Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Horthy Miklós pozitív vagy...

Horthy Miklós pozitív vagy negatív figura volt a magyar történelemben?

Figyelt kérdés
Mitől függ, hogy valaki negatívnak, valaki pozitívnak tartja? A Nagy-Magyarország hívek szeretik, a szocik meg gyűlölik?
2012. jún. 24. 10:06
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:

"Természetesen az adott területre vonatkoztatva. Egyébként 30-32-re még a Szovjetuniónak is sikerült a háború előtti termelést elérni, pedig ott volt egy véres polgárháború, hadikommunizmus és kolhozosítás. Szóval nem volt egy nagy kunszt. "

Mintha itt nem lett volna polgárháborús helyzet Horthy hatalomátvételééig... Tanácsköztársaság? Esetleg rémlik? Vagy az, hogy az ország ipari területeinek nagy részét elcsatolták? Vagy az, hogy hiába maradt itthon szinte az egész malomipar, ha az ország gabonatermelése harmad akkorára csökkent az elveszett területek miatt, mint amennyire méretezve lett ez a malomipar? A vasútak 80%-át elcsatolták, ugyanakkor a vasúti gépgyártás 80%-a itthon maradt. Ilyen nyalánkságok nehezítették csupán a talpra állást, ráadásul a ruszkiknak jóvátételt sem kellett fizetni.

"1931 július 13-án bezárták az összes bankot és a tőzsdét is a pánik miatt. "

Isten fia, 3 napos bankzárlat volt. Ugyan ilyen volt az USA-ban. Ezzel próbálták életben tartani a maradék bankokat, amíg szanálják a rendszert. Komolyan, aki ennyire nem ért hozzá, az miért szól hozzá ehhez a témához?

"Egyáltalán nem volt egyértelmű hogy egyszerre kell mindkettő ellen harcolnia és előtte már egyedül visszaverte az oroszokat. "

Csak nem amikor polgárháború tombolt ott, miközben antant intervenció is volt? Hát hatalmas siker lehetett. Amúgy egyikkel sem bírt volna.

"Ugyanúgy mint a Tiso-féle Szlovákia, az usztasa Horvátország és ha a németek Sztálingrádig eljutottak, talán Románia vagy Bulgária sem lett volna túl messze nekik. "

A Tiso-féle Szlovákia és az usztasás Horvátország nem is állt át. Ha meg a hatalom nélküli ellenkormányok érdekelnek, akkor szólok, hogy ilyen Magyarországon is létrejött, ha jól emlékszem Debrecenben.

"És neked Szilárd Leó, Teller Ede, Wigner Jenő neve?"

Igen. Pont az ő nevükből (is) látszik az oktatási rendszer sikeressége. Ők már ebben a rendszerben tanultak, meg is látszik.

2012. jún. 25. 08:43
 22/34 anonim ***** válasza:
2012. jún. 25. 14:47
 23/34 hollófernyiges ***** válasza:

"Tanácsköztársaság? Esetleg rémlik? Vagy az, hogy az ország ipari területeinek nagy részét elcsatolták?"

Ezért számoltam 10 évet 29-ig és nem 11-et :) De a cseheknek/szlovákoknak meg az osztrákoknak ugyanúgy elcsatolták a mezőgazdasági forrásait és a piacait, a lengyeleknek a semmiből kellett országot csinálniuk, mindenkinek megvolt a baja, mindegyik megoldotta. Annyira mint Horthy, biztosan.

"3 napos bankzárlat volt."

Tehát nem butaság, hogy bezárták a bankokat, köszönöm :)

"Komolyan, aki ennyire nem ért hozzá, az miért szól hozzá ehhez a témához?"

Ezt nem értem én sem :)

"Csak nem amikor polgárháború tombolt ott, miközben antant intervenció is volt?"

Nem, az intervenció után, és amikor már az összes fehér sereget leverték. A Tuhacsevszkij vezette addig győztes Vörös Hadsereget verték meg 1920-ban.

""És neked Szilárd Leó, Teller Ede, Wigner Jenő neve?"

Igen. Pont az ő nevükből (is) látszik az oktatási rendszer sikeressége. Ők már ebben a rendszerben tanultak, meg is látszik."

Ők még a régi rendszerben tanultak, de ez ne zavarjon :)

2012. jún. 26. 10:49
 24/34 anonim ***** válasza:

"Ezért számoltam 10 évet 29-ig és nem 11-et :) De a cseheknek/szlovákoknak meg az osztrákoknak ugyanúgy elcsatolták a mezőgazdasági forrásait és a piacait, a lengyeleknek a semmiből kellett országot csinálniuk, mindenkinek megvolt a baja, mindegyik megoldotta. Annyira mint Horthy, biztosan. "

A cseheknek semmijét sem csatolták el, de kezdem azt érezni, hogy hiába beszélek olyannak, aki nem is tudja, hogy a XVII. század eleje és Trianon között gyakorlatilag nem létezett Csehország (se Csehszlovákia). Ausztria meg a történelem folyamán mindig is fejlettebb, iparosodottabb terület volt Magyarországnál, nem tudom mi értelme hozzájuk hasonlítgatni Magyarországot, de miattam tegyük. Tudtad, hogy a gazdasági világválság legelőször az osztrák bankokat kezdte ki?

"Tehát nem butaság, hogy bezárták a bankokat, köszönöm :)"

A bankzárlat nem az, hogy fogják és bezárják a bankokat. A 3 napos bankzárlat azt jelentette, hogy 3 napig megtiltották a pénzkivételt a bankokból, a bankoknak mint intézményeknek semmi baja nem lett ettől, pont ez mentette meg őket.

"Nem, az intervenció után, és amikor már az összes fehér sereget leverték. A Tuhacsevszkij vezette addig győztes Vörös Hadsereget verték meg 1920-ban. "

Az orosz polgárháború 1921-ben zárult le, de te nyilván jobban tudod.

"Ők még a régi rendszerben tanultak, de ez ne zavarjon :)"

Hacsak nem taknyos korukban lettek elismert tudósok akkor igazad lehet... de nem 15 évesen lettek azok :)

2012. jún. 26. 13:02
 25/34 anonim ***** válasza:
És itt le is zárom, olyannal nem vitatkozok, aki nincs tisztában a bankzárlat fogalmával, azzal, hogy volt egy olyan, hogy nagy gazdasági világválság, azzal aki nem tudja, hogy nem létezett önálló Csehország Trianon előtt. Szellemi harcot fegyvertelennel nem illik vívni.
2012. jún. 26. 13:04
 26/34 anonim ***** válasza:

8-as válaszoló te valami gazdag ember lehetsz, aki lenézi a szegényebbet, aki kétkezi munkával keresi meg az éppenhogy a megélhetéshez elég fizetését(Az én szüleim is), és ezeket nevezed te prolinak. Szégyelld magad. Az ilyeneknek kedvez most az Orbán-kormány!

És mielőtt azt gondolná bárki is hogy valami mszp-s nyugdíjas vagyok:

15/f

2012. jún. 26. 18:37
 27/34 anonim ***** válasza:

18:37

Proliknak jellemzően a büdös, elhanyagolt, folyton hőbörgő, csődbe ment életű alkoholistákat hívják, akiknek minden második mondata úgy kezdődik, hogy "Bezzeg a kommunizmusban...". Egyáltalán nem a munkásokat jelenti már.

2012. jún. 27. 00:11
 28/34 anonim ***** válasza:

Az ilyeneket én lecsúszott alkoholistáknak hívom.

15/f

2012. jún. 27. 12:13
 29/34 anonim ***** válasza:
A proli a mai szóhasználatban ugyan az.
2012. jún. 28. 13:42
 30/34 hollófernyiges ***** válasza:
72%

"A cseheknek semmijét sem csatolták el"

Csak az iparuk nyersanyagbázisát és a piacait, miután a magyarhoz hasonlóan úgy fejlődtek ki hogy az egész Monarchia gazdaságára bazíroztak.

"Az orosz polgárháború 1921-ben zárult le, de te nyilván jobban tudod."

1920 elején verték le Gyenyikint, utána már csak söprögetés volt a határvidékeken, Vrangel is csak akkor mert támadni amikor úgy vélte hogy a lengyel háborúban meggyengültek a vörösök.

"Hacsak nem taknyos korukban lettek elismert tudósok akkor igazad lehet... de nem 15 évesen lettek azok :)"

Elismert tudósok már külföldön lettek, éppen azért mert zsidó mivoltuk miatt itthon nem vették fel őket az egyetemre.

"Szellemi harcot fegyvertelennel nem illik vívni."

Hogy Pascalt idézzem: Ön személyeskedik, tehát nincsenek érvei, tehát a vitát megnyertem :)

2012. jún. 28. 14:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!