Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Vasárnap szavazás. Ki mit...

Vasárnap szavazás. Ki mit mond az igen ellen és mellett, illetve a nem mellett és ellen?

Figyelt kérdés
Szivesen szavaznék úgy, hogy az nekünk jobb legyen a jövőben, de nem vagyok biztos benne, hogy mi mivel függ össze. Vagy ha nekem nem is, a gyerekemnek legalább jobb legyen majd...Nem nagyon vagyok otthon a politikában, lehet nem látok olyan dolgokat, ami fontos lenne most itt a szavazásnál...
2008. márc. 4. 13:44
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
65%

jó a kérdés, lesz is belőle balhé szerintem rendesen...

lássuk:

Tandíj:

A kormány azt mondja, hogy mindenkinek kelljen fizetnie az oktatásért, cserébe jobb szinvonal lesz és azok akik jól tanulnak több pénzt fognak visszakapni, mint amennyi a tandíj, tehát nekik gyakorlatilag továbbra sem kell fizetni.

Az ellenzék egy része azt mondja, hogy az ingyenes tanulás egyrészről állampolgári jog, másrészről a diplomások többet keresnek, több adót is fizetnek, amivel mintegy visszamenőleg kifizetik az oktatásuk költségeit. Szóba kerül az is, hogy így a szegények kiszorulnak a felsőoktatásból. A hök még tett egy olyan kijelentést, hogy lehetne olyan rendszer is, hogy csak azoknak kelljen fizetni, akik rosszul tanulnak.

Visszafelé haladva, a hök felvetésről az a véleményem, fizetőként jobb tudni előre, hogy fizetni kell, nem pedig egy rosszul sikerült vizsgaidőszak után még ezzel is szembesülni. A kormány változata azt is jelenti, hogy egy rosszul sikerült vizsgaidőszak után legrosszab esetben is van még 5 hónapom a pénzt előteremteni. Igaz ugyan az is, hogy az első félévet meg elő kellene teremteni valahonnan.

A szegények kimaradnak elvvel az a bajom, hogy ez egyrészről jelenleg is igaz, másrészről meg úgy gondolom, hogy a tehetséges embereknek most is és ez után meg főleg lesz lehetősége öszndíjat szerezni cégektől, igaz csak olyan szakokra, amelyekre a cégeknek szüksége lesz.

Az tovább is vezet minket a következő pontra, azaz az adóban visszafizetés gondolatára. Rengeteg olyan ember végez jelenleg is, aki nem tud a diplomájával elhelyezkedni. Ők biztosan nem fizetik vissza a képzésüket, azaz ablakon kidobott pénz volt. (hiába helyezkednek el esetleg más jólfizető állásba, akkor sem a diplomájukkal keresnek, azaz a diploma fölösleges kiadás volt) Arra sem árt gondolni, hogy azok akik a diplomájukkal külföldre mennek (mérnökök, orvosok stb.), azok szintén felesleges kiadások voltak.

Ezért aztán szerintem a válasz a kérdésre NEM

Kórházi napidíj.

A korházi napidíj intézményi költségvetésileg kb. 1-1,5%, azaz a korháznak nem jelentős bevétel. A bevezetésének igazából két érve van:

1. Nevelő-okító célzat, az emberek érezzék, hogy semmi nincs ingyen.

2. A korházak rendszeresen azt csinálták, hogy péntek helyett hétfőn engedték haza az embereket. Ezzel besöpörtek két napnyi plussz pénzt az egészségpénztártól. (és hasonló ügyeskedések) Most az emberek talán meggondolják, hogy akarnak-e még 2x300 Ft-ot kifizetni, plussz két napig dögleni az ágyban és enni a szar kaját, azért, hogy a korháznak jó legyen.

Erre persze lehet azt mondani, hogy a korház azért csinálja ezt, mert különben nem jön ki a pénzből, de én meg azt mondom, hogyha rendesen csinálná mindeki a dolgot, akkor lehetne képet alkotni arról, hogy mennyi pénz kellene. Amíg ügyeskednek, addig mindkét oldal azzal fog szórakozni, hogy el- és visszaszedje a pénzt a másiktól. A beteg meg szépen csönben megrohad az egész kellős közepén.

Vizitdíj:

A vizitdíj a háziorvosok kötségvetésének 10-15%-a. Egyáltalán nem elenyésző tényező. Ha megszűnik egyes helyeken nem lesz orvos és kész, kalap-kabát.

A betegforgalmi adatok csökkenést mutattak, ez is volt az egyik célja, hogy a fölösleges orvoshozjárást megszüntessék. Egyesek azt mondjék, hogy a szegények nem tudnak így orvoshoz menni. Lehet, hogy így van, nem tudom. Azt viszont igen, hogy ültem már 39,5-tel nyáron, reszketve rendelői váróban, miközben a kedes öreg néni 45percet volt bennt. Szerintem nincs olyan vizsgálatsorozat, ami 45percig tart a körzetorvosnál. Beszélgettek. Ha nekem 300ft-ba kerül az, hogy gyorsabban bejutok, akkor részemről rendben.

Összefoglalva, ha szerinted jó ami eddig évtizedekig volt, az jó, akkor IGEN, ha nem, akkor meg NEM.

Azt viszont érdemes végiggondolni (2006-os adatsor ksh), hogy magyarország lakossága kb. 10 millió ember. Ebből 6,5 milló a munkaképes koru. Ebből 3,5 millió dolgozik. Amiből 1 millió köztisztviselő/közalkalmazott, akik esetében ugyan papíron megvannak az elvonások, de gyakorlatilag az állam egyik zsbéből a másikba rakja a pénzt, tehát ők valóságban nem adó- és járulékfizetők. A maradék kb. 2,5 millió ember. Ebből 1-1,5 milló minimálbéres, akik majdnem semmi adót és járulékot nem fizetnek. Marad valóságban legjobb esetben 1-1,5 millió ember, aki eltartja a 10 milliót.

Tehát, ha te nem minimálbéres vagy, és nem közalkalmazott/köztisztviselő, akkor 6-9 embert viszel a hátadon.

Döntsd el tetszik-e a gondolat és ha igen, akkor szavaz vasárnap is igennel. Ha nem, akkor szavazz nemmel.

Szerintem

2008. márc. 4. 16:01
 2/35 anonim ***** válasza:
36%

előző hozzászólónak:

Igen? És most hogy fizetsz te marha, gyorsabban bekerülsz az orvoshoz? nem reklámozok semmi csatornát, és nem is kell végighallgatnod a műsorvezetőt, biztos tudod melyik tv-re gondolok (bár te azt biztos nem nézed...erről ennyit) lényeg, hogy egy telefonos műsor, ahol tudod SZEGÉNY!!! emberek mesélik el, osztják meg a történeteiket, el nem tudod képzelni hogy ők min mennek keresztül. Ők velük mi lesz? Dögöljenek meg?

Úgy irigyellek, légyszi fizesd már ki nekem is a tandíjat. ÉS azt meg hogy döntik el, hogy jó vagy rossz tanuló?? Erre is kiváncsi lennék?

Jah, megkérlek, ne általánosíts! (a dumás öreglányra gondolok)Meg amúgy sem értem. Mindegy.

Szóval elkeserít a tudat, hogy ilyen emberek döntenek az életemről.

2008. márc. 4. 18:14
 3/35 anonim ***** válasza:
77%
drága második hozzászóló! amíg nincs saját gondolatod, addig ne csodálkozz, ha mások döntenek helyetted. még így a jobb. az okos az eszét használja, a buta a hangját. ha nem egyezik a vélaményed, nem kell még marházni, mert az nem kelt túl intelligens benyomást. bele kell gondolni a dolgokba, nem valami hallott vélaményt szajkózni. semmi nem fekete, vagy fehér, igen, vagy nem. vannak érvek pro és kontra, nem is rossz érvek, mindkét részről. mögé kell látni. a szegények visszaigényelhetik a vizitdíjukat, ha figyelnéd az eseményeket, valamint senkinek sem kell 20 alkalomnál, azaz 6 000 forintnál többet fizetnie. húsz alkalom az orvosnál, gondolj bele! havi 1,6 alkalom, ha kiszámolod. ki az, aki ennyit jár orvoshoz? az, akinek olyan betegsége van, ami súlyos, de az megint csak más kategória. az ingyenes oktatásról annyit, hogy van belelátásom a felsőoktatásba, és látom, hány "büfészakos" jár az egyetemekre, főiskolákra. ők is a te pénzeden tanulnak, amit emlegettél. olyan szakok, amiről azt sem tudja, hogy mi az, de jár! kell nekünk ennyi diplomás? nem kell! mert me már nem csak az megy el tanulni, aki tud, hanem az is, aki nem akar dolgozni. szakmunkást meg importálnunk kell. elkezd egy szakot, ami nem jó neki, aztán átmegy egy másikra, mejd egy harmadikra. aztán ott hagyja az egészet, mert nem megy neki, aztán elmegy melózni valahova. az állam (és te is drága barátom) lepengette a kemény lóvét az ellébecolt 5-6-7 évért, aztán mégsincs látszata. és ha tudnád, mennyi, de mennyi ilyen van! aki végez, az meg azt mondja, inkább elmegy külföldre. itt belefeccölték a csomó pénzt, egy másik országnak pedig hajtja a hasznot. a te zsebedből kivette a forintot, egy külföldi zsebébe beteszi az eurót. ebbe gondolj bele komám, és lejjebb veszed a hangerőt. így is kopasztanak, még jobban is, mint gondolnád. csak ugye köpködni és csapkodni egyszerűbb, mint utánaolvasni. nem mondom, hogy szavazz igennel, sem azt, hogy nemmel. tégy belátásod szerint, de azt tudjad, mit teszel!
2008. márc. 4. 20:40
 4/35 anonim ***** válasza:
76%

Én egy kicsit másképp látom a dolgokat mint az első válaszoló.

A felsőbb iskolákban,egyetemeken,de már az ált.iskolákban is nagyon drága a tanulás.Valószinű hogy nincs se gyermeked,se közeli hozzátartozód,aki felvilágosítana a díjakról.Az egyetemeken nemcsak a könyvek,jegyzetek drágák,de biztosítani kell a lakhatást,közlekedést,étkezést stb,ami az élethez elengedhetetlen.Ezt fejelik meg a tandíjjal,amit még be sem vezettek,már fel akarták emelni.Persze lehet mondani,hogy dolgozzanak többet /mindig ez a szöveg/ eddig is 70-80% dolgozott.De akkor hogy várjuk el,hogy jelesen tanuljanak.Próbáltál már éveken keresztül tanulni és dolgozni együtt?Annak idején ezért találták ki a diák-hitelt,hogy a családoknak és a diákoknak könnyebbé tegyék az életét.Mára már ez nem elég,a megemelkedett költségeket nem bírják el a családok.Egy átlag család ezt már nem tudja kigazdálkodni.Szerinted egy tanár vagy egy orvos melyik cégtől kapna ösztöndíjat?Még a többi is csak 4-5.évesen számíthat valamire.Az pedig hogy nem a diplomához kapcsolódó munkát kap,nem ő tehet,de akkor is egy kimúvelt emberfővel gazdagabb lesz az ország.Láthatjuk ezt Gyurcsánynál is,hisz tanári diplomával min.elnök lett,vagy Kóka orvosival a háta mögött a számítástechnikában találta meg élete értelmét,és még miniszter is lett.Ettől függetlenül tanult emberekké váltak,nemcsak a diplomát adó szakmához értenek.Ennek az országnak már csak a tanult emberek sokasága hozhat változást,már nincs iparunk,se mezőgazdaságunk,se eladni valónk az eszünkön kívül.Legalább ezt ne gátoljuk meg a tandíjjal.A színvonalról csak annyit:semmi köze hogy van-e tandíj vagy nincs,az a követelmény rendszertől függ.Ha pedig a diákok fizetnek,az iskolák a legrosszabb diákot is megtartják,mert "fizető".Érdemes lenne összehasonlítani a most fizetők tudását a nem fizetőkével.Én a voksomat a tudásalapú társadalom mellé teszem,mert szívesebben fizetem az adómból a tanulni vágyókat,mint segélyként a tanulatlan emberek létezéséhez szükséges megélhetést.

Vizidíj és napidíj:semmire sem jogosít,és sokszor kell fizetni.Bizony,ott ahol beteg van a családban,sok-sok 300ft-ot kell kifizetni.Aki nem jár orvoshoz,az nem is tudja.Akár több ezer ft.ot ki lehet fizetni egy betegség során.

Csak egy példa:beteg leszel,elmész a háziorvoshoz,/fizetsz/ tovább küld különböző vizsgálatokra,/többszöri 300ft/ betegállományba vesznek,/kevesebb jövedelem/ kiváltod a gyógyszereket,/több ezer ft/ aztán mégsem gyógyulsz,ugyhogy jön a kórház./fizetsz/ Számolj utána!Ki tudod fizetni?Mert nagyon sokan nem,és bármelyikünkkel előfordulhat.Sokan számolnak ezzel,és nem mennek el az orvoshoz.Mi történik?Sokkal súlyosabb állapotban fognak bekerülni a kórházba,és ez nem 2-3 vizitdíj ára lesz.Kinek lesz jó?Vagy ezután majd jön a kezelések hozzájárulása?Mindenkinek vannak szülei,idősebb vagy fiatalabb beteg hozzátartozója.De elég egy munkanélküliség a családban,tudjuk ezeket a költségeket vállalni?De érhet baleset,hosszútávú kezelésekkel,akkor is van miből fizetni?Ha nincs,akkor igennel kell szavazni,ha van,akkor meg méginkább,mert ennyi empátia kell hogy legyen egy emberben,hogy a szegényebbet ne sodorjam még nagyobb nyomorba csak azért mert beteg.

A nevelő,okító célzatot tartsák meg maguknak.Voltak szüleim,akik felneveltek,és megtanítottak hogy semmi sincs ingyen.Nem is kaptam ingyen semmit,nemcsak én,de más sem.Minden dolgozó,tanuló ember fizette a TB-t,és a munkáltató is.Nem is keveset.Talán nem kellett volna lenyúlni a kasszát,most is lenne benne.Arról nem beszélve,hogy még további milliárdokat vesznek ki az eü-ből.A beteget akarják még tovább sarcolni?

A napidíjról elég hülyeséget hordtál össze.Mikor voltál kórházban?Mikor megszülettél?A legtöbb helyen semmit nem jelent a vizit-és napidíj.Egyelőre csak kommunikáció van amivel bizonygatni akarják hogy milyen jó.De aki őszintén nyilatkozik,és nem pártfüggő,az bevallja hogy sokra nem mennek vele.Több rosszat hoz mint jót.Hacsak valóban fel nem emelik 1000ft-ra.

Tehát ezek után a véleményem:IGEN

IGEN

IGEN

2008. márc. 4. 21:31
 5/35 anonim ***** válasza:
64%

Teljesen egyetértek az első hozzászólóval! Én sem írhattam volna le jobban!

NEM, NEM, NEM

2008. márc. 5. 07:43
 6/35 anonim ***** válasza:
76%

Kedevs elöttem szóló (a negyedik a sorban)! sok igazság van abban, amit mondasz. Lenne azonban egy-két megjegyzésem a tandíjjal kapcsolatban:

Igazad van a tudás alapú társadalommal. Tényleg ez a kivezető út. De azt is be kell látni, hogy gazdasági fejlődéshez nem bölcselkedőkre van szükség. Főleg mérnökökre. Igazi mérnökökre és nem managerekre.

Az általad említett tanárokról az a véleményem, tisztelet a kivételnek, az megy tanárnak, akit máshova nem vesznek fel. (első válaszolónak is szól) Voltam egyetemista, sőt most megint az vagyok. Kollégiumban néhány ajtónyi laktam következő generációnk oktatóitól. A hideg kiráz a gondolatra, hogy ők többi időt fognak eltölteni majdani gyereke(i)mmel, mint én...

Általad említett nagyjaink, akik diplomájukkal a zsebükben más pályán kamatoztatják tudásukat, meg két megjegyzésem lenne:

1. felesleges volt nekik fizetni az a képzést. Ha nem használják, akkor az volt. Ez ilyen egyszerű. (főleg a méregdrága orvosit)

2. ha nekik nem lett volna diplomájuk, akkor talán most nem lennék ott ahol vannak, és nem beszélgetnénk erről. Ebbe is gondolj bele. A szüleink, nagyszüleink pénzéből kerültek oda. Te tényleg jónak érzed ezt? hüm?

Kis kitérő az első válaszolónak:

Tényleg nem tudom mennyi költség. Voltam egyetemista, kollégiumban 180 km-re othonról. Éltem 300ft/kg t.gazdaságos párizsin, meg vöröshagymán hetekig. Most dolgozom, tervezőként napi 12-14 órában. Mellette levelező képzésre járok, ismét 180km távolságba. Tényleg nem tudom mennyibe kerül. És képzeld mégis azt mondom legyen tandíj. Én marha... vagy esetleg mégis van valami rálátásom a dologra???

Tanult emberek sokasága hozhaz változás... ez így van. Baromi nagy szükség lenne tanult, szamailag toppon lévő emberekre. pl. mérnökre, orvosra, esztergályosra, marósra, formázóra, minősített hegesztőre, nehézgépkezelőre stb. Nem jogászra, közgazdászra, filózófusra, szociológusra, politológusra, énektanárra, lengyel, üzbég, hottentotta, büfé-könytár szakos bölcsészre stb.

Pontosan azt próbáltam megfogalmazni, hogy igenis kell a diplomás és aki kell, annak a képzésére hidd el lesz pénz, lesz pályázat, lesz ösztöndíj. A többi meg fizessen.

Vagy menjen dolgozni lébecolás helyett.

2008. márc. 5. 07:44
 7/35 anonim ***** válasza:
62%

Egyetemista vagyok, a szüleim nem gazdagok de nem is szegények, mégis megterhelő lenne a tandíj, vagy a "hozzájárulás" hívhatjuk akárhogyan! Úgy gondolom, hogy a középosztálybeliekkel szúr ki legjobban az a ............................................................ kormány. Ezért:

IGEN! IGEN! IGEN!

2008. márc. 5. 14:08
 8/35 anonim ***** válasza:
74%

Kedves egyetemista!

egyrészről amit leírtál, az egy igen és nem három, egyetemistaként illene tudni differenciáltan gondolkodni.

(az eredeti kérdés feltételezi, a válasz indoklását is)

Arról nem is beszélve, hogy felelős választóként globálisan gondolkozva illene dönteni, nem önös érdekből, de mindegy...

Másrészről, amit leírtál az nem érv.

Téged, mint jelenlegi egyetemistát nem érint a dolog. A felsőoktatási törvény tiltja a visszamenőleges változtatást, azaz, ha eddig te nem fizettél, akkor ezután sem fogsz.

2008. márc. 5. 14:54
 9/35 anonim ***** válasza:
70%

Kedves Utánam Hozzászóló!

A három igent a három kérdésre írtam(tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj) tehát tudok differenciáltan gondolkodni!Pusztán a vizitdíj és kórházi napidíj kérdéseket nem kívántam kommentálni, mert úgyis bőven megettték előttem. Másrészt köszi, hogy burkoltan szép keretek között lehülyéztél, hangsúlyozom BURKOLTAN!Ja, és főleg látatlanban! Ezért hasonló szépeket és jókat kívánok! A harmadik: önös érdek? Igen, önös érdek, mintahogyan mindenki más válasza, véleménye a témában. Szerinted az előttem válaszolók nem önösérdekből írták amit írtak? Ma már mindenki az önös érdeket nézi, ez mozgatja a világot. Az, hogy mellette még valaki másnak is jó vagy rossz, az puszta melléktermék!Azért népszavazás, hogy mindenki kinyilvánítsa a SAJÁT VÉLEMÉNYÉT, amit az illető SAJÁT ÖNÖS ÉRDEKEI DIKTÁLNAK!

Továbbra is: IGEN, IGEN, IGEN, MINDHÁROM KÉRDÉSRE!

Az pedig, ki nem így vélekedik az nem íyg vélekedik! Nem kell anyázni és stb, sem pedig burkoltan lehülyézni embereket! Azért NÉpszavazás, mert tisztában kell tartani mindenki véleményét! Ja, és ha most nem szavazzuk le, akkor szeptembertől igenis az én szüleimnek is fizetniük kell! Hiába vagyok most államilag finanszírozott képzésben!

2008. márc. 5. 15:44
 10/35 anonim ***** válasza:
73%

Kedves Egyetemista!

Semmilyen konkrét kidolgozása nincs a tandíjnak, arról meg főleg nincs szó, hogy szeptembertől fizetni kellene... (pontosabban volt róla szó, még 2006ban, hogy 2007ben bevezetik és 2008ban kell elkezdeni fizetni az akkori másodévesektől kezdve lefelé)

Mégegyszer mondom. Visszamenőlegesen nem lehet változtatni, úgyhogy ha te most egyetemista vagy és nem fizetsz, akkor ezután sem fogsz. Szavazás ide, vagy oda.

2008. márc. 5. 17:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!