Támogatnátok a szabad fegyverviselést?
Vizsga ellenében, de nem csak otthon, hanem utcán, vagy bárhol.
Az ok: aki ölni akar, nem kell hozzá lőfegyver, de még kés sem. Ha meg mégis kell, akkor úgyis szerez magának, hiszen amit elkövetni készül, súlyosabb, mint a tiltott fegyvertartás.
Azért bárhol, mert így csökkenthető lenne a nagyobb ámokfutások kockázata. Pl. ha a norvég szigeten mindenkinél van fegyver, akkor megtudott volna ölni Breivik 69 embert? Max 1-2-t, de utána már lyukas lett volna.
Vagy meg tudtak volna ölni a móri rablók 8 embert? Egyáltalán próbálkoztak volna a rablással, ha tudják, hogy nem csak az őr lőhet rájuk, hanem 10 másik?
A szabad fegyverviselés nem növeli, hanem csökkenti ezeket a kockázatokat, és jóval nagyobb biztonságot ad.
Szóval, támogatnád?
Otthon igen, utcán nem. A fegyverrel kapcsolatban nem csak a rablókra kell gondolni hanem a gyúrós kötekedő f*szokra akik nagyságrenddel többen vannak. Mész egyedül az utcán és 3 "kedves ismerősöd" megállít beszélgetni, az egyik hátrahajtja jelzésértékűen a dzsekijét h lássad mi van nála. Ők csak beszélgetni akarnak veled nem kirabolni úgyhogy nem tehetsz semmit, aztán mikor mész tovább hallod ahogy röhögnek egymás közt "Láttad h beszart a k*csög? höhöhö".
És az a baj h RENGETEG ilyen ember van akik semmi törvénytelent nem csinálnak, "csak" szívatni akarnak, és senki nem vesz komolyan mivel legfeljebb verbális atrocitás vagy az sem ér, csak burkoltan utalgatnak.
Látva h manapság mit csinálnak az ilyenek akikkel sokkal gyakrabban lehet találkozni mint cigány rablóval, inkább maradjon csak házon belül a fegyver.
"Az emberek miért nem például a kézisokkoló, sokkolópisztoly legalizálásért küzdenek?"
Mert azok nem valók semmire. Én még egyszer sem láttam agyvelőt szétfröccsenni kézisokkolótól. Ezért ilyen fost nem is vettem.
Mert azok nem valók semmire. Én még egyszer sem láttam agyvelőt szétfröccsenni kézisokkolótól. Ezért ilyen fost nem is vettem.
Na itt egy másik gyilkológép,gondolom miután szétfröccsentetted az agyvelejét,utána Stihl-lel szét is darabolod?
Minden további nélkül engedélyezném. Finnországban elég liberálisak a fegyvertartási törvények, ott van a világon a második legtöbb legálisan tartott fegyver, az USA után, mégis a Föld egyik legbiztonságosabb országa.
A bűnözés biztos, hogy nem nőne meg. Az apám szerint, aki rendőr volt, "akinek fegyver kell, az szerzett 30 éve is, szerez most is, szerezni fog jövőre is". A legnagyobb gengszterek hülyék lennének legális fegyverrel járni.
Én viszont örülnék, ha engedéllyel lehetne. Biztos helyen tartanám, rendesen karban és eljárok mondjuk havonta lőgyakorlatra. De megnyugtatna. Megszólal a riasztó, hallom, hogy valaki motoszkál, felkelek az ágyból és fegyverrel a kezemben szólok ki, hogy ki az.
Az utcai viselést nem engedélyezném.
Finnország tényleg jó példa!
A World Health 2006-os vizsgálata alapján a nyugat-európai országok közül ott a legmagasabb az 1 főre eső gyilkosságok száma!!! Ez 2.9 100.000 főre vetítve.
A legalacsonyabb pedig Németországban ahol 0.68 ez a szám. Nálunk 2009-ben ez 1.47 volt.
Szóval sajnos nem igaz hogy van olyan ország ahol szabad fegyverviselés van és ez párosulna a biztonsággal. Természetesen a gyilkosságok sincsenek csak a fegyverek számával összefüggésben.
Linkeld már be azt a tanulmányt.
Amúgy meg nem lehet, hogy ebbe benne vannak az agyonlőtt betörők?
Az meg csak látszólag negatív a statisztikában, a valóságban inkább pozitívum.
Finnországról:
"Guns and other weapons are tightly regulated. One must separately apply for a gun license, which cannot be issued for "self defense reasons". Even other weapons, such as pepper sprays, are regulated. Carrying weapons, including guns and knives, in public is not allowed." ottvan a wiki cikkben is hogy CANNOT BE ISSUED FOR SELF DEFENCE REASONS.
hogy biztonságos ország-e: kétszer is volt szerencsém kilátogatni, egyszer Rautavaara-ban tanyáztunk egy rakat international student-el csereprogramon. hát a kb 70 km-es körzetben semmi sem volt ott :D nemcsodálom, hogy ezeken a területeken alacsony a bűnözés, mert semmi sincs ott szép tájakon (tavakon) kívül, csak pár házikó. a nagyvárosokba (Helsinki, Tampere, Oulu) központosulnak a népek, a több mint a fél ország totál kihalt, lakatlan. hidd el, ha te kisétálsz a semmi közepére egy olyan országban, ahol már augusztusban havas eső esett, akkor inkább a kaját akarnád elvinni, mint az anyagi értékeket.
amúgy nem hiszem el, hogy ennyire érthetetlen vagy. a tanulmányok nyilvánvalóan megalapozottak, tudományos kutatásra épülnek; de szerinted az összes hibás és valójában a statisztika rossz, a valóság meg persze valós. kik is csinálják ezeket a tanulmányokat? általában nemzetközileg elismert szaktudósok, PhD-vel rendelkező emberek, kiemelkedő tekintélyek, akik már letettek valamit az asztalra (legyen az orvostudomány, jogtudomány vagy pszichológia). nem is értem, hogy te, aki valószínűleg az iskolák legalapját jártad/járod csak ki, hogy gondolhatod, hogy neked van igazad, a sok száz meg ezer embernek, akik meg ezzel foglalkoznak, annak nincs.
látod, ez a legnagyobb bajod, hogy nem tudod (nem akarod?) megváltoztatni a véleményed, még észérvekkel sem. elvakultan hiszel valótlan dolgokban, mert valaki ezt állította neked, hogy de ez így van. nyisd ki a kicsi szemed, olvass szét az interneten, mert ez a vita jelenleg teljesen értelmetlen; te szajkózod a saját, betanult véleményed, ami alapozva semmire sincs (csak az xy megmondta meg szerintem ígyvan), mert persze paraszti ésszel én is lehet, hogy azt mondanám: ott a fegyver, nálam az erő, ha bejön puff a fejébe oszt majd megmondom h önvédelem volt mert nekem ezt is szabad, a jobb lába már a kertemben volt, biztos lopni akart. erő-ész, lehet, hogy rövid távon az erő nyerne, de hosszú távon tuti az ész; ha a fizikai erő lenne a mozgató erő a világon, akkor sajnos (nem sajnos? nézőpont kérdése persze) még mindig csak az ösztönéletet folytató állatok szintjén lennénk, nem használnák a pici agyunkat csak a veszélyforrás által kiváltott "problémára" reagálnánk (tod, fight or fligh effect, adrenalin meg a többi). és ezt kéne belátnod, hogy ezek emberi életek, amiről ítélkezel fél másodperc alatt és te sem vagy különb vagy jobb vagy okosabb, neadjisten értékesebb, mint egy másik. lehet, hogy erősebb vagy (fizikailag), lehet, hogy te egy tisztességes ember vagy, de a saját vitádban szellemileg alulmaradtál.
Kedves utolsó, a dolgot "tudományosan" megközelítő válaszoló!
Akkor írj véleményt, ha már reszkettél otthon éjszaka a családoddal, miközben az udvarodon garázdálkodtak a piszkok.
Vagy bejönnek, vagy nem.
Tudod, más a mák, és más a tészta, megint más a mákostészta!
Támogatnám,viszont szigorú szabályozásokkal otthonvédelemre.Egyébként lőfegyvert sokkal egyszerűbb feketén venni,mint engedélyért folyamodni,letenni a vizsgákat,lőgyakorlatra járni,otthoni tárolórekeszt/szekrényt venni és azt is engedélyeztetni stb.
Egy bűnöző csak simán megveszi a fegyvert lőszerrel,így sokkal olcsóbban,gyorsabban és egyszerűbben kijön mint hogy engedélyért folyamodna.Aki rossz szándékkal tart lőfegyvert az most is könnyedén hozzájuthat és hozzá is fog tudni jutni.Aki meg képes csak úgy valakit meggyilkolni,az használhat egy rakat más dolgot is (csavarhúzó,villáskulcs,kapa,kasza,konyhakés),erre nem lehet alapozni hogy vannak idióták is(nameg kérdés,hogy vajon átmenne-e az illető a vizsgálatokon?).Ez a cikk pedig érvel a lőfegyvertartás mellett(azoknak,akik tudományos munkákat linkeltek be,ennek is két oldala van):
[link] .
Sajnos a mai szabályok inkább a bűnözőknek kedveznek,a tisztességes állampolgárok el vannak nyomva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!