Miért nem igazságos az egykulcsos?
Én úgy gondolom,hogy így igazságos,mindenki ugyanannyi %-ot fizet.
Idézet a cikkből:
" ma Magyarországon az adóbevallást benyújtók mindössze 6,5 százalékától származik az szja-bevétel több mint 80 százaléka, vagyis az a réteg, amely az egy kulcs révén jelentős jövedelemtöbbletben részesül, nagyon szűk."
"A tehetősebb sem kap jobb szolgáltatást azért,mert többet fizet.."
Ja, csak tudod a tehetős meg sem fogja érezni az életvitelében, ha többet fizet be, a csóró viszont éhen is dögölhet miatta. Csak attól lehet elvenni, akinek van és úgyis csak bankszámlára pakolgatná a pénzt.
"Reggel ötkor kelek és este hétre érek haza.Úgy hiszem dolgozom..."
Én meg negyed 4-kor kelek és fél 6-kor érek haza. Én is dolgozom szerintem és mégsem vagyok gazdag.
Amúgy nem lenne ördögtől való az egykulcsos adó, ha nem 70-100 ezer között keresne a magyarok 3/4-e, hanem mondjuk kétszer ennyit és akkor még talán több dolgot is lehetne fizetőssé tenni, ami most államilag támogatott, mert képesek lennének megfizetni az emberek.
Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy meg tudnak-e élni a legszegényebbek, akik még dolgoznak és az embereknek átlagban van-e munkahelyük.
Egyrészt nem igazságos.
Ugyanis nem egy féle adónem létezik.
Ha valaki a magas jövedelméből ugyan annyi szja t fizet és marad megtakarítása az arányaiban kevesebb áfa t fizet.
Több importot vesz aminek a csereértékét a valutafüggőségünk kiteljesedését meg egyformán osztja szét a rendszer.
De még sem ez a legnagyobb baj!
hanem az hogy fenntarthatatlan a rendszer, és kontraproduktív. A jövedelem leszivárgás elmélete még soha nem lett bebizonyítva. Viszont az alacsonyabb jövedelműek jövedelem emelkedéséből multiplikálódott externáliák által a magasabb fogyasztás okán a magasabb jövedelmű réteg is részesedik belőle.
Sőt az ami most játszódott le. Az hogy az alacsonyabb jövedelműek adójóváírásának eltörlése miatt még kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, az nem igazságos és nem is indokolható semmilyen gazdasági érvvel!
Mi is fog történni, vagy akár történik is?
A magasabb jövedelmek és az alacsonyabbak is inflálódnak.
Ami ismét nem igazságos hiszen a szegények különadója az infláció igazán.
És igen, lehet hogy ma egy szűkebb rétegnek ez jól jött, de ha megnézi mit vehet ma és mit vehetett 2 éáve a fizuból akkor lassan eltűnik a kedvező hatás.
Miközben az 1k nak semmilyen kedvező hatása nem volt a gazdaságra, sőt inkább a hazai termékek és szolgáltatások visszaesése lett a következmény. Az za, mindenki bukik folyamatosan miatta.
Akkor kinek is jó végül is és mennyire is igazságos?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!