A kommunizmusban hogy volt a szavazás?
Egypártrendszer, nem voltak szavazások, a párt központi bizottsága döntött el mindent! Te csak helyeseltél, és hevesen tapsolhattál, mert különben, Malenkij robot....Rákosi idejében persze.
Kádáréknál annyival enyhült, hogy ha valami nem tetszett, és szólni mertél, akkor csak szétvert az Ávh, és megúsztad ennyivel...
Igen.
Utánanéztél, hol kell egy x -et egy papírra rajzolni,
és ha nem x-eltél,
utánadnéztek.
Mivel egypárt rendszer volt, egy párt jelöltjei közül lehetett választani. A kutya sem ellenőrizte, hogy voltam-e szavazni.
Kedves 1. válaszadó! Feltételezem, nagyon fiatal vagy, különben nem hordtál volna össze ennyi marhaságot.
A malenkij robot nem Rákosi módszere volt, az a hazánkat felszabadító/elfoglaló szovjet hadsereg akciója volt. Ha kevés embert találtak a rabszolgamunkára, válogatás nélkül összeszedték a polgári lakosságot is. Nagy részük sose került haza, akik hazajöttek, azoknak meg hallgatniuk kellett, mintha bűnösök lettek volna. Evvel nem Rákosit akarom mentegetni, mert diktátor volt, csak a tisztánlátás végett írtam.
Az AVH nem szétverte a pofázó embereket, hanem a politikai ellenzéket vitte el, és aki egyszer oda került, az nem úszta meg ennyivel.
Diktatúra volt, nem tűrtek ellenvéleményt, és most is arrafelé megyünk.
Érdekes párhuzam: annak idején május 1-jén elvonultunk Kádárék emelvénye előtt, plakátokat vittünk, amiben őket éltettük, most meg békemenet tüntetett Orbánék mellett.
Mintha megismétlődne a történelem.
Két év múlva a választásokon már olyan helyzet lesz, hogy csakis a FIDESZ nyerhet.
És még annyit: A Hazafias Népfront főtitkára az a Pozsgay
Imre volt, aki a legnagyobb köpenyegforgató a magyar politikai életben.
Igen, lehet, hogy rosszul emlékszem, és alá kellett írni a választói jegyzéket, és valóban tök mindegy volt, hogy kire ikszeltem, hisz egyik kutya volt, a másik eb.
Nem tudom, hogy utánanéztek-e, ki volt szavazni és ki nem, mert én mindig elmentem, eszembe se jutott, hogy ne menjek el. Mindent elhittem, amit nekem mondtak, azt hittem, nélkülem megáll az élet, szükség van a szavazatomra, nem muszájból mentem szavazni. Persze így utólag mindig okosabb az ember.
"vagy nem szavazni.Nem volt ritka(ennek utána lehet nézni"
Én a Kádár rendszerben soha nem mentem el szavazni, nyilván tudták ki nem szavaz.Soha egy szót nem szóltak érte!!Nem volt büntetés terhe mellett kötelező a szavazás!Minek is akarsz utána nézni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!