Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a baj a 2 kulcsos adóval?...

Mi a baj a 2 kulcsos adóval? Miért kevés az elvonás?

Figyelt kérdés

A cég 100 ft bérköltséget kiszámláz. Befizet

2%iparűzési adót 1% közlekedési hozzájárulást, szakképzési hozzájárulást fizet. Semmire sem használható nyomorékokat alkalmaz ( Elnézést de ez van ) Egyéb kisadókat fizet minimum 5% összesen. Lehet hogy 10 nem tudom pontosan. Legyek nagyvonalú, csak 5%

A 100 forint leszámlázott összegből 95 forint szuperbruttót tud fizetni. Ez megfelel 75 forint bruttó fizetésnek.

A szuperbruttó után fizet a munkavállaló 16-20 % adót a jobbankeresőknél ez legyen 19%

18 Ft adó ezenkívül fizet a dolgozó 20% egyéb járulékot ez 15 Ft. marad neki 42 forintja.

Ebből fizeti a 27% AFA-t jövedéki adót regisztációs díjat egyéb adókat minimum az összeg 30%-a befolyik a kincstárba. Marad neki 29Ft-ja. Szupernettó. Aki kevesli ezt az elvonást mint pl. Vona úr és mások, mekkora elvonást tartanának elfogadhatónak, amennyiből már meg tudna élni az állam?

Ebből a 29%-ból persze javíts az ország demográfiai helyzetén. Takarákoskodj idős korodra. Nagyon alhangon számoltam a cég költségeit. A 71% a minimum amit az állam jelenleg zsebregyűr a cégek bérköltségéből. Persze megy az uszítás a "Gazdagok" ellen. Csak azt nem veszik észre, hogy 2011-től megnyitotta az EU a munkaerőpiacát. Az előző években évi 25-35 ezren hagyták el az országot. Ez a szám várhatóan most emelkedni fog. Emiatt vezettebe a kormány a 2 kulcsos SZJA-t. Nem a jó szívük miatt. De még így sem versenyképesek a német elvonási rendszerrel. Ami "csak" 60%-os. A bérekről nem is beszélve. De ez a 10 százalék különbség azt jelenti, hogy a német munkavállalónak 1/3-al több marad a zsebében ugyanakkora bérköltségből. Kivel fogják helyettesíteni a kitántorgó, orvosokat, nővéreket, mérnököket szakmunkásokat?

Az irigység felháborít. Amikor valaki azt monja a másik fizessen magasabb % adót. Én a magasabbat fizetem. sok gazdagabb ember meg egy fél minimálbér után. Ha visszaállítják a régi rendszert akkor meg csak röhög a markába. Ha jól tudom 1.5 millió ember 2011 előtt nem fizetett SZJA-t. Nekik most fáj, nagyon fáj. Hozzászoktak a jóhoz, hogy a gyerekük iskoláztatását más fizeti. Most pedig csak egy részét.

2012. márc. 19. 00:18
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

De eredetileg azt akartam megtudni mennyi elvonást tartanátok megfelelőnek a "gazdagtól"

Sokan keveslik a 71% elvonást. Ezt, hogyan tudták elérni politikusaink?

Minden alkalmazottatt megnyúznak. Az igazán gazdagok ( Nem alkalmazottak, hanem cégtulajdonosok ) másként kerülik ki a nyúzás egy részét.

Itt jön elő a magyarok rossz tulajdonsága. Nem tudnak örülni annak, ha másnak egy kicsit jobban megy. Elvakítja őket az irigység.

Nem látják, hogy a 71% elvonás az rablás. Mint ahogy az is, hogy az átlagnyugdíjasnak az új szabályok szerint a befizetett járulékai

1/3-át fizetik vissza, ha átlagéletkorhoz van szerencséje. Persze lehet mondani, hogy Kertész Úrnak nem volt igaza. Meg lehet tőle vonni Budapest

díszpolgárságát. De sajnos nagyon is igaza volt.

Ez a szomorú igazság.

2012. márc. 19. 15:50
 22/37 anonim ***** válasza:

Óriási felelőtlenségnek tartom, hogy a kormány olyan gazdasági helyzetben vezette be az egykulcsos adórendszert amilyenben volt/van az ország! Mellesleg meglehet nézni, hogy az erős EU-s gazdaságokban sehol sincs egykulcsos adórendszer, és nem is véletlenül!

Ezekben az országokban van egykulcsos adórendszer: [link]

2012. márc. 19. 17:33
 23/37 anonim ***** válasza:
85%

Kedves Kérdező!

Szerintem te is félreértettél engem. Bár talán pár dologgal ha kiegészítem megérted!

Én spec a "gazdag" kategóriába tartoztam annó. Na nem a havi 1 millás fizetésűbe... :D Így én jól jártam az új adójogszabállyal!!

Viszont most is lemondanék a fizetésem egy részéről ha értelmes, adósságcsökkentő lépéseket kapnék helyébe!

Mert közgazdászként tudom hogy a gazdaságnak károsabb ha a kisemberektől vonják el a pénzt mintha tőlem!

Ez tiszta közgazdaságtan. Még csak politizálnom vagy a szegényeket védenem sem kell ezért!

mert a gazdag a pluszjövedelméből ha vásárol valamit az sokkal nagyobb arányban lesz "luxuscikk"(hogy közgazdasági fogalommal éljek) ami import vagy külföldi cég terméke mint a kisember tenné!

mert Magyarországon a sok import ellenére amit egy kisember vesz meg az nagy eséllyel valami olyan lesz ami kisebb vagy nagyobb részben itthon készült!

Míg én elutazok a plusz pénzből külföldre és ott költöm a pénzem egy tengerparton vagy veszek egy drágább kocsit ami külföldön készült!

És ha megtakarítok akkor inkább fogok egy külföldi részvényeket, kötvényeket birtokló alapba fektetni(akár hazai bankon keresztül) mint egy kisember aki vásárolgat majd...

Szóval hogy miért éri meg a kettős adózás azt a közgazdaságtan igazolja!! nem ilyen póriasan mint én leírtam de ha nekiállom bétákkal meg deriváltakkal jönni, asszem mindenki a falnak megy :))

2012. márc. 19. 17:51
 24/37 anonim ***** válasza:
49%

ma 17:51

Ne magadból indulj ki. Az, hogy valaki magyar árut vásárol, döntés kérdése. Én is a magasabb fizetésűek táborába tartozom, a zsebemben maradó pluszköltséget magyar biogazdák által megtermelt élelmiszerre és jó minőségű, kézműves magyar használati tárgyakra költöm. És ezzel magyar iparosokat-gazdálkodókat támogatok. Miért gondolod, hogy a kiskeresetű nem inkább kínai cipőt-ruhát, szlovák tejet vagy svéd bútort fog vásárolni? Mert nekem meg ez a tapasztalatom...

2012. márc. 19. 18:36
 25/37 anonim ***** válasza:
100%

#24 Látom nem igazán olvastad el amit írtam... Sajnálom, bár szerintem sokan vannak így...

Ezek közgazdasági tények és statisztikák.Olvassál Kornait, Rabint de akár Variant is és megérted!

Teljesen mindegy hogy én, te vagy más hogyan vásárolgat mert általánosságban ezek így igazak!

És mielőtt összefüggésbe hoznád a magyar gazdaságot és a közgazdaságtant... Se Gyurcsány, se Orbán nem közgazdaságtan alapján irányítja a gazdaságot hanem politikai elvek mentén!

A gond az hogy ezt a közgazdászok tudják...

2012. márc. 19. 19:23
 26/37 anonim ***** válasza:
49%
Te pedig tanulmányozd a magyar vásárlási szokásokat. A magyar vásárló mindenekelőtt árérzékeny. Ez is a fő gond a magyar termékekkel, árversenyben bizony alulmaradnak. Az alacsony keresetű nem a minőségi, de drága magyar cikkeket fogja megvenni. Lehet, hogy nem külföldön költi el a pénzét, de nem is magyar termelőt fog támogatni.
2012. márc. 19. 20:12
 27/37 anonim ***** válasza:

1. Én kíváncsi lennék a "tanulmányodra", mert szerintem légből kapott a logikád. A gazdag, vagy jómódú akinek kevés az ideje, nem a kisboltokban fog bevásárolni, meg nem a termelőnél, hanem áruházakban, tesco-ban, ahol mindent megkap, vagy egyszerűen rendel.

2. Az aki idáig keresett 500e Ft-ot, az eddig megvette amit megvett, tegyük fel, magyar cuccokat. Ha most 600k-t fog keresni, akkor többet fog zabálni szerinted?

Ezzel szemben a szegény akitől pénzt szednek el, az kevesebbet fog fogyasztani és még silányabb termékeket amik olcsóbbak, mert a lehetőségei csökkentek. Mellesleg bármilyen terméket is veszel MO-n, abból 27% megy az államnak bevételként. Így már ettől is elesik a nagytestvér amikor a csóró kevesebbet tud költeni, mert aki 100k-t keresett az elköltötte az egészet szinte, nem volt választása.

És +1 -ként megjegyzem:

A közelünkben lévő kisboltba-zöldségesbe többnyire nem a gazdagok járnak vásárolni, főleg az idősek. De így is megcsappant a vásárlókörük, pedig ott vannak 25 éve. A sors fintora, hogy a tulajdonosok fideszesek. Nagy hiba, ettől eltekintve nagyon rendes és dolgos emberek.

2012. márc. 19. 22:39
 28/37 anonim ***** válasza:
49%
Igényes, jól kereső ember nem feltétlenül a Tescóban vásárol. Nincs rászorulva az akciós termékekre. Persze lehet, hogy magasról tesz az egészségére és beéri a hulladékkal is. De ha kimész egy biopiacra, ott jellemzően nem a kiskeresetűekkel fogsz találkozni. Utóbbiakat sokkal inkább találod meg a multikban, minél olcsóbb a hely, annál inkább. És ha körülnézel, akkor láthatod, hogy ezeken a helyeken nem a magyar áru dominál.
2012. márc. 19. 23:15
 29/37 anonim ***** válasza:

bolhapiac, hát igen. Gondolom közvélemény kutatást végeztél, megkérdezted minden arra járó embertől, hogy mennyit keres:)

egyre viccesebbek az érvek.

piacra általában akkor megy az ember ha ráér, és pont, hogy nem gazdag kirándulás. A nyugdíjasoknál pl alap. Sőt vidéken főleg piacra mennek ha tehetik.

A tescoban amúgy van drága minőségi áru is. nem csak az akciós szar.

2012. márc. 19. 23:53
 30/37 anonim ***** válasza:
Hagyjuk. Gőzöd sincs a "gazdagok" életéről, döntéseiről.
2012. márc. 20. 00:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!