Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért olyan nehéz a múlthoz...

Miért olyan nehéz a múlthoz fűződő tévhiteinket kiszedni a köztudatból?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy a java az oktatás miatt van, mivel tankönyveinkben még nem szüntették meg és persze az előző kormányok hozzáállása is dobott rá vagy két lapáttal.

Utánanézni azonban nem kerül sokba (van szakirodalom, ami ezzel foglalkozik) és igenis el kellene döntenünk, az igazi múltat akarjuk magunkénak vallani, vagy továbbra is inkább a mitizált változattal, a 'mesékkel' akarunk büszkélkedni.

2012. okt. 31. 17:06
1 2 3 4
 1/40 VVMMvvmm ***** válasza:
66%

Nem tudom moderátor vagy valós kérdező kérdezte,

de nagyon jó a kérdés.

Több oka van ennek! Az egyik az hogy sajna-majna mindig

a győztes írja a történelmet.Amúgy az is kérdés, hogy

különböző háborúknak ki az igazi nyertese.

2012. okt. 31. 17:11
 2/40 anonim ***** válasza:
100%
Most itt mire gondolsz. Néhány konkrétumn jó volna.
2012. okt. 31. 17:21
 3/40 anonim ***** válasza:
68%
Őőőő.... mi van? Nálunk kifejezetten jó a történelemoktatás, nem olyan idealizált történelmet tanítanak, mint pl a románoknál, szlovákoknál. Mire gondolsz pontosan?
2012. okt. 31. 17:25
 4/40 Pro Patria ***** válasza:
52%
Mert így honosodtak meg a köztudatban. És nem mostanában. Ahogy mondják: öreg fát már nem lehet átültetni. Akiknek ez a szakterületük, úgyis tudják. Az emberek legnagyobb részét pedig amúgy sem érinti.
2012. okt. 31. 18:43
 5/40 anonim ***** válasza:
100%

Egyszer már beszélgettünk a magyar történelem "szépítéseiről"!

Azért messze vagyunk az "idealizálatlan" történelemtől!

Akár csak a legutóbbi cikkre gondolva ahol azért Egerről, Dobóról meg a többiekről elég durva kép lett festve a valóságban míg a magyar történelemben kb az idealizált hősként van eladva. A magyar falvak kirablása, feldúlása és magyar parasztok lemészárlása ebbe pl nem illik bele pedig ez is a valóság része! Az egri győzelem és utána a "gonosz külföldi katonák feladása" is a valóságban csöppet másként folyt!

De a lényeg hogy mindennek utánanézni lehetetlen! És a nemzetek hamarabb elítélik más nemzetek történelmi ferdítéseit mint a sajátjukat!

Ha valaki nálunk esetlegesen felveti hogy a Nagy Magyarországon nem volt minden nemzet maradéktalanul boldog az a legnagyobb hazaáruló!

Bár az is igaz hogy a nemesi társadalmak "nemzetiségeit" mai szemmel az emberek 99%-a meg sem érti! Hisz a paraszt pl nem volt magyar! Az csak paraszt volt és kész! Míg a nemesség külön kaszt volt, akár horvát, tót, magyar stb volt!

És a paraszt nem is gondolt úgy magára mint akinek többre is joga lenne!

Szóval a világ és a gondolkodásunk sokat változott és nehéz megérteni a régi világot!

Pláne úgy hogy ami annó nemhogy bűn nem volt, de erény... az ma lehet hogy bűn és ezt szépíteni kell!

És persze az is igaz hogy a történelmet a győztesek írják! :)

2012. okt. 31. 18:44
 6/40 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, mondj már példát h mikre gondolsz.
2012. okt. 31. 19:10
 7/40 anonim ***** válasza:
91%
Dobó cselekedete osztrákok is átvették hiszen egyedül képes volt visszaverni a török hadakat a birodalom kapujában! .. érdekes h. más jelentősebb hősi csatákat pl pozsonyi csatáról semmit nem tanítanak ... pedig rengeteg forrás van és az évszázad legjelentősebb csatája volt ... ahol mindenki úgy ír a magyarokról , mint akiket ki kell irtani, ilyen körülmények között megmaradások igazi büszkeség!
2012. okt. 31. 19:23
 8/40 anonim ***** válasza:
71%

Ha az 907-es pozsonyi csatára gondolsz, akkor cska úgy mondom, hogy azt tanítják. Tavaly érettségiztem, ez tananyag volt. A jobb történelemtanárok is elmondják, hogy Dobó sem volt éppen egy jófiú, de azt is látni kell, hogy abban a zavaros korszakban eléggé gyakoriak voltak a nemesek egymás elleni portyái, pláne, hogy Dobó korában lényegében két királya volt az országnak. De egyszerűen nem fér bele az anyagba, hogy név szerint megtanítsák, melyik parasztokat ölette le Dobó, vagy bárki. Nincs jelentősége.

A rendi nemzet fogalmát is tanítják, szóval az ezen való felháborodást sem értem igazán.

2012. okt. 31. 19:28
 9/40 anonim ***** válasza:
85%

8-as

Amennyiben portyázás alatt azt érted hogy még az egri ostrom előtt a Dobó fivérek rengeteget "portyáztak" más, szomszédos magyar főurak területén és marhákat hajtottak el, terményt vettek el és felégettek több magyar nemesi udvarházat akkor igen, így volt.

Bornemissza szintén felégetett és kifosztott pár falut.

Én úgy emlékszem érintőlegesen elmondták nekünk is hogy a nemesek egymástól is raboltak de a hősiesebb történelmi szereplőinket azért megkímélték az ilyenek részletezésétől :)

Azt meg hogy név szerint felsorolják a parasztokat akiket megöletett én viccnek veszem tőled hisz tudjuk hogy akkoriban nem sokat értek!

Dobót sem azért fogták perbe és ítélték halálra mert megőlt pár parasztot hisz az csak fogyóeszköz volt a nemeseknek, hanem azért mert kirabolta nemestársait.

Azt meg nem értem hogy miért csodálkozunk és mérgelődünk hogy a bejövő magyarok fosztogatásai miatt a legtöbb nemzet történetírói úgy emlegetnek minket mint akiket ki kell írtani! Ez a legtermészetesebb dolog!!!

A tatárokról mi is ugyan ezt írtuk! Nem értem egyesek meglepődését ezen...

De teljesen egyetértek hogy nem lehet nekiállni és a törikönyvet az "igazság miatt" duplájára növelni hogy a rossz dolgokat is megtanulják a diákok!

Más nemzet is lábjegyzetszerűen tanulja a saját kincsszerzéseit és rablásait!

Mint ahogy a bevonulásunk után bár valóban azt írtuk hogy milyen gazdag és termő ez a föld de leginkább a magyarok gazdagsága a rabolt kincsek és a városok sarcai miatt volt meg :) Nem mellesleg ez a fosztogatás és rablás teremtette meg az alapját a megszilárduló magyar királyságnak :)

De a német, svéd, angol stb országok is általában így indítottak...

2012. okt. 31. 19:51
 10/40 anonim ***** válasza:
70%

mikor én tanultam róla akkor határozottan emlékszem rá h. csak a vesztes csatákat kellett kötelezően megtanulni Augsburg és másik már nem jut eszembe.... Poszonyt nem kellett kötelezően megtanulni csak megemlítették ... Én spec azt se értettem, h. a magyarokról miért tanultuk azt, h. a kalandozók elnyomók és fosztogatók ... még Nagy Sándor vagy Napóleon meg a hódítók, akikről csak pozitív jelzőket és csatákat tanultunk ...

Meglehet nézni h. egész Európát bejárták a kor magyarjai, de még se azt tanuljuk, h. mitől voltak ilyen sikeresek vagy h miért csak "fosztogattak" és miért nem akartak más népeket meghódítani?

2012. okt. 31. 19:53
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!