Miért van az, hogy ha kihívok egy szerelőt, az húszperces munkáért elkéri kétnapi (diplomás) fizetésemet?
Ne mondjátok, hogy mert adózik utána! Nem, azt mondta, ha kérek számlát, akkor többe kerül. (Nem kértem)
Azt se mondjátok, hogy hívjak olcsóbbat, mert ő volt a harmadik, akit felhívtam, a másik kettő kijönni sem volt hajlandó, pedig ők hajigálták be a postaládámba a szórólapjukat.
van olcsóbb? nincs, akkor ő miért lenne olcsóbb?
szakiból kevés van, mert a többség a diplomára hajt :)
így a szaki drágább lesz.
Ezt így nehéz megválaszolni. Mit szerelt, mit tartalmaz az összeg, te mivel foglalkozol, stb.
Én nem vagyok szerelő, ügyfele is csak ritkán szerelőnek. Szerencsére. De mondjuk Budapest területén a munkahelyemre eljutni kocsival 1800 Ft. Neki sincs ingyen a benya, s nyilván a kiszállás díjában ez is benne van, a kocsi egyéb terheivel. Ez teljesen természetes. És az is, hogy a vállalkozásával járó teljes rezsit is leosztja az ügyfelek között, s némi haszonra is szert akar tenni.
Ez a két dolog pár ezer forintra simán kijön húsz percre is. Ha nem állami tévé főműsoridős újságírója vagy, hanem mondjuk tornatanár egy falusi iskolában, akkor még az is lehet, hogy ez a díj neked kétnapi fizud.
Valójában a kérdésedet sem értem. A gyakorlati vagy az elméleti része nem hagy nyugodni?
A piacot a kereslet-kínálat formálja. Ha egy húszperces munkáért X összeget kér el (és te kifizeted), miért kérje a felét? Te is pont annyit keresel, amennyit, és nem a felét. Majd, amikor elöntik a piacot a gázszerelők, és annyian lesznek, hogy már lesz, aki X/2-ért is megcsinálja, na az árak majd akkor lemennek.
Az építőiparban - szakiparban - a szezon 9 hónapig tart. Télen nincs építés felújítás, csak a nagyon szükséges javításokat csináltatják meg az emberek.
Az év viszont 12 hónapból áll annak a szerelőnek is.
Még két megjegyzés :
- Ha alkalmazott vagy, akkor tudod, hogy hónap elején jön a fizetés. Az összeg kigazdálkodása a munkaadód feladata. Ö kockáztat téged a munkaszerződés véd. Közalkalmazotti státuszban hasonló a helyzet. Egy vállalkozó a piacról él. Egyik héten beleszakad a munkába, de lehet hogy utána több napig nincs egyetlen megrendelés sem. Ezért számít fel olyan díjat, ami biztosítja a folyamatos megélhetését.
- Ha diplomával hajlandó vagy kevés pénzért dolgozni, az a te problémád. Az álláspiacon mindenki annyit ér, amennyiért el tudja adni magát. Az álláspiac semmiben sem különbözik az egyéb termékek piacától. El lehet adni jó árut olcsón, és rossz árut drágán, ha van aki megveszi.
Igen ám, de ha nem lenne ilyen irdatlan drága, akkor gyakrabban kihívnám. A radiátorom is minden tavasszal csöpög, de inkább aláteszek egy vödröt, mint hogy kifizessek 10000-et, ami nekem sok pénz (óvónő vagyok, nekem egy tízezres kiadás azt jelenti, ahogy abban a hónapban spórolás). Ha olcsóbban dolgozna, kihívnám.
Szóval nem lehet, hogy azért nincs folyamatosan munkájuk, mert megfizethetetlen árakat kérnek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!