Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek ha ténylegesen...

Szerintetek ha ténylegesen jól működő demokrácia lenne Magyarországon, akkor elégedettebbek lennének az embereK?

Figyelt kérdés
Szerintem nem, de kíváncsi vagyok más véleményekre is.
2012. jún. 20. 07:50
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
81%
Azt nem tudom, de azt, hogy a jobb lét nagyban befolyásolná a hangulatot. Ha nem azon kéne agyalni, hogy hogy ne haljon éhen az ember.
2012. jún. 20. 08:08
 2/14 Antimod ***** válasza:
57%

Biztosan, mert lenne hatása egyes kezdeményezéseknek. Éreznék az emberek, hogy van beleszólásuk egyes folyamatokba, nem pedig a fejük fölött döntenek el mindent, mint az óvodában.

Az pedig külön dühítő, hogy oligarchiák uralkodnak, és befolyásolnak mindent, a választásoktól kezdve a legalsóbb szintekig, és semmit nem tehetsz ellene (lásd "diszkóbotrány").

2012. jún. 20. 08:44
 3/14 anonim ***** válasza:
54%

A kérdés azt mutatja, nem világos, mi az, hogy ténylegesen jól működő demokrácia. Demokrácia görög szó, a nép hatalmát jelenti. Ma ez abban nyilvánul meg, hogy a társadalom tagjai felelősen gondolkodva nem tűrnek el az országra nézve káros tevékenységet. Ezt úgy teszik, hogy - ha szükséges - adott konkrét problémákra szervezeteket hoznak létre, hozzáértők kidolgozzák a szükséges tennivalókat, és azt tüntetéssel, passzív ellenállással, konkrét munkahelyeken való fellépéssel rákényszerítik a törvényhozókra. És azt is értésükre adják, hogy utoljára cselekszenek, mert számukra nem lesz legközelebb.

Vagyis ténylegesen jól működő demokráciában egyszerűen nem lehet az országra káros intézkedéseket hozni. A törvényalkotó és végrehajtó pontosan tudja, hogy utoljára tehetné meg, mert többé nem engedik a cselekvés környékére sem. Szerintem így kétszeresen is elégedettek (nem elégedettebbek) lennének az emberek. Egyrészt, mert jó intézkedések lennének, másrészt mert elégedettséggel tölt el, ha tudom, hogy ebben nekem fontos szerepem van.

2012. jún. 20. 09:32
 4/14 A kérdező kommentje:
Köszi utolsó, ez sokmindenre rávilágított.
2012. jún. 20. 09:42
 5/14 anonim ***** válasza:

"Vagyis ténylegesen jól működő demokráciában egyszerűen nem lehet az országra káros intézkedéseket hozni."

Az a baj, hogy a "nép" nem mindig tudja eldönteni, mi a helyes és káros intézkedés. Azt persze el lehet dönteni, hogy sanyargatják az embert, és lenyúlják az állam pénzét, de egy hosszabb távú (főleg gazdasági) tervet már nem fog érteni a nagy többség. Az áldozatvállalás meg pláne nem egy népszerű dolog. Szóval a vezetésnek lavíroznia kell a hasznos és a népszerű intézkedések között, ha végig akarja vinni a hosszabb távú terveket, és ez nagyon nem egyszerű. (Eddig nem is nagyon sikerült egyik kormánynak sem a 20 évben.)

Arra akarok kilyukadni, hogy fejlődőben, átalakulóban lévő országban szerintem nincs jól működő demokrácia. Ha nehézséget ígér a vezetés, azért "dobják", ha meg kánaánt ígér, akkor 2-3 éven belül azért. (A második esetben legalább megválasztják, ezért inkább ezt szokták alkalmazni.)

Egy jól bejáratott, "fejlett" országban már kicsit könnyebb jól működő demokráciát csinálni.

2012. jún. 20. 09:48
 6/14 anonim ***** válasza:
8%
Magyarországon (kövezzetek meg, de) jól működő demokrácia van. Nem értem, hogy mi miért ne lennénk demokrácia. Amúgy az emberek ha jólétben élnek, le se sz.rják, hogy demokrácia van vagy sem, lásd a Kádár-rendszert éltető majomtömeg.
2012. jún. 20. 10:29
 7/14 anonim ***** válasza:

6/6 Magyarországon csak papíron van demokrácia,és egyáltalán nem működik jól. Egyetlen érdekvédelmi,civilszervezettel nem egyeztet a Fidesz,csak az történik,amit ők akarnak.

A Kádár-rendszerben sem volt demokrácia,de akkor az emberek jól éltek. Most viszont a többség egyre rosszabbul.

2012. jún. 20. 10:45
 8/14 anonim ***** válasza:

A két utolsónak alapvetően igaza van, csak árnyalni kell.

A ténylegesen jól működő demokrácia egy állapot, de oda eljutni, már nagyon bonyolult, ebbe sokan belebuktak. A társadalom jó részének valóban nem feladata napi szinten a döntések mérlegelése. Nem is így teszi. Hanem a szervezeteknek olyan struktúráját hozza létre, ahol nem neki magának kell megítélnie egy döntés jóságát, hanem elhisz a hozzá legközelebb álló szervezet véleményét, mert az a tapasztalata, hogy igazat mondanak. Ilyen társaság lehet egy baráti kör, egy munkahelyi csapat, egy sport, vagy más társaság, néhány okosabb ember, akiről tudják, milyen más körökben forog, és még ezer más. Akár direkt e célból létrehozott szervezet. A döntő, ha egy ilyen csoportot egyszer hazugságon kapnak, oszlathatja fel magát, többé nem lesz hitele. Persze az emberek ilyen önként nem tesznek, ezért fontos, hogy mindenki a maga szintjén figyeljen a környezetére, akár szemetelésről van szó, akár lopásról, vagy mellébeszélésről. Intézkedni nem neki magának kell, elég, ha tudja, kinek kell.

Ma Magyarországon nincs jól működő demokrácia, ahogy a Kádár rendszerben sem. De ez annyiban Orbán, vagy Kádár hibája, hogy nem tesznek (tettek) meg mindent - akár példamutatással - az őszinte tiszta és határozott cselekvés elterjedéséért. Hanem úgy hazudnak, hogy az emberek többsége ezt észreveszi. A többi jön magától. És a társadalom egyre több tagja úgy gondolja, neki ebben nincs felelőssége. De van. A vezetőnek pedig az a dolga, hogy ezt maximálisan tudatosítsa. Mindkettő ezzel ellentétesen cselekedett eddig.

2012. jún. 20. 10:49
 9/14 anonim ***** válasza:
Bocsánat, #5-höz és #6-hoz címeztem.
2012. jún. 20. 10:50
 10/14 anonim ***** válasza:
Ha tényleges demokrácia lenne, akkor az már van a sok tévhittel ellentétben, ami itthon nincs az kapitalizmus, demokrácia van, hiszen pont az a lényege a demokráciának, hogy 1 zsenit 2 hülye lazán leszavazhat...
2012. jún. 20. 11:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!