Egy oldalon láttam egy romániát csúfoló képet és a kommentek között láttam gondolom erdélyi magyarok védték romániát a magyarországi magyarok ellen, de miért?
"Egyrészt, ez miért kötelező, másrészt, te melyik nyelvet beszélted anyanyelvi szinten iskolás éveid alatt? Vagy már megtanultad az oviban?"
- Miért kötelező megtanulniuk románul?...hmmm...Mondjuk mert Romániában élnek?... Nahát!
Hogy én mennyi nyelvet tudok anyanyelvi szinten? Természetesen, mivel nem kétnyelvű területen élek, egyet. Viszont egy gyerekkori barátnőm, aki lengyel származású, anyanyelvi szinten tudott lengyelül is, magyarul is. Igen, már óvodásként is. Megdöbbentő, mi?
"És a szlovákok, ruszinok, szlovének, horvátok, szerbek, akik helyben voltak?...
-> Cserébe dögöljenek meg az erdélyi magyarok."
- Már megint árnyékbokszolsz. Egyszerűen ez nem vitakultúra, amit csinálsz. Így a politikusok hablatyolnak mellé.
"De vannak. Jóval többen, mint magyarok. Innentől tárgytalan a dolog. -> Szerinted."
- Azt írtad: ha nem lennének ott románok, nem kellene románul tanulniuk az erdélyi magyaroknak. Ám vannak. És jóval többen. Ráadásul jópár évszázada. Tehát a "ha nem lennének" máris értelmét vesztette.
"Igen, mert szerinted egy erdélyi román családnak az átlagos délutáni programja
- Nincs értelme ezen vitázni, én tényeket írtam le, te meg spekulálsz."
- Milyen tényeket?! Leírtad, hogy Ioan Cascu, brassói virágboltos szobrokat állít szabadidejében?? Netán hogy Alexandru Ivascu magyar zászlókat éget a hátsóudvarában?? Lóf@szt. Összehordasz itt minden ökörséget, sarat dobálsz, kollektivizálsz, demagóg módon vagdalkozol, stb. 90-100 éves bűnöket hozol fel a MAI románság EGÉSZE ellen.
1) Semmi közük azokhoz, akik a bűnöket elkövették, még meg sem születtek akkor.
2) Egy népet nem lehet ámblokk elítélni egyes csoportok bűnei miatt.
Mint ahogy én sem érzem magam bűnösnek a néhány éve az országban gyilkolászó Halálbrigád, vagy a Gyöngyöspatán "horogkeresztet vizelő", és náci módon karlendítő "polgárőrök" miatt, sem a zsidózó gárdisták okán.
"1526-ig a törökök is csak portyáztak, mint Hunyadi János.
-> Meg a románok is csak portyáznak, és ezért szereted is őket."
- Jaj, de megy már megint a mellébeszélés, ugye-ugye?:)
"hazánkat megszálló csúf ellenség, a mi szegény és sokat szenvedett népünk gaz kifosztói, dicső történelmünk meggyalázói” stb?
-> Mintha nem így lenne."
- Kérlek! Ez egy unalomig ismételgetett frázis, amit minden korban, minden nép eljátszott már, bármilyen ellenségével szemben...
"Gratulálok, taníts nyelvet csángóknak."
- Több hasznomat veszik.
A magyarságot nem "büdös oláh"-zásban mérik...
"Igazad van, nekem például teljesen mindegy, milyen a szomszédom származása, amíg emberként viselkedik.
-> Akkor szólj az olténiai állatnak itt a szomszédban, hogy más ajtaja elé öntse ki a szemetét."
- Jah... Képzelem, mennyi román szomszédod van. Megint csak benyögtél valami agymosást.
"Bocsánat, nem tudtam: hadiállapot van a két ország között?
-> Bocsánat, nem tudtam, hogy a szentlélek teremtette ide az oláh haverjaidat és rajzolta át Magyarország határait."
- Ugye tudod, hogy megint csapongsz, és összefüggéstelen vagy? Nem arról van szó, hogy mi volt 100 éve.
Ennyi erővel köpködhetünk a törökökre is. Mi több! Az olaszok ránk, Pannónia gaz birtoklása miatt! Milyen alantas hellyé züllesztettük az egykor büszke és dicső római épületeket! Brrrr.
"A provokálásoddal.
-> Kit provokáltam és mivel?"
- Mondjuk hogy oldalakon keresztül árad belőled a tömény gyűlölet?...
"Nem látja, hogy ugyanolyan görény, mint azok, akiket szid.
-> Éltettem olyan háborús bűnösöket, akik románokat irtottak ki? NEM."
- De azért gondolom, az olyanok, mint Árpád vezér, vagy a a mondák szerint két törökkel a hóna alatt, eggyel a fogai között táncot járó Kinizsi Pál, a szíved csücskei, igaz? Persze, én sem vetem meg őket, csupán rámutatnék, hogy aki az egyiknek hős, a másiknak gyilkos...
"Betelepedtem ezredmagammal román városokba, és tűztem ki a magyar zászlót mindenre? NEM."
- És azok a mai románok, akikkel szemben te itt fröcsögsz, vajon igen? Mert nem hinném, hogy mind a 6 millióan szabadidejüket zászló-kitűzögetéssel töltenék el. A betelepedésről meg annyit, többségük helyben született, évszázadok óta ott laknak az őseik. Vagyis?
"Támadtam rá románokra? NEM."
- És a 6 millió erdélyi román üti-veri a magyarokat, ha csak kimennek az utcára?
"Elvettem bármelyik román egyház földjét, ingatlanait? NEM."
- Megint csak: a 6 millió erdélyi románságra ez kollektíve igaz?
"Ugyanolyan vagyok? Nem hinném."
- Nem, te nem olyan vagy, mint a románság. Te olyan vagy, mint a mai román szélsőjobbos nacionalista klikkek (akik nem mellesleg szintén nem csináltak semmi ilyet, hiszen ezek 90-100 éve megtörtént dolgok, így közük sincs hozzájuk; csak hozzád hasonlóan szájkaratéznak.)
"kollektíven a magyarságra hárítják a sérelmeiket
-> Milyen sérelmeiket? Magyarország melyik román régiót szállta meg és csatolta Magyarországhoz?"
- Csak ebben mérik?
"Te beszélsz itt összefüggéstelen érvelésről, mikor egy több évtizeddel korábbi eseménnyel próbálsz kibújni?...
-> Nem bújtam ám ki semmi elől, Mudri szerint a póló az oka annak, hogy románok magyarokra támadnak, én meg rögtön mutattam enki egy példát, mely szerint nem."
- Ne sarkíts. Az, hogy ugyanez megvan a románoknál is, nem jelenti azt, hogy nem az efféle megnyilvánulások okozzák a feszültséget.
"Ugyanolyan vagy, mint ők. Nem látod?
-> Pontosan miben is?"
- Sovinizmus, kollektív gyűlölet, előítéletek, soroljam még?
Ugyanolyan vagy, mint Beneš, aki az egész felvidéki magyarságot büntette - nőkkel, gyerekekkel, tokkal-vonóval - a háborús bűnök miatt. Te ugyanígy teszel az erdélyi románsággal szemben. Ugyanolyan görény vagy, mint a másik fél mocskai. Ha román lennél, avagy szlovák, ugyanazt tennéd te is ott, mint azok, akiket most szidsz...
"Elfelejted, hogy nem háborúban szállták meg az ország felét
-> Ne hazudj. Hogy került Erdély Romániához?"
- Nana... Gondolkodj azért, mielőtt bárkit hazugnak nevezel.
És gondolkodj minden más tekintetben is. Erdély már JÓVAL Trianon előtt is román lakosságú volt, azaz nem kiirtással és háborúval "foglalták el". A trianoni békeszerződés pedig ugyebár egy vesztes háború lezárása volt.
Másfelől Erdély csatlakozását Romániához a gyulafehérvári népgyűlés mondta ki.
"nem kiirtva az ottani magyar lakosságot
-> Tehát akkor a vasgárda és Iancuék és Horeáék nem rendeztek népirtást Erdélyben? A történelemhamisítás nem menő."
- De méginkább a dolgok csűrése-csavarása manipulálási szándékkal! Szerinted ezektől van román többség Erdélyben?...
"Mellesleg Szlovákia ugyanazokat hajtogatja, mint te a románok felé...
-> Mikor foglaltuk el a nemlétező Szlovákiát?"
- Ki mondta, hogy Szlovákiát? Ne legyél már anakronisztikus! Ennyi erővel Románia nem magyar területeket, hanem az Osztrák Császárság egy részét vette birtokba!...
A Kárpát-medencében fennálló szláv államalakulatokat zúzták szét a honfoglaló magyarok - amiknek egykori lakói a mai szlovákok, horvátok, szlovének ősei voltak. Ilyen nehéz? Vagy direkt nem akarod érteni?
"Na, erre mondjuk, hogy demagóg, primitív, elvakult fanatikus vagy...
- Amit leírtam az igaz, te viszont notórius szépítgető vagy."
- Ja... sőt, még azt ki is felejtetted, hogy magyar csecsemőket esznek a lakomáikon, és ártatlan magyar szüzek vérét áldozzák okkult, magyarságot megrontó szertartásaikon.
"De még mennyire, hogy nem. Egy kis román megszállás neked sem ártana, hadd jusson ki neked is abból a csupa jóból, amit a magyarok a románoknak köszönhetnek."
- Mert te olyan sokat éltél át...
"Mondjuk mert Romániában élnek?... Nahát! "
Nahát, a kérdés nem is az volt, hogy miért oktatnak nekik román nyelvet, hanem az, hogy miért anyanyelvi szinten kérik azt számon. De mivel szépen tereltél volna, ebből is látod, hogy hol a gond, csak hát magas a trollfaktor, ugyebár.
"Így a politikusok hablatyolnak mellé."
Ezzel keményen kivágtad a fát a tények alatt. Igazi vitakultúra.
"Azt írtad: ha nem lennének ott románok, nem kellene románul tanulniuk"
Hazudsz, ugyanis nem ezt írtam. A románok korlátozó intézkedései nem lennének, többek között a korlátozott anyanyelvhasználat.
"90-100 éves bűnöket hozol"
Jelenkori bűnöket hoztam fel. Hogy népirtás történt, az lehet, hogy 90-100 éves, de hogy éltetik ezek elkövetőit, az a jelenkor.
"Jaj, de megy már megint a mellébeszélés, ugye-ugye?:) "
Te jössz Hunyadival, miközben a románok erdélyi jelenléte a téma, és én beszélek mellé? Pofátlan vagy, ez az igazság.
"Ez egy unalomig ismételgetett frázis"
Ez az igazság, tökmindegy, hogy te unod-e, vagy sem.
"A magyarságot nem "büdös oláh"-zásban mérik... "
Nyelvében él a nemzet.
"Jah... Képzelem, mennyi román szomszédod van. Megint csak benyögtél valami agymosást. "
Most éppen Nagyváradon vagyok, az összes szomszédom oláh. Fejezd be a pofátlanságodat végre.
"Nem arról van szó, hogy mi volt 100 éve. "
Hanem arról van szó, mi van most, és a 3 ezres román lakossága ennek a városnak 180 ezressé nőtt. Mudri azt írta, itt születtek. Nem semmi méhe lehet az oláh nőknek, ha százával tudják elleni a kölyköket. Én ezt inváziónak hívom.
"Mondjuk hogy oldalakon keresztül árad belőled a tömény gyűlölet?..."
Aztán visszamehetnek oda, ahonnan jöttek, és akkor marhajó haverok is lehetünk.
"Csak ebben mérik?"
Írd le, hogy miben mérik.
"Az, hogy ugyanez megvan a románoknál is, nem jelenti azt, hogy nem az efféle megnyilvánulások okozzák a feszültséget. "
Mudri érvelt ezzel, félrement a címzett.
"Sovinizmus, kollektív gyűlölet"
Nem igaz, amit írsz, mert egy dobrodzsai vagy havasalföldi románnal semmi gondom. Szóval se sovinizmus, se a kollektív gyűlölet nem igaz. Viszont neked nagyon megy az emberek megbélyegzése.
"Erdély már JÓVAL Trianon előtt is román lakosságú volt, azaz nem kiirtással és háborúval "foglalták el"."
Mikor került Erdély Romániához? Nem véletlenül háborúk alkalmával?
"De méginkább a dolgok csűrése-csavarása manipulálási szándékkal! Szerinted ezektől van román többség Erdélyben?... "
Azt írtad, hogy nem irtották a magyar lakosságot. Erről meg te is tudod, hogy nem igaz. Az, hogy betelepültek, egy különálló téma.
"Ilyen nehéz? Vagy direkt nem akarod érteni?"
Egyrészt, a minimális, semmi felé konvergáló lakosságot töltötték fel, másrészt államot alapítottak, és felépítettek egy országot. Egy olyan dolgot, amire a jelenlévő minimális népesség nem volt képes. Ez szerinted szinkronban van azzal, amit a románok csinálnak? És nem, egyáltalán nem az osztrákoktól foglalták el, az osztrák a másik tetü banda volt, amelyik évszázadokon keresztül próbálta rátenni a kezét egész Magyarországra. Ezt sem tagadhatod, mert így van.
"Mert te olyan sokat éltél át.."
Igen, sokat éltem át.
Kedves Heckler,
Vegigolvastam ezt a vitat, es meg kell mondjam, hogy reednek, mudrinak meg a tobbieknek teljesen igazuk van. En, mint erdelyi magyar megkerlek ra, hogy ha csak ilyen undorito pocskondiazo modon tudsz vedeni minket, NE TEDD. Sokkal tobbet artasz mint gondolnad. Nagyon sok rendes romant ismerek, sot, tobb baratom is roman. Van akinek a csaladja mar evszazadok ota itt el, es van, akinek a csaladjat az elozo rendszerben koltoztettek ide (nem onszantabol jott, de a falujat elarasztottak a dunanal, es itt kapott lakast). Elmenni nem tudnak innen, akarhogy is akarod, mert nincs ra penzuk. Vagy esetleg te fizeted nekik a koltozest es az uj lakast? (Remelem nem, mert kedvelem oket, jo szomszedok).
Egyebkent a multkor par jobbikos magyarorszagi jart errefele (nem a mi falunkban, csak a kozelben), elkezdtek osztani az eszt mint te, belekotottek minden romanba. Ennek a hire eljutott a minalunk is, es a helyi roman kemenymag oszzeverekedett a helyi magyar kemenymaggal a kcsmaban (sajnos nalunk is vannak ilyen emberek, hal istennek a lakossag kis resze ilyen). Sajnos az a gond, hogy a magyar kemenymaggal volt egy 15 eves gyerek is (aki meg semmit nem tud persze a vilagrol, az mas kerdes, hogy o mit keresett a kocsmaban), neki a laba torott. Es ez mind azert, mert par magyar nem tudott bekeben meglenni.
Szoval csak arra kernelek, hogy a jovoben inkabb tartsd meg magadnak a velemenyedet, es ne vedj meg minket. Igy ne. En szegyellem azt, hogy magyar vagyok miattad.
Olyan szinten felháborító a hülyeség, amit írsz, hogy eszem megáll.
"Nagyon sok rendes romant ismerek, sot, tobb baratom is roman."
Látod, ez közös bennünk. Az egyik román szomszéd például összeverte a múltkor az egyik olténiai telepített majmot, mert az rendszeresen lopja az újságot a postaládájából. Na, például ő román létére kétszer úgy utálja a románokat, mint én.
"Vagy esetleg te fizeted nekik a koltozest es az uj lakast?"
Esetleg fizethetné a román állam, ha már arra volt eszük, hogy tömegesen telepítgessék őket.
"es a helyi roman kemenymag oszzeverekedett a helyi magyar kemenymaggal a kcsmaban"
El sem bírom képzelni, milyen lehetett ez a színvonal, ahogy a részeges disznók ott verik egymást. Azt meg szintén nem, hogy a románoknak mirefel volt nagy a pofája.
"a magyar kemenymaggal volt egy 15 eves gyerek is"
Mondom, a színvonal...
"Es ez mind azert, mert par magyar nem tudott bekeben meglenni. "
Nem, ez mind azért, mert szerinted még neked kéne a románoktól bocsánatot kérned. Na itt a probléma, hogy ha én elmegyek Németországba, mert oda küldtek ki a cégnél, akkor befogom a pofámat, nemhogy még keménykedjek a némettel, aki otthon van.
Kívánom, szégyelld, hogy magyar vagy. Amikor majd a gyermeked egy románnal állít haza, és az unokád már magyarul sem tud majd, de az hótziher, hogy a haverok előtt letagadja, hogy magyar van a családban, akkor majd rájössz, mit vesztettél el, addig úgysem.
"Mondjuk mert Romániában élnek?... Nahát!
-> Nahát, a kérdés nem is az volt, hogy miért oktatnak nekik román nyelvet, hanem az, hogy miért anyanyelvi szinten kérik azt számon."
- Mégegyszer mondom: Romániában élnek. Nem lehetetlen egy nyelvet sem megtanulni, ha több az IQ-d, mint egy cserepes virágnak. Másfelől mintha lett volna itt már szó a Lex Apponyiról:) Ami ugye nem csak a románokra, de a szlávokra is vonatkozott.
"De mivel szépen tereltél volna, ebből is látod, hogy hol a gond, csak hát magas a trollfaktor, ugyebár."
- Az a baj, hogy ezt hiába mondod, mert az internetnek megvan az a csúnya szokása, hogy visszaolvasható, és nem támasztja alá az állításaidat:(
"Így a politikusok hablatyolnak mellé.
-> Ezzel keményen kivágtad a fát a tények alatt. Igazi vitakultúra."
- Milyen tények?? Mondtam egy állítást, te meg elterelted más mederbe, mert szorult a nyakad körül a hurok.
"Azt írtad: ha nem lennének ott románok, nem kellene románul tanulniuk
-> Hazudsz, ugyanis nem ezt írtam. A románok korlátozó intézkedései nem lennének, többek között a korlátozott anyanyelvhasználat."
- Lex Apponyi. Ne tegyél úgy, mintha ők találták volna fel a spanyolviaszt. A békéscsabai szlovákoknak talán nem kell tudniuk ma magyarul? Talán bemehetnek a hivatalba, és intézhetik az ügyeiket szlovákul?...
"90-100 éves bűnöket hozol
-> Jelenkori bűnöket hoztam fel. Hogy népirtás történt, az lehet, hogy 90-100 éves, de hogy éltetik ezek elkövetőit, az a jelenkor."
- Nofene! És ez a kép csak a fejedben él, vagy valós? Ha valós, nyilván nem esik nehezedre alátámasztani valamivel.
"Jaj, de megy már megint a mellébeszélés, ugye-ugye?:)
-> Te jössz Hunyadival, miközben a románok erdélyi jelenléte a téma"
- Mondjuk mert minden éremnek két oldala van? Tényleg bonyolult ezt felismerni, belátom...
"Ez egy unalomig ismételgetett frázis
-> Ez az igazság, tökmindegy, hogy te unod-e, vagy sem."
- Aha. A nácik is meggyőződéssel harsogták az efféle elcsépelt dogmákat a zsidókról...
"A magyarságot nem "büdös oláh"-zásban mérik...
-> Nyelvében él a nemzet."
- Így van. És nem "büdös oláh"-zásban.:)
"Jah... Képzelem, mennyi román szomszédod van. Megint csak benyögtél valami agymosást.
-> Most éppen Nagyváradon vagyok, az összes szomszédom oláh."
- Aha... messziről jött ember (főleg az internet világában) azt mond, amit akar.
A hangnemen ("pofátlanság!; pofátlan vagy!") pedig változtass egy kicsit, mert nem vagy te senki ahhoz, hogy ilyen arrogáns tetűként viselkedj;)
Főleg nem ha - mint esetünkben - az indokolja, hogy savanyú a szőlő.
"Nem arról van szó, hogy mi volt 100 éve.
-> Hanem arról van szó, mi van most, és a 3 ezres román lakossága ennek a városnak 180 ezressé nőtt. Mudri azt írta, itt születtek. Nem semmi méhe lehet az oláh nőknek, ha százával tudják elleni a kölyköket. Én ezt inváziónak hívom."
- Én szimplán ökörségnek.
Egy (vagy néhány) város demográfiai adatai alapján megítélni Erdély migrációs történetét....hát, kicsit húzós.
"Mondjuk hogy oldalakon keresztül árad belőled a tömény gyűlölet?...
-> Aztán visszamehetnek oda, ahonnan jöttek, és akkor marhajó haverok is lehetünk."
- Milyen érdekes, a szlovákok ugyanezt mondják a magyarokról. Na, ezért nem különbözöl te más népek nacionalistáitól.
"Csak ebben mérik?
-> Írd le, hogy miben mérik."
- Hmmm, lássuk csak.... gondolkodj, Tóbiás, gondolkodj!...
Megvan!
1) A román nemzetet soha nem ismerték el Erdélyben, annak mindig csak három "hivatalos" nemzete volt (székely, magyar, szász) - de azért persze az adókat beszedték tőlük:)
2) 1848-ban szintén sz@rtak a nemzetiségi kérdésekre, sőt, a magyar országgyűlésen kijelentették, hogy "Magyarországon egy nemzet van: a magyar!" Ahelyett, hogy közösen léptek volna fel a Habsburgok ellen, és akkor sokkal több szlovák/román/stb állt volna a mi honvédeink sorába.
3) IV. Béla, és Anjou Lajos magyartelepítései Moldvába
4) Anjou Lajos, Hunyad Mátyás hódító szándékú hadakozásai a havasalföldi és moldvai fejedelmek ellen, illetve az első és második világháború.
Elég lesz?
Nem azt mondom, hogy jogos a haragjuk, vagy érezzük magunkat szégyenben ezek miatt, csupán annyit, hogy az adok-kapok folyamatosan ment a történelem során.
"Az, hogy ugyanez megvan a románoknál is, nem jelenti azt, hogy nem az efféle megnyilvánulások okozzák a feszültséget.
-> Mudri érvelt ezzel, félrement a címzett."
- Én azért bátorkodtam rá válaszolni, utólagos engedelmeddel.
"Sovinizmus, kollektív gyűlölet
-> Nem igaz, amit írsz, mert egy dobrodzsai vagy havasalföldi románnal semmi gondom."
- De azért a 6 millió erdélyi románt mind az ördög szülte, mi?:)
Ennyi erővel Hitler sem volt soviniszta, mert nem az egész emberi fajt irtotta (bár...), hanem "csak" egy részét.
"Erdély már JÓVAL Trianon előtt is román lakosságú volt, azaz nem kiirtással és háborúval "foglalták el".
-> Mikor került Erdély Romániához? Nem véletlenül háborúk alkalmával?"
- Egy vesztes háborút lezáró békeszerződés részeként. Ám az "elfoglalása" már akkor megtörtént, mikor abszolút többségbe kerültek rajta a románok.
"De méginkább a dolgok csűrése-csavarása manipulálási szándékkal! Szerinted ezektől van román többség Erdélyben?...
-> Azt írtad, hogy nem irtották a magyar lakosságot. Erről meg te is tudod, hogy nem igaz. Az, hogy betelepültek, egy különálló téma."
- Homok a gépezetben. Én azt írtam, hogy nem kiirtással és háborúval foglalták el, mert a betelepülés során létrejött abszolút többségük nem az általad felhozott incidensek okán jött létre.
"Egyrészt, a minimális, semmi felé konvergáló lakosságot töltötték fel"
- Nofene:O Ilyen naprakész adataid vannak a morva állam lakosságáról? Gondolom, nem okoz gondot megosztanod velünk!:)
Ja, és hogy is érted, hogy feltöltötték? A Magyar Királyság lakossága 1310 körül 2,3-2,5 millió fő lehetett. (Hangsúlyozandó: a nemzetiségekkel együtt.)
Az Alföld, Csanád, Csongrád megyék lakossága összesen 2 fő/km2 volt a népsűrűség (a betelepített kunok és jászok ellenére)!
A legsűrűbben lakott dél-dunántúli megyékben, például Baranyán 11-12 fő élt egy négyzetkilométeren.
Szorgalmi feladat: nézz utána ugyanezen időszak (XIV. század eleje) népsűrűségének más országok (Franciaország, Német-római Császárság, Itália) kapcsán.
De hogy ne legyen túl nehéz, adok egy kis segítséget:
Milánó népessége például ekkor 200 000 fő volt, 12500 házzal, több mint 1000 üzlethelyiséggel, 25 kórházzal, és több tucat templommal.
Velence, Genova, Firenze, Párizs lakossága mind meghaladta a 100 ezer főt.
A Magyar Királyságban a tatárjárás előtt(!) 13-16 ezer falu volt, átlagosan 100 lakossal.
A XIV. század elején az ország mindössze 50 városnak mondható településsel rendelkezett, de ebből csak 24 volt a tényleges város.
Beszédes számok...
"másrészt államot alapítottak, és felépítettek egy országot."
- A morvák, frankok, horvátok, bolgárok nem?
"az osztrák a másik tetü banda volt, amelyik évszázadokon keresztül próbálta rátenni a kezét egész Magyarországra. Ezt sem tagadhatod, mert így van."
- Tagadtam, hogy az osztrákok próbálták kiterjeszteni a hatalmukat mindenfelé?
Egyébként érdekes ez a kettős mérce. Ha Anjou Lajos területet foglal a szerbekről, románoktól, stb, az hősies. Ha ők teszik ugyanezt, az "tetű, mocsok, stb"...
"Mert te olyan sokat éltél át..
-> Igen, sokat éltem át."
- Gondolom. Akkor pont most töltheted majd valamikor a 100. életévedet. Igaz? Netán már túl is vagy rajta? Vagy a 70 évvel ezelőtti, második világháborús megszállásra gondolsz? Hova tovább: mindkettőre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!