Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a baj a 2 kulcsos adóval?...

Mi a baj a 2 kulcsos adóval? Miért kevés az elvonás?

Figyelt kérdés

A cég 100 ft bérköltséget kiszámláz. Befizet

2%iparűzési adót 1% közlekedési hozzájárulást, szakképzési hozzájárulást fizet. Semmire sem használható nyomorékokat alkalmaz ( Elnézést de ez van ) Egyéb kisadókat fizet minimum 5% összesen. Lehet hogy 10 nem tudom pontosan. Legyek nagyvonalú, csak 5%

A 100 forint leszámlázott összegből 95 forint szuperbruttót tud fizetni. Ez megfelel 75 forint bruttó fizetésnek.

A szuperbruttó után fizet a munkavállaló 16-20 % adót a jobbankeresőknél ez legyen 19%

18 Ft adó ezenkívül fizet a dolgozó 20% egyéb járulékot ez 15 Ft. marad neki 42 forintja.

Ebből fizeti a 27% AFA-t jövedéki adót regisztációs díjat egyéb adókat minimum az összeg 30%-a befolyik a kincstárba. Marad neki 29Ft-ja. Szupernettó. Aki kevesli ezt az elvonást mint pl. Vona úr és mások, mekkora elvonást tartanának elfogadhatónak, amennyiből már meg tudna élni az állam?

Ebből a 29%-ból persze javíts az ország demográfiai helyzetén. Takarákoskodj idős korodra. Nagyon alhangon számoltam a cég költségeit. A 71% a minimum amit az állam jelenleg zsebregyűr a cégek bérköltségéből. Persze megy az uszítás a "Gazdagok" ellen. Csak azt nem veszik észre, hogy 2011-től megnyitotta az EU a munkaerőpiacát. Az előző években évi 25-35 ezren hagyták el az országot. Ez a szám várhatóan most emelkedni fog. Emiatt vezettebe a kormány a 2 kulcsos SZJA-t. Nem a jó szívük miatt. De még így sem versenyképesek a német elvonási rendszerrel. Ami "csak" 60%-os. A bérekről nem is beszélve. De ez a 10 százalék különbség azt jelenti, hogy a német munkavállalónak 1/3-al több marad a zsebében ugyanakkora bérköltségből. Kivel fogják helyettesíteni a kitántorgó, orvosokat, nővéreket, mérnököket szakmunkásokat?

Az irigység felháborít. Amikor valaki azt monja a másik fizessen magasabb % adót. Én a magasabbat fizetem. sok gazdagabb ember meg egy fél minimálbér után. Ha visszaállítják a régi rendszert akkor meg csak röhög a markába. Ha jól tudom 1.5 millió ember 2011 előtt nem fizetett SZJA-t. Nekik most fáj, nagyon fáj. Hozzászoktak a jóhoz, hogy a gyerekük iskoláztatását más fizeti. Most pedig csak egy részét.

2012. márc. 19. 00:18
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
2012. márc. 19. 13:20
 12/37 anonim ***** válasza:
2012. márc. 19. 13:21
 13/37 anonim ***** válasza:

ÉS azt is definiálni kellene, hogy mi/ki a gazdag?

Aki 5-600-ért dolgozik azt nem nagyon raknám oda.

2012. márc. 19. 13:28
 14/37 anonim ***** válasza:

"Azért azt ne döntsük már el, hogy a "gazdagnak" mennyi legyen az elég. Ne mondjuk már ki, hogy "legyen elég 630 ezer", mert mit képzel.... "

Ez igaz.

Van olyan szakma ami millió körül keres, de sok áldozattal jár.

2012. márc. 19. 13:30
 15/37 anonim ***** válasza:

"Na most nézük 1.000.000-s fizetésnél! "

De a 2 kulcs, nem csak az 1 milliós fizetésre megy. AMi bruttóban olyan 1,6M.

HAnem bruttó 3-330E-től. AMi azért meg nem olyan sok. Akkor ha felemelik. Legyen bruttó 1 millió a határ. Na az felett azért nem sokan keresnek. Persze van olyan és még tisztességes munka is.

2012. márc. 19. 13:33
 16/37 anonim ***** válasza:
42%

A magas bejelentett bérek mögött sok év tanulás, napi 10-12 órás munka, hétvégék, túlórák vannak. EZT fizetik meg. Ezért jár a magasabb bér. Lehet, hogy ő szerencsésebb csillagzat alatt született, mert tanulhatott, mert jó a feje, volt rá keret, de akkor is megdolgozott érte. A saját megkeresett béréből fordíthat magára többet. SZÍVE JOGA a megkeresett bérét (mások szemében) luxusdolgokra költeni, akkor is, ha mások erről csak álmodozhatnak.

Értem én, hogy a szegényebbje is szeretné, hogy a gyereke jó iskolába járhasson, de hadd ne kelljen már ezt nekem fizetnem...

2012. márc. 19. 13:57
 17/37 anonim ***** válasza:
60%

nem probléma, irtsuk ki a szegényeket nem? talán ez a legegyszerűbb. Igaz, utána megnézem, hogy a kölykeidet ki fogja tanítani, ugyanis a tanárok többség épp az alsó körökben vannak.

Hihetetlen ez a hozzáállás de tényleg.

2012. márc. 19. 14:44
 18/37 anonim ***** válasza:
64%
Ki akar itt bárkit is kiirtani? Ne túlozz. Az elvárás csak annyi, hogy mindenki járuljon hozzá a közterhekhez, arányosan. Erre való az egykulcsos adó.
2012. márc. 19. 14:53
 19/37 anonim ***** válasza:
Az egykulcsos adót igazságtalannak az érzi, aki most kevesebbet visz haza. Holott jól írták feljebb: jellemzően az adóvisszatérítés megszűnése okozza inkább a keresetcsökkenést és nem az egykulcsos. Ha a tiltakozók is jobban keresnének, akkor mindjárt nem "osztogatásnak" éreznék a 16%-os adót.
2012. márc. 19. 15:19
 20/37 anonim ***** válasza:
68%

marha nagy tévedés, hogy nem visz haza kevesebbet az ember az egykulcsos miatt. Persze nem közvetlenül, "csak" közvetetten.

Mivel emiatt marha nagy luk keletkezett a költségvetésben, azt máshonnan tömik be. Új adókkal, vagy a régiek növelésével.

Hiába kapod meg ugyanazt a pénzt, ha a boltban drágábban vásárolsz, ha mellé be kell fizetned más adókat, többet. Érdemes kicsit több szinten is gondolkozni.

Nah és igen, akkor erre MÉG rájön az adójóváírás eltörlése. Nem is rossz ugye?

Jah és mellesleg, nekem van/volt ismerősöm aki jobban keres az egykulcsos miatt, de ő is ugyanígy ellenzi mint én, egyrészt mert van agya, másrészt látja, hogy mennyire megszívatja ez az átlagembert.

Amúgy ugye ezek a nagy egykulcsos éljenzők mondogatják mindig, hogy:

"há' chips adó.. kell, mert válság van."

"há' kommunális adó.. ez jó, kell, mert válság van..."

"hááá' baleset adó, kell mert válság van...'

"ebadó? Válság van, kell a bevétel...."

"27%-os áfa? válság van, ne pattogjatok má'..."

"magánnyugdíj? e'tőzsdézték... kell az államadósság elleni küzdelemben, és amúgy válság van!"

"egykulcsos adó? ebben nem van válság, mert az igazság csak itt fontosabb!"

Szóval egy szónak is száz a vége. Majd akkor elfogadom ezt az igazság szöveget, ha majd nem kell egy tonna különadó a válság meg az államadósság címén. Jah és persze amikor nem a gonosz szovjet IMF előtt kell térdepelnünk adományért...

2012. márc. 19. 15:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!