Mitszólnátok egy "szlovák-palóc államhoz"?
"Én egy Nagy-Britanniához hasonló uniót képzelnék el a legjobbnak, de nem csak Szlovákiával, hanem Kárpátaljával, Erdéllyel és a déli területekkel, ahol minden "tagállamnak" lenne bizonyos fokú önállósága, de azért lenne Budapesten egy közös kormányzat is."
Ámen. Én is erről beszélek. Csak én "leragadtam" a szlovák-magyar viszonynál.
"Sajnos azonban ezt 90 éve kellett volna létrehozni."
Nem. Ezt 180 éve kellett volna létrehozni, a nemzeti ébredések kezdetén, a reformkorban. Akkor okos eleink kitalálták, hogy egy politikai nemzet van, a magyar.
Itt cseszték el.
"utólag már kivitelezhetetlen, az elmúlt évszázad történelmi sajátosságai miatt."
Ezt így nem jelenteném ki, de legalább még egy évszázad kellene hozzá, aminek folyamán mindegyik érintett területen az elit ezt készíti elő.
"ennek részeként a palóc-szlovák kultúrális autonómiával
mármint később egységesítva"
Mi a francnak akarod te szegény palócokat besuvasztani a szlovákok mellé? Miért nem örülsz neki, hogy ők legalább megmaradtak magyarnak?
"megy egy román székely v mi erdélynek...stb"
Na ez meg már tényleg agyrém.
A székelyek az egyik legigazabb magyarok. Miért akarod őket eladni a románoknak?
Én ezt úgy képzelném el, hogy adott egy magyar, egy szlovák, egy ruszin, egy román, egy szerb és egy horvát egység, plusz Székelyföld, ami ugye magyar, de geopolitikai okokból külön kezelendő.
"elegendó 20 év, annyi idő alatt lecserélődik a DÖNTŐ többség"
Aki most jött ki 18 évesen az iskolából, az 20 év múlva még vidáman élni fog.
Egyébként meg, attól még hogy nagypapa már nem él, az ő mentalitása az elmesélt történetein, a vasárnapi ebédnél elmondott monológjain keresztül tovább él benned. Attól még, hogy az iskolában azt tanítják, hogy "szeressük egymást, gyerekek", ha otthon nem ezt hallod, az egész sz@rt sem ér. És ha a szüleid és a nagyszüleid nem ilyen mentalitásban nevelkedtek, akkor nem ezt fogod hallani.
Tehát ha most elkezdjük és akkurátusan ragaszkodunk hozzá, akkor a mostani kisdiákok dédunokáinál talán már elérhetünk hathatós eredményt.
"és ilyesféle államalakulatról beszélek én is2
Nem. Te, valami számomra érthetetlen okból kifolyólag, mindenkit, akinek van akár egy kicsinyke különállása is a magyarságon belül, be akarsz suvasztani egy idegen népbe. A palócokat a szlovákokba, a székelyeket a románokba. Minek? Miért nem örülsz neki, hogy ők tiszta szívű magyarok? Legalább őket tartsuk meg és bátorítsuk, ha már oly sokan elpártolnak a nemzettől!
"ez a hasonlóságot és rokonságot fejezné ki a szomszédoknak"
Az, hogy eladod a magyarság egy részét?
Gratulálok.
Akkor miért nem kéred cserébe a bánáti románokat, meg a Kassa környéki szlovákokat?
Hogy jut egyáltalán eszedbe, hogy magyar embereket csak úgy átpasszolj egy másik országnak?
Itt magyar emberként élhetnek egy magyar nemzetállamban. Miért várod el tőlük, hogy ezek után megküzdjenek egy új állam nacionalista többségével? Mert attól, hogy összeereszted a szlovákokat és a palócokat, még nem lesznek egy egységes nemzet. Egy ország két államalkotó nemzete lesznek, akik folyamatosan marják egymást. Mint pl. a flamandok és a vallonok Belgiumban. Vagy az északi muzulmánok és a déli keresztények Szudánban, vagy Nigériában.
"ők azok a magyarok akik a nemzet arcait képzik a szomszédoknak, ez a béke"
Nem. Ők azok, akiken a szomszédok kiélhetik az uralkodási vágyukat és akiket elnyomhatnak.
Nevezz cinikusnak, de az, amit te akarsz csinálni, kb. olyan, mintha a vágóhídra küldenél egy csoport igazszívű magyart.
Én inkább Szlovákia ma is magyar többségű déli területsávját csatolnám vissza Magyarországhoz, és kész. Nem kell velük semmilyen közös állam, meg másokkal sem.
Ha 1918-ban az etnikai határ lett volna az államhatár, kb. a Pozsony-Kassa-Ungvár vonal, akkor ma nem lenne semmi szlovák-magyar konfliktus. Felőlem mehettek volna a szlovákok, ahova akarnak, csak magyar lakosságú területek bekebelezéséhez nem volt joguk.
Intő példa: a csehek is rájöttek, hogy rossz vásárt csináltak velük, 1993-ban felsóhajtottak, hogy megszabadultak Szlovákiától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!