Valamit mégis kellene tenni a felsőoktatással, nem?
Nem értettem én se egyet azzal, hogy 10.000-re csökkentsék az állami helyeket, sok képzési területen pedig 0-ra. A döntés gyorsaságával se értettem egyet. Örülök annak, hogy úgy tűnik, eláll ettől a kormány.
Szóval félre ne értsetek, nem vagyok csőlátású fideszes.
Itt jön a DE!!!
Rengeteg szak van, amit ha elvégzel, biztos munkanélküliség.
Tudtommal a kommunikáció, informatikus-könyvtáros, turizmus-vendéglátás, szabad bölcsészet, andragógia, környezettan, műszaki menedzser, környezetmérnök, természetvédelmi mérnök szakok például mind biztos munkanélküliséggel kecsegtetnek és nagyon-nagyon túlképzésesek.
Fentiek zömére vonatkozik, hogy mindenből tanulsz egy kicsit, se semmit se tanulsz meg rendesen. Van köztük, amelyik hangzatos, és tényleg ígér valamit, aztán szó szerint a nagy semmit kapod, tehát kamuszak.
Van közöttük, amelyik képzés több, mint tíz intézményben működik országszerte.
Nem lehetne ezekkel meg az ehhez hasonlókkal tenni valamit?
Szerintem nem várható el egy 18-20 évestől, hogy tisztában legyen a helyzettel, és még véletlenül se menjen egy kamuszakra, amely hangzatos, szépnek hangzik, mindenki olvad, aztán nesze semmi...
Ti mit tennétek? Reménykedtek, hogy lesz valami?
Másik probléma, hogy nagyon gyenge a képzés színvonala bizonyos egyetemeken, karokon. Én meghúznék egy határt, és ha nem hajlandó adott kar elérni, figyelmeztetném, majd úgy, ahogy van, bezáratnám.
Fent az első kettő kivételével olyanokat soroltam, amelyeknek nem látom értelmét.
De ott vannak az értelmes, értékes szakok is túlképzéssel és diplomás munkanélküliséggel:
agrármérnök, tanító, lassan már az informatikus is, építészmérnök, humán tárgyak tanárai, stb-stb...
Második:
Igen, és ha közepes egyetemre vagy gyengébbre járnak, akkor kipuskáznak mindent meg átrugdossák őket, és lesz diplomájuk, minimális tudással, nulla szakértelemmel. Aztán ha van csókos, ők jutnak be, és nem a szorgalmas, magánéletét mellőző, elhivatott hallgató.
diplomás munkanélküliség továbbra sincs, valamint minden egyes a felsőoktatásba befektetett forint megtérül
"Az országgal kéne tenni valamit..."
Az a nem mindegy, hogy mit. Akár ország, akár oktatás ...
"Kérjük a biztonsági sávot elhagyni! ... De NEEE arra!!!"
8
Először is takarítsuk el az Orbán-bagázst. Most ez a legfontosabb. Aztán javulni fog a helyzet.
Azért az oktatást nem ő tette tönkre.
A rendszerváltás óta születtek az újabb és újabb sulik és karok valamint a kamuszakok. A sulik kamuszakot indítottak, hogy legyen kit tanítani, és ezt simán megtehették.
Azért szerintem nem a mostani kormány a hibás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!