Mire fel ez a nagy dohányzás ellenesség hazánkban?
Én nem tartozom a dohányos és az alkoholt fogyasztó emberek közé de egy-egy alkalommal néha rágyújtok.A mostani helyzet olyan mintha nem is tekintenék őket embernek.A kocsmákban nem lehet dohányozni , ez teljességgel felháborító , évtizedek , talán századok óta dohányoznak az emberek a kocsmákban.A buszmegállós , vasútállomásos dolgot sem értem , hiszen kint van a szabadban , nem egy zárt tér.
Pár napja egy ANTSZ ellenőrrel beszélgettem és ő sem ért egyet ezzel a nagymértékű korlátolással.
"A dohányzás ártalmait nagyon felfújják. Generációk nőttek úgy fel,hogy körülöttük dohányoztak, a szülők is. Mégsem lett a többségük rákos. De rákos lehetsz a sok vacaktól,amit megetetnek veled. Rákos lehetsz a szmogtól,de az autókat mégsem tiltják be."
Bocs, de nagyon félreértesz dolgokat. A dohányzás nem egyenlő a biztos rákkal és halállal. A dohányzás nagyon jelentős mértékben növeli a rák kialakulását. Nézz meg egy statisztikát arról, hogy mekkora a dohányosok és a nem dohányosok között a tüdőrák kialakulási esélye, és akkor gondolkozz el ezen.
"Ennek a nagy tiltásnak az lesz az eredménye,hogy még több tini fog dohányozni."
Ez nem fogja növelni. Nem a dohányzást magát tiltják be, hanem a lehetőségeket. Emiatt miért dohányoznának többen?
"A dohányzás ártalmait nagyon felfújják. Generációk nőttek úgy fel,hogy körülöttük dohányoztak, a szülők is."
Ja, tök jó is volt a két világháború közti 50 évnyi várható életkor. Nagyapám is a cigibe halt bele viszonylag fiatalon. Nagybátyám szintén.
"Mégsem lett a többségük rákos. De rákos lehetsz a sok vacaktól,amit megetetnek veled. Rákos lehetsz a szmogtól,de az autókat mégsem tiltják be."
De, ugyan úgy rákosak lettek.
"Miért nem volt jó,ahogy a vonatokon,vendéglőkben,várótermekben külön volt a dohányzó és nem dohányzó rész. Ez ma sem okozna gondot senkinek."
Ez most is így van.
"Régen is tiltották az iskolákban a dohányzást,de nagyon sok diák dohányzott a WC-ben.
Ennek a nagy tiltásnak az lesz az eredménye,hogy még több tini fog dohányozni.
Egy nem dohányzó szülő."
Nekem az tűnik fel diákként, hogy egyre kevesebben cigiznek. Gimi elején kb 35 főből 7-8 cigizett. 4 év alatt ez a szám lement a felére. Nekik is feltűnik, hogy romlik tőle az egészségük.
Dohányosként is megértem valamelyest. Sok dohányzó olyan bunkón viselkedik, hogy engem is felhúz, hiába cigizek.
Dohányzunk én is, az ikertestvérem is és a húgom is. Itthon egymás előtt rá is gyújtunk-ugyan melyikünket zavarná. Volt már rá tavaly példa, hogy cigivel a kezemben (!!) rászóltam egy idősebb férfire, hogy itt cigizzen mellettem, ne ott a négy éves gyerektől fél méterre. Aztán az anyja meg is köszönte nekem.
Egyszer a WestEnd előtt a húgom szólt be egy nőnek, hogy nem a legszebb látvány, az egyik kezében cigi, a másikkal a kisgyerekét vezetgeti.
Visszaszólt, hogy mit kell a dohányosokat csesztetni, mire rágyújtottunk, mintegy jelezve, hogy egy hajóban evezünk. Az arcán volt, hogy a francba kívánt minket, de eldobta a cigijét.
Anya is dohányzik, mióta az eszemet tudom, de SOHA nem szívta előttünk.
Nem volt őszinte a mosolya, mikor 14 évesen a kislánya rászokott, de nem is tiltotta, mert tudta, hogy felesleges. Onnantól már előttem is szívta. Aztán bővült a kör, dohányzik az egész család (apa nem él velünk, négyen vagyunk csajok).
Utálom, amikor az emberek azt hiszik, hogy szántszándékkal kisgyerekek előtt cigizik minden dohányos.
20/L
Nem dohányzom és alapvetően ellene vagyok hogy közterületen lehessen dohányozni, alkoholt sem lehet közterületen inni. A baj nem a törvényekkel van, azok csak a fogyasztói társadalomra reagálnak. A baj márpedig legfőképp onnét ered: ma Magyarországon nagyon elenyésző a kulturált alkohol fogyasztás és a dohányzás is.
A kulturált dohányzás persze elég nagy paradoxon sokaknak, gondolom legfeljebb az juthat eszükbe hogy öreg bácsi otthon a hintaszékben pipázik, de azért a cigarettát is lehetne normális keretek között szívni. Ma akárhova mégy dohányt meg tüzet lejmolnak tőled, a csövesek mindehol a földön kotorásznak eldobott csikkek után. A társadalom hibája sajnos hogy ma nem lehet Magyarországon kulturált keretek közé szorítani a dohányzást, éppen ezért inkább a szabályozás felé helyeződik a hangsúly. Semmi baj nem lenne ha minden dohányos tudná hogy mikor és hol illik rágyújtani.
Alkoholról szintén elmondható ez. Ma már inkább "piának" nevezik és gyakrabban előfordul a lerészegedős házibuliban meg a diszkóban mint az öreg bácsik kezében a borospohár. Pedig alkoholfogyasztásra is lenne alternatíva, sőt hagyományai is vannak, az emberek mégsem akarják követni elődeik példáját.
Teljesen egyetértek vele sőt a betiltásáig meg se állnék.
Nem tudom felfogni mi viszi rá az embereket hogy szívják azt a drága sz*rt.
Mindkét szülőm dohányzik, abból amit elköltenek rá évente simán kitelne 1-2 külföldi nyaralás például, vagy akár lehetne tartalékot is felhalmozni vagy 100 másik 100x értelmesebb dolgot kezdeni azzal a pénzel.Nem mellesleg lehet hogy ez a sz*r miatt rövidül le pár évvel az az idő amit még együtt tölthetünk ebben az életben.
"Az alkoholista is árthat neked, ha balesetet okoz részegen."
Ja, tilos is részegen vezetni. Ennek megfelelően nem a cigarettát tiltják be általában, hanem hogy ott szívd ahol másokat zavar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!