Mi akadályozhatja meg a demográfiai katasztrófát?
31-es:
hát hadd döntsem már el, hogy akarok-e gyereket nevelni vagy sem! nem neked kell kihordani, megszülni, felnevelni (bár kétségtelenül szükséges a gyerek fejlődése érdekében, hogy mindkét szülő részt vegyen a nevelésben).
miaz, hogy "Sokan elvetetik, akik pedig fel tudnák nevelni, csak egyszerűen túl kényelmesek hozzá"??? túl kényelmesek? na kösz. az én testem, én döntöm el, hogy mit csinálok vele, hogy akarok-e gyereket. jelenleg huszon-párévesen nem akarok de még jó 6-8 évig nem is; akár lenne rá "lehetőségem", akár nem (mert ugye nem mindegy, ha már évek óta együtt vagy a barátoddal, együtt éltek és valahogy "becsúszik" - na de az is hogyan, ha rendszeresen védekeztek.. oké mindig ott van az az 1% vagy 0.01%, védekezés módszerétől függően -, és más, ha valaki elmegy bulizni, one night stand-be keveredik és ott a "baj". lehet hogy fel tudná nevelni, de ha nem akarja?) és ugyebár az utólagos problémakezelés sokkal nehezebb, mint az előzetes megelőzés. itt a UK-ben ingyen beültet az NHS egy implantot, ami 3 évre fogamzásgátlást biztosít (nyilvánvalóan nemi betegségek ellen nem véd ésatöbbi, de egy stabil partnerrel, normális kapcsolatban otthon is tabit szednek a nők - én beültettettem és abszolút nem bántam meg, tudom, hogy a következő 3 évben nem akarok még gyereket vállalni). inkább a normális szexuális kapcsolat alapjait kéne tanítani tabuk nélkül meg hogy hogyan is kell felhúzni azt a gumit a kukira, itt kezdődik az alap szerintem. az abortusz már csak az utólagos probléma kezelés. nyilvánvalóan én is, a barátom is liberálisabban állunk a témához, mind a ketten természettudományi szakon vagyunk (én gyógyszerkémikus, ő mikrobiológus) és mind a ketten tudjuk, hogy mivel még egyetemre járunk, ha becsúszna, akkor bezony doki lenne belőle megy egy időpont a women's health clinic-re. érthető az "átlagember" félelme az abortuszról, mert nem tud róla semmit. volt embrió, nincs embrió. ma már abortusz tablettát is lehet kapni, 2 tabi, erős vérzés, hasfájás, fájdalom (de ehhez amúgyis hozzászoktál kb 12 éves korod óta havonta..) és elvetéltél. ez a téma hihetetlenül kényes vitákat tud eredményezni, mindig lesznek pro és contra de nem hiszem, hogy neked vagy akármelyik (persze hogy) FÉRFINAK joga lenne akármilyen módon is eldönteni, vagy lehetősége lehetne beleszólni, hogy legyen-e gyereked vagy sem. mennyi kukában landolt, árvaház előtt gyerekről lehet hallani, ennek a hatására csak megnőne ez a szám; egy ilyen öntézkedéssel nem hogy serkenteni nem lehet a születések számát, de még az itthoni kórházakban kifizetett 50.000-100.000 forint arra a kis műtétre is külföldre vándorolna el.
ha valaki nem érez rá késztetést, hogy gyereket szüljön, akkor nem lehet rákényszeríteni. hidd el nekem, minden nő akar gyereket, max a szülési határ kitolódott a huszonévek végére, érthető okok miatt (egyetem, tanulás, világot kell látni, nincs megfelelő partner és még sorolhatnám). én sem szülnék a jelenlegi lakásomba gyereket, igaz, csak egy lakótársam van, de egy növényt nem tudunk rendszeresen locsolni, hogy ne rohadjon el, hát hogy lehet elvárni tőlem vagy akármelyik fiataltól, hogy gyereket neveljünk? pláne úgy érzem, én még a talpraesettebb típus vagyok, 20 évesen tök egyedül kijöttem a világ egyik top 1% egyetemére tanulni és teljesen önellátó vagyok. mutass nekem otthon egy olyan huszonévest, aki nem anyuci-apuci pénzét költi, hanem megdolgozik a saját szállás-kaja-bulipénzéért és hétvégenként nem csak a helyi club-ba jár le, hanem esetenként a könyvtárba is, tanulni.
tudod te, hogy mi megy egy örökbefogadásnál? vagy egy árvaházban? 16-18 éves korom között önkénteskedtem rengeteget mind fogyatékos kisgyerekekkel nevelőotthonban, mint árvaházban. a körülményeket meg lehet nézni, pénz 0, esély a normális jövőre, egyetemre (vagy akármilyen szakmunkát kitanulni) 0, az esély, hogy valaki egy 3-5 évnél idősebb gyereket örökbefogadna kb egyenlő a nullával.
szerinted jó az a gyereknek, ha tudja, hogy nem kell a szülőknek? de nem csak a szülőnek, senkinek? hogy bevágják egy kisszobába anyunál? nehogymár 30 évesen még anyánál lakjak (szeretem, tisztelem, biztos sokat fog látogatni, na de együtt lakni..) hát ne haragudj, ha nincsenek rá meg a megfelelő körülmények, én sem vállalnék gyereket és senki sem erőltetheti rám, ha nem akarom.
az meg ha már egyszer gyereket vállalok, az az én és a partnerem felelősségem lesz. nyilvánvalóan idekint sokkal könnyebb part-time job-ot találni plusz az apa pár évig el tudja tartani mindkettejüket/hármukat/négyüket a fizetéséből (ehhez nyilvánvalóan legalább MSc/MA diploma kell és egy jó állás; itt sem csak az öledbe hullik a pénz, folyamatos továbbképzéseken részt venni és sokat dolgozni), de itt nincs ám 3 éves GYES meg anyámkínja! a bölcsi meg napi 3-4 órás ám, iszonyatos árakért. au pair-t hosszútávon olcsóbb egy-két évre felvenni. az meg, hogy milyen alapon diszkriminálnának otthon, mert nő vagyok számomra érthetetlen. úgy lehetne feljelenteni az ilyen cégeket, ahogy vannak.
amúgy meg miért lenne adókedvezmény. ha egyszer elvállaltam, akkor tudtam, hogy mit és mennyit is kell fizetni és lehetek én karrierista, de dolgozni akarok, akármilyen ritka dolog is ez. lehet, hogy ez valakinél csökkenti a gyerekvállalási kedvet akkor sajnálom, de szerintem rég rossz, ha akárki azért vállal gyereket, mert kedvezmények meg mittomén. nem. azért vállalsz gyereket, mert AKAROD, legyen akármilyen a külső (családon kívüli) helyzet.
nem szabad, hogy szigorítsák az abortusz-törvényt. nem, nem, nem; mindenki aki ezt javasolva vagy férfi vagy mélyen vallásos vagy pedig egyszerűen nem jártas a témában, fél tőle (és ami idegen, attól ugye félünk). az én jogom eldönteni, hogy mit akarok a testemmel és erről mint nő, nem mondhatok le semmilyen politikai vagy vallási vagy áltudományos indíttatás/bizonygatás ellenére sem. én is mondhatnám, hogy szigorítsuk a vallás oktatását, hittant az iskolában, mert szerintem abszolút nincs pozitív eredménye gyermeknevelésben, sőt tudományos kutatások szerint elszigetel, a látókörödet beszűkíti, a toleranciát meg végképp nem növeli; vagy hogy ne csak egy oldalt (katolikus hitet) mutassunk be, hanem az összes napjainkban vezető vallás alapjait is, hogy táguljon a kicsi gyerek szeme a világra, ne legyen elvakult butuska. vagy hogy tanítsanak emelt óraszámban biológiát, az az emberekről szól, testről, az ember működésének alapjairól; a vijágokat úgyis mindenki szereti meg a kutyusokat is, ez is biológia. persze ez már off, úgyhogy itt abba is hagyom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!