Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek miért nincs...

Szerintetek miért nincs Magyarországon demokrácia?

Figyelt kérdés
És most azoknak szól a kérdés akik ezt tényleg így gondolják. Én úgy látom, hogy a jelenlegi kormányt demokratikus keretek között a magyar nép választotta. A törvényeinkben szerepel az is, hogy 2/3-os többségben( amit törvényesen értek el) lehetőség van a Magyar Alkotmány változtatására is. Akkor kérdem én, miért sír a TV-ben a sok ellenzéki politikus, hogy Orbán diktátor és le kellene váltani? Ok, én is a Jobbikra szavaztam, nem a Fideszre, de szerintem a Fidesz törvényesen kormányoz. És még emlékszem arra amikor a Gyurcsány "hazudtunk reggel, délben, este" produkciója nyilvánosságra került, akkor persze ezek azzal védekeztek, hogy a demokráciában a mandátum 4 évre szól, nem lehet mindenkit csak úgy leváltogatni. Úgy néz ki, ez csak akkor igaz ha ők kormányoznak. Összegezve, aki azt gondolja, hogy Orbán diktátor és a demokrácia ellen vétett, az alátámasztaná nekem érvekkel, hogy miért gondolja így?

2013. febr. 5. 09:43
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
68%
Nem vagyok fideszes de erre én kíváncsian várom a válaszokat..
2013. febr. 5. 09:52
 2/19 anonim ***** válasza:
68%
* én is
2013. febr. 5. 09:52
 3/19 anonim ***** válasza:
80%

Orbánt demokratikusan választották meg, és leváltani is csak DEMOKRATIKUS választásokon lehet.

De: demokráciában NINCS minden jelentős pozíció és hatalom egyetlen párt kezében. Nem hoznak törvényeket az ellenzék, az Érdekképviseletek, Szakszervezetek véleményének figyelembe vétele nélkül. Az NEM demokrácia, ahol az ellenzék vagy a Civil Szervezetek elmondhatják ugyan a véleményüket (sokszor csak utólag), de ezt a Fidesz nem veszi egyáltalán figyelembe.

Nem csorbítják az Alkotmány Bíróság, a Szakszervezetek jogait. Nem változtatják önkényesen úgy a választási törvényeket, hogy az ellenzékiként induló pártoknak ne sok esélye legyen részt venni a választásokon.

Lassan ugyanolyan egypárt rendszer lesz nálunk, mint amilyen a rendszerváltás előtt volt. Csak még őrizzük a demokrácia látszatát.

2013. febr. 5. 10:05
 4/19 anonim ***** válasza:

Bár én azok közé tartozom, akik szerint nincs demokrácia, mégis azt állítom, hogy ez nem most indult, hanem nem is volt, igaz, a Fidesz kormány ideje alatt rosszabb lett.

A demokrácia fogalmával van a baj. Ha neked az a demokrácia, hogy a nép négyévente kifejezheti az akaratát, és amúgy a kormány és az országgyűlés azt csinál, amit akar, akkor demokrácia van most is. Én nem gondolom úgy, hogy egy választás, ahol az emberek többsége azt sem tudja, hogy milyen kormányprogramra szavaz, de még azt sem hogy milyen értékekre (úgy gondolod, hogy Mo. lakosságának nagyrésze az egykulcsos adót demokratikusnak tartja? vagy azt, hogy ha többet keresel, nagyobb összegű családtámogatásra vagy jogosult?), mivel pedig ez így van, nincs mit számonkérni, nincs felelős kormányzás.

A törvényesség egy jellemzője lehet a demokráciának, de nem kizárólagos ismérve. Demokratikus volt a népköztársaság, ahol törvényeket és törv. erejű rendeleteket hoztak a nép nevében? Vagy a náci Németország? Demokratikus-e az az EU, ahol a jogalkotás kezdeményezése kizárólag a Bizottság kezében van, vagy ahol a legfőbb vezetőket (Bizottság elnöke, EU "külügyminisztere," EU elnöke) nem a nép választja, és akik nem vonhatóak felelősségre?

A demokrácia olyan fogalom, mint az igazságosság. Nem egyszerűen meghatározható fogalom és nem egyenlő a törvényességgel.

2013. febr. 5. 10:15
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

"a jelenlegi kormányt demokratikus keretek között a magyar nép választotta"

Ez igaz, de azért választotta, hogy az érdekeiket képviselje. Ezt valóban meg is ígérte, de csak ígéret maradt.

Amúgy Hitler is választásokkal került hatalomra, komoly támogatással. Akkor az is demokrácia volt, amit több, mint 10 évig csinált? :DD

2013. febr. 5. 10:51
 6/19 anonim ***** válasza:
Én sem gondolom így, de értem a logikát. A Fidesz csomó helyre a saját huszárait ültette, aminek eddig látszólag köze sem volt a politikához (kultúra, oktatás). Viszont azt felejtik el az ezzel érvelők, hogy fű alatt mindig is megvolt a kormányzat befolyása ezekre a területekre.
2013. febr. 5. 11:32
 7/19 anonim ***** válasza:

Az is növeli a szkepticizmusomat, hogy az ellenzék csak hangoztatja, hogy a demokrácia sérült, de nem aszerint cselekszik. Csak a baloldal több darabban van most, mint régebben az egész parlament.

Úgy tűnik, hogy a pártjaik és párton belüli nézeteik szuverenitásának megőrzése fontosabb számukra, mint a "demokrácia visszaállítása".

2013. febr. 5. 11:36
 8/19 anonim ***** válasza:

"az ellenzék csak hangoztatja, hogy a demokrácia sérült, de nem aszerint cselekszik."

Milyen tevékenysége utal arra, hogy szerintük nem sérült?

"Úgy tűnik, hogy a pártjaik és párton belüli nézeteik szuverenitásának megőrzése fontosabb számukra, mint a "demokrácia visszaállítása"."

Természetesen. Először viszonylagos egységet kell teremteniük, anélkül nehéz lenne harcolni bármi ellen is.

2013. febr. 5. 11:42
 9/19 anonim ***** válasza:

"fű alatt mindig is megvolt a kormányzat befolyása ezekre a területekre."

Nem "fű alatt", hanem egyértelműen hatással voltak rá, ezért hívják kormánynak. A különbség az, hogy az ellenzék nem volt kizárva a döntésekből. Ezért tehette meg a fidesz, hogy megtorpedózta azokat a döntéseket, amiket ma ő maga vezet be.

2013. febr. 5. 11:45
 10/19 anonim ***** válasza:
33%
Minden viszonylagos.A görög demokrácia gazdaságának egyik alappillére a rabszolgatartás volt.Itt demokrácia van,nem szociokrácia,hálistennek.
2013. febr. 5. 11:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!