Ti is Turulba születtetek?
Ma újabb bölcsességgel és felismeréssel lettem gazdagabb, hála nemzetünk lángeszének:
"A kormányfő hangsúlyozta: a Turul a magyarok ősképe, melybe mindenki beleszületik, mint a nyelvbe és a történelembe."
Ugye, Ti is a turulba születtetek?
18/19. Igazad van. A jobbágyok nem számítottak még embernek sem. De ők csak magyarokkal házasodtak.
A "nemzethez" tartozó nemesek, főurak, királyaink pedig legtöbbször külföldi feleséget kerestek maguknak.
A Turulmadár valóban egy jelkép, egy régi legendából. De senki nem származik attól.
Orbán viszont egyre több hülyeséget mond.
De még mennyire ,bár szerintem a magyar termőföldbe (időnként élni is lusta vagyok) vagy akár nemzeti jelképünkbe egy jó üveg pálinkába inkább születnék.
A juhászos hasonlaton meg egyenesen besírtam!
"Orbán apánknak egyre jobban kezd elmenni a józan esze."
Kettőn áll a vásár.
Kezdjük úgy, hogy elsősorban a beszédei írójának (mert igen, nem ő írja a saját beszédeit), másodsorban az övé, hogy gondolkodás nélkül (papírról) felolvassa a sületlenséget.
Legalább egyszer fussa át a szöveget, miután a kezébe nyomják a papírt! :)
"Egyébként több száz évig a jobbágyság nem volt része a nemzetnek, vagyis inkább nem tekintették őket annak."
Ez egyszerűen nem igaz.
A parasztfelkelés leverése után a nemesség egy része úgymond "berágott" a jobbágyokra, ezért a korábbiakhoz képest is erősebben korlátozta jogaikat.
Werbőczy a nemesség "jogi képviselőjeként" fogalmazta meg - szigorúan a nemesség szája íze szerint - a jog nyelvén a paradigmaváltást.
Pillanatnyi politikai helyzet szülte szerencsétlen jogi megtorló intézkedés volt. Ennyi.
De iure jogfosztott volt, de facto a nemzet része a jobbágyság. A formális jogegyenlőség 1848-ban jön létre.
"Hittek egy büdös francokat, már bocsánat. A nacionalizmus 200-300 éves ideológia, azelőtt nem úgy volt, mint most."
A magyarság speciális helyzete okán sokkal előbb kialakult a nemzettudat, mint a környező népeknél. Nem kellett mesterségesen létrehozni, mint a szláv és germán népecskék esetén. Nekik mítoszokat kellett gyártani, nekünk már volt történelmünk.
A mi nacionalizmusunk a múlt "újrafelfedezése" és nem kitalálása.
Visszatérve a turulhoz, egészen érdekes, hogy egy nép mennyire azonosul az uralkodó-ház eredetének mítoszával, illetve annak sorsával.
A magyar nép szentimentális természetű, rendkívül ragaszkodik a történelméhez és szimbólumaihoz.
Ezt talán egy kívülálló nehezen érti meg. Nekünk ez a természetes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!