persze nem a billentyű matricás módszerre gondolok. A saját gépemen egy böngésző bővítmény van, amely leleményesen kezeli a kettős betűket. Pl. ahol s és z van egymás mellett, automatikusan javítja "sz"-re, és meg vannak adva a kivételek is, ahol bonyodalmak lehetnek, pl. házszám.

Ez egyrészt egy hagyományőrzés, amiben semmi rossz dolog nincs, másrészt egy mozgalom, aminek a célja éppen az, hogy széleskörűen visszahozza a köztudatban a feledésbe merült írásunkat. Könyveket is gond nélkül kiadnak rovással. A megismertetésnek jó módja az utcanév tábla. Ezek jelenleg úgy vannak kezelve, mint reklámtábla, tehát ezek a szabályok is vonatkoznak rá.

Mire jó?

Nos, azon kívül, hogy ismeretterjesztő, valamint a település magyar etnikumú lakóit jó érzéssel tölti el, egyfajta minősítő tényező is. Te, és a kérdésed alatt sokan például minősítik magukat azzal, ahogyan a rovást megjelenítő táblákhoz hozzáállnak. Jelzitek, hogy nincs kötődésetek a magyarság kultúrájához, történelméhez és régmúlt béli szellemi termékeihez. Ennek oka valószínűleg az, hogy a fizikai, vagyis leszármazási kapcsolat sincs meg.

Ennek ellenére megismerkedhetnétek a szolidaritás fogalmával.

2013. aug. 24. 23:47
 23/57 A kérdező kommentje:
Kedves 22-es válaszadó! Tévedsz, ugyanis magyar felmenőkkel rendelkezem, tehát én is magyar vagyok, csupán nem értek egyet a rovásírással. Nem is értem, hogyan gondolod ismeretlenül bárkinek is megítélni a származását. Azért van jelenleg demokrácia, mert mindenki azt gondolhat amit akar, én is, te is, éppen ez a jó, hogy különböző a gondolkodásunk. Szóval neked is tiszteletben kéne tartanod mások véleményét.
2013. aug. 25. 00:02
 24/57 anonim ***** válasza:
72%
Minthogy a fene nagy demokráciában különösebb erőfeszítés nélkül tiszteletben tartható mások azon irányú tevékenysége, hogy az erre vonatkozó szabályok betartásával rovásírásos táblákat helyezzenek ki, ha erre pénzük van, és úri kedvük így kívánja. Akinek meg nem tetszik, nem néz oda. '90 óta a másság tiszteletére okítanak bennünket, talán ezt a hóbortot is el lehet viselni.
2013. aug. 25. 00:13
 25/57 Ozmium42 ***** válasza:
19%
Nem minősítettem, de ez tipikusan olyan eset, amikor az illetőnek szívesen ellenőrizném a családi genealógiáját. Mivel nem tehetem, ezért csak "valószínűsíthetek". De még ha igazat is mondanál, azt hiszem, az esetek többségében nem érne meglepetés.
2013. aug. 25. 00:17
 26/57 A kérdező kommentje:
Ha egy kicsit kutakodnál te is, illetve bárki más a családfájában biztosan találna szláv, osztrák vagy akár szerb, román felmenőket. És ennek az az egyszerű oka, hogy a magyarság az elmúlt 1000 évben rengeteg népcsoporttal keveredett. Úgyhogy senki sem lehet biztos abban, hogy 100%-ig tiszta magyar.
2013. aug. 25. 00:25
 27/57 Ozmium42 ***** válasza:
34%

Nem kell 100%-ig tiszta magyarnak lenni. Sőt, semminek nem "kell" lenni.

Csak 3 szabályt kellene betartani. Senki ne szégyellje a felmenőit, senki ne akarjon másnak látszani, mint ami, és ha történetesen semmi köze nincs a magyarsághoz, akkor viselkedjen ennek megfelelően: legyen szolidáris a befogadó etnikumhoz (kultúrájának, politikai ambícióinak saját országában való prioritásához), vagy távozzon sajátjai közé.

2013. aug. 25. 00:32
 28/57 anonim ***** válasza:
81%

Kérdező, nem tartod gyanúsnak, hogy két azonos jelentéssel bíró szó, képes volt fennmaradni egymás mellett? Ír-ró

Még is a két szó jelentése között van egy hatalmas különbség egyiket papírra, a másikat valami vastagabb felületre szokás ejteni.

Európában nem is ismerik ezt a szót, hogy róni. Annyit ismernek, hogy "runic" amit úgy definiálnak, hogy " rúna írás"... nálunk erre külön szó van rovás, vagy rúna rovás ... érdekes nem?

Ha valaki ír, akkor senki se mondja, hogy milyen szép képet írtunk, mert azt rajzolni szoktuk.

Ugyanígy igaz

Ha valaki ró, akkor senki se mondja azt, hogy milyen szép motívumokat róttam ... mert az nem értelmes mondat, mert a motívumokat faragni szokás.

2013. aug. 25. 00:37
 29/57 Checkpoint Charlie ***** válasza:
32%

"Nos, azon kívül, hogy ismeretterjesztő, valamint a település magyar etnikumú lakóit jó érzéssel tölti el"

És ezt kimondta? Mert engem például nem. Ahogy az emberek nagy többségét sem, vagy csak szimplán nem érdekli őket.

2013. aug. 25. 00:59
 30/57 anonim ***** válasza:
22%
Engem se érdekelnek a reklámok még is mindenhol látom őket ... Vagy nem szeretem a fekete autókat szerintem sokan így vannak ezzel, akkor ezentúl szavazzuk meg, hogy ne legyenek fekete autók!
2013. aug. 25. 01:01
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!