Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért olyan nehéz a múlthoz...

Miért olyan nehéz a múlthoz fűződő tévhiteinket kiszedni a köztudatból?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy a java az oktatás miatt van, mivel tankönyveinkben még nem szüntették meg és persze az előző kormányok hozzáállása is dobott rá vagy két lapáttal.

Utánanézni azonban nem kerül sokba (van szakirodalom, ami ezzel foglalkozik) és igenis el kellene döntenünk, az igazi múltat akarjuk magunkénak vallani, vagy továbbra is inkább a mitizált változattal, a 'mesékkel' akarunk büszkélkedni.

2012. okt. 31. 17:06
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:

Kérdező:

Ha visszaolvasol akkor szerintem meg is kaptad a választ hogy miért nehéz a tévhiteket kiszedni...

Mert sokan ragaszkodnak hozzájuk! :))

És győzködheted őket évekig mert úgysem tudod meggyőzni!

És a legtöbb tévhit nem egy ordas hazugság... "csak" erős ferdítés!

2012. nov. 1. 21:11
 32/40 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, h. a déli harangszó azért rendelték el, mert a keresztény világ félt a muszlin előre töréstől. A pápa imára akarta kötelezni az embereket, ezért egy bizonyos időszakban kellett haranggal jelezni az imára! Muszlimok naponta többször fejet hajtottak az istenük előtt és a keresztény vezetők, ebben látták az erősségüket. Ezt akarták ellensúlyozni. Ha keresztények is mindennap köszönetet mondanak, akkor isten megóvja őket a veszedelemtől.. Ez történetesen a Nándorfehérvári diadal éveiben volt és az ima meghallgattatott(bizonyítva lett, h. a hitt mindent legyőz), ezért terjedt el az a legenda az emberekben, h. Nándorfehérvárnak is tisztelgünk a harangszóval, melynek déli időpontja csak később lett rendszeresítve...
2012. nov. 1. 21:40
 33/40 anonim ***** válasza:

"- Az 1300-as évek elején uralkodott Károlyt felhozni példaként arra, hogy az 1046-os, és 1061-es pogánylázadások idején asszimilált volt a külföldről betelepült nemesség... Van ennél még lejjebb a színvonalban?"

13. század közepéről egy magyar templom létezését előrángatni érvnek... van ennél lejjebb a színvonalban. Oké, akkor jöjjön a végső érv a magyar városok etnikai összetételéről: bármelyik magyar történelmet oktató tankönyv. BÁRMELYIK! Szégyen amit te csinálsz, de komolyan.

2012. nov. 1. 21:43
 34/40 anonim ***** válasza:
Kárpát medence lakosságának 80% magyar volt XV. századig! Városok kereskedés miatt volt jelentősége és mint már írták magyar királyság bővelkedett ásványkincsekben, nyilván kereskedők jó része nem magyar volt hiszen a bányákat könnyebb volt megtalálni, mint a vevőket! Nyilván ez eredményezte azt, h. olcsóbb ha helyben feldolgozzák az árukat, mely újabb bevándorlási hullámot eredményezett .. Nálunk olcsóbb is volt az élet (nem volt éhínség középkorban, nem úgy mint Nyugat-Európában) és befogadóak is voltunk. Nyugaton ezután indult meg a felfedezések kora, talán nem véletlenül pont ekkor kerestek új meghódítandó területeket!
2012. nov. 1. 22:03
 35/40 Pro Patria ***** válasza:
38%

"Oké, akkor jöjjön a végső érv a magyar városok etnikai összetételéről: bármelyik magyar történelmet oktató tankönyv. BÁRMELYIK! Szégyen amit te csinálsz, de komolyan."

- Na akkor mutass már végre valamit, ha ekkora bőségben áll előtted a választék, mert a dumán kívül mást eddig nem láthattunk.

2012. nov. 1. 22:06
 36/40 A kérdező kommentje:
Sajnos a déli harangszó és Nándorfehérvár cáfolatát nem tudom beszúrni, mert jelenleg nincs nálam a tévhit cáfoló kötet Hahnertől.
2012. nov. 18. 15:26
 37/40 A kérdező kommentje:

'Mert sokan ragaszkodnak hozzájuk! :))'

De minek? Őszintén, most jobb, ha a mítoszainkban élünk, minthogy vállaljuk az igazi múltunkat?

2012. nov. 18. 15:28
 38/40 A kérdező kommentje:
Amúgy megnyugtatásul közlöm, más nemzetek is büszkélkedhetnek legendákkal, tévhitekkel, nemcsak mi. Franciák, kínaiak, olaszok, amerikaiak, oroszok és egy csöppet a britek is.
2012. nov. 18. 15:30
 39/40 anonim ***** válasza:

Magyarországon délben nem csak a pápai bulla miatt harangoznak. Ez nem legenda. A pápa is "hozzácsapta" a győzelem után a bullához ezt oknak.

"Hunyadi János hadseregével 1456. július 22-én a nándorfehérvári diadal során győzelmet aratott a török sereg felett. A déli harangszó ezután is szokás maradt a keresztény világban a küzdelem emlékére. Ugyancsak a nándorfehérvári győzelem emlékére rendelte el a pápa az Urunk színeváltozásának ünnepét augusztus 6-ára."

2012. nov. 18. 19:50
 40/40 anonim ***** válasza:

Én is úgy tudom a pápa a török veszedelemre miatt kötelezte az embereket, hogy naponta egyszer imádkozzanak. Ennek az volt az oka, hogy az iszlám világban naponta többször fordultak az istenükhöz és ennek meg is volt jutalma ... A kor felfogása szerint a pápa úgy érezte hogy isten elhagyja őket, ezért tud a török győzni a csatákban... Ezért kötelezte a híveiket, a napi egyszeri imára az iszlám hódítás ellen.

Végül az ima meghallgattatott Nándorfehérvári diadalnál, így emlékezünk a győztes csatára, ahol isten segítségével legyőztük a törököt!

A déli harang szó ezért nem alaptalan ... persze a kor előre haladtál török veszély múlásával már mást is hozzá csatoltak, de a lényege az volt hogy isten megsegít, ha rendszeresen imádkozol hozzá!

2012. nov. 18. 20:02
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!