Aki már a 70-es években vagy előtti is éltek:
szerintetek a kommunizmusban 'kedvesebbek' voltak egymással
az emberek?
2012. jún. 30. 20:03
2/15 A kérdező kommentje:
Nehéz eldönteni, hogy ironikusan írod, vagy tényleg így élted meg?
Nyugisabbak, kiegyensúlyozottabbak voltak, ezért nem találkoztál annyi mufurc arccal. Sokkal lazább volt az élet, volt idejük az embereknek munka után még társasági életet is élni. Mindennapos volt, hogy csak úgy átmentünk egymáshoz beszélgetni, manapság a váratlan vendég gondolatára is a hideg rázza ki a legtöbb embert. Szóval ebből a szempontból egészen biztosan jobb volt. Más dolgokban meg ma jobb. Akkoriban örültünk, ha lejutottunk a Balatonra, a rendszerváltás óta meg egész Európát bejártuk.
2012. jún. 30. 20:28
Kérdező! Komolyan mondtam hogy igen, abban az időben viszonylag jól éltünk, voltak céljaink komoly társasági élet volt a munkahelyeken is jobb volt a légkör. Nem voltak kilakoltatások nem voltak vagy alig hajléktalanok és nem voltak vagy alig munkanélküliek.Persze abban az időben is voltak problémák mégis összességében azt lehet mondani hogy boldogan éltünk.
2012. jún. 30. 20:44
Igen. Mert akkor még nem hatott az országra a nyugat és az usa fertője!
2012. jún. 30. 20:45
6/15 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek! Pont erre kerestem választ, úgyhogy neked külön köszönet, aki ezt írta:
"Mindennapos volt, hogy csak úgy átmentünk egymáshoz beszélgetni, manapság a váratlan vendég gondolatára is a hideg rázza ki a legtöbb embert."
Akkoriban az emberek segítették egymást. Akár a munkatársak,vagy a barátok. Ha valaki építkezett,vagy egyéb gondja volt számíthatott rájuk. A barátokkal összejártunk,ha váratlanul jöttek,akkor előfordult,hogy csak zsíroskenyeret ettünk egy üveg borral vagy sörrel.
Egy példa a segítőkészségre:
A férjem súlyos beteg,rákos volt. Citromot kívánt,de azt nem lehetett kapni. Egy kolléganőmnek volt otthon,a külföldi rokonoktól. Elhozta a páromnak ingyen.
Máskor libamájat kívánt. (Nagyon kevés dolgot bírt megenni). Egy másik kolléganőmnek volt ismeretsége a Barneválban. Elintézte,hogy a hűtőház fagyasztójából kivegyenek egy májat,és megsüthessem a betegnek.
Ma ki és hol segítene ennyit?
2012. jún. 30. 22:08
8/15 A kérdező kommentje:
Én is ezeket hallottam. még jobb oldali embertől is, aki mindig mondja, hogy gyűlöli a kommunizmust és a kommunistákat, de közben mégis panaszkodik, hogy milyen érzéketlenek ma az emberek. De nem tudom, hogy ez a kapitalizmus miatt van (verseny, könyöklés, túlélés), vagy azért mert elszegényedett az ország?
Miért, komcsiban nem volt verseny, könyöklés, túlélés? Ott volt csak igazán, ha nem voltál csókos, tologathattad a papírt egy fűtés nélküli lyukban életed végéig.
2012. jún. 30. 23:30
10/15 A kérdező kommentje:
Kapcsolódó kérdések: