Mitszólnátok egy "szlovák-palóc államhoz"?
válasz írója 50%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 15:26
Ha támadsz, és van elegendő embered a támadáshoz, feltétlenül hívj.
Most először érzem magam mocskosnak, mert magyar vagyok.
Már a magyarok is szegény hazánkat akarja eladni, de már nem a nagyhatalmaknak Kínának, USAnak és Törökországnak, hanem egy rabszolga népnek.
Szláv= Rabszolga
"bosznia=bosnyákoké
herczegovina=szerbeké
horvát=kevés "
Ugye tudod, hogy hülyeséget beszélsz?
Herczegovinát bosnyák nyelvű muzulmánok lakják, szinte kizárólag. A szerbek a Boszniai Szerb Köztársaságban tömörülnek, ami az ország Bosznia nevű részének egy szelete. Tehát az sem igaz, hogy Bosznia a bosnyákoké.
Bosznia-Herczegovina (etnikailag és közigazgatásilag) két részre oszlik. A szinte teljesen homogén szerb Boszniai Szerb Köztársaságra és a bosnyákok és horvátok lakta Bosnyák-Horvát Föderációra. Ezek határa pedig messze nem esik egybe Bosznia és Herczegovina határával.
Én csupán arra akartam kilukadni, hogy ott is egy etnikailag homogén szerb tömb van betagolva egy államba, ami elvileg a bosnyákok, a horvátok és a szerbek együttélését, közös államalkotását lenne hivatva megteremteni, mint ahogy azt te is tennéd a szlovákokkal és a palócokkal. De nem működik. A bosnyákok elnyomják a szerbeket és a horvátokat (már amennyire képesek rá egyáltalán), akik semmit nem akarnak jobban, mint menekülni.
"Namármost, ez az állam működik"
Szerinted egy olyan ország működőnek nevezhető, ahol a parlament csak akkor szavazóképes ha mind a három "frakció" (mind a három nemzet) beleegyezik?
A bosnyák parlament úgy működik, hogy vannak bosnyák, szerb és horvát pártok. Na már most. Egy indítványból csak akkor lehet törvény, ha azt a bosnyák képviselők többsége, a szerb képviselők többsége és a horvát képviselők többsége is megszavazza. Magyarul nem elég az 50%+1 szavazat, hanem ez mindhárom nemzetnél meg kell hogy legyen. És ha még ez nem elég, az államfői posztot 3 ember látja el. Egy szerb, egy bosnyák és egy horvát. És a törvény csak akkor lép életbe, ha mindhárman aláírják. Na már most, mivel ez a három nép úgy utálja egymást, mint mi a szlovákokkal, gyakorlatilag sosem megy bele mind a három nemzet semmibe. Ezért az országot gyakorlatilag a NATO kormányozza egy megbízott diplomata útján.
Ez szerintem minden, csak nem működőképes.
"míg szermia szétesőben= a nemzetállamoknak nincs jövőjük"
Már bocsi, de ezt miből szűrted le?
Szerbia nem nemzetállam. Ha megfigyeled, a kisebbségek szakadtak ki 1991 óta folyamatosan. Szlovének, horvátok, bosnyákok, macedónok, montenegróiak, koszovói albánok.
Szerbia a nemzetállami lét felé halad.
"a szerbek jugója is az akart lenni (szerbhorvát nyelv) és mi lett belőle?"
Megint hülyeséget beszélsz.
A szerbek egy olyan délszláv államot akartak, amit Belgrád dominál. Ezt az a képzet éltette, hogy a délszlávok egy nép, akiket csak a történelem választott szét.
"Vagyis egy soknemzetiségű államot hoznék létre, amibe kulturális régiók volnának: erdélyi(román székely), felvidéki(szlovák palóc), bánáti (szerb, román, magyar, német), burgenlandi (német magyar horvát), boszniai (szerb, horvát, bosnyák...... és így tovább, de az egész egy hatalmas ország, vagy kezdetben, csak unió"
Ad egy: Ugyanez volt Jugoszlávia is. Nem vált be. Ugyanez Bosznia is, nem működik. Ugyanez az Egyesült Királyság is, a skótok most fel akarják mondani az uniót.
Ad kettő: Áruld már el végre az Isten szerelmére, hogy mi a francnak akarod szerencsétlen palócokat besuvasztani a szlovákokhoz és a székelyeket a románokhoz! A többit még értem, bár Boszniában is hatékonyabb a szerbeket leválasztani, mert megvan az éles etnikai határ.
Azzal, hogy két nemzetet összezársz, csak azt éred el, hogy kinyírják egymást, amint elfordulsz.
"A válasz megírásának időpontja: ma 17:21"
Pont ez a sovinizmus.
"Ha támadsz, és van elegendő embered a támadáshoz, feltétlenül hívj."
Engem meg akkor, ha el tudod ismertetni azt a NATO-val, mert a jelenlegi helyzetben nem fogják elismerni, és anélkül kutyaf@szát sem ér az se, ha Moszkváig elmégy fegyveresen.
"Már a magyarok is szegény hazánkat akarja eladni"
Sőt! Már egy jobbikos is, akik pedig a "Vesszen Trianon!"-t ordibálják és a cigányokat szapulják mindenért, mert nem magyarok. (Tisztelet a kivételnek!)
A válasz írója 64%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 05-09 18:26
Vagyok.
Én ezt képletesen mondtam, úgy sem lesz elég embere.
Kedves spiciu romanest'i!
Osztogasd a saját országod földét!!!
Nos, mivel én itt lakom a szlovák határ mellett áttekintően ismerem a két nép politikáját ez mindig is érdekelt és már voltam már 3. is ebben a rovatban úgy gondolom én is hozzászólok már.:)
Először is kezdjük ott, hogy a szlovákság a történelem során tényleg főleg osztrák telepítések hatására került egyre lejjebb a térképen a török hódoltság után főleg mint ahogy a mostani Szerbia/Vajdaságba is.. Ez az akkori feudális rendszerben nem okozott problémát, hiszen még komolyabb földtulajdonuk se volt hisz az a magyar földesúré volt akár a magyar jobbágynak. Tehát egy vezetés nélküli csonka társadalmat alkottak. Nemzeti tudatuk ugyebár az 1800-as évek elején ébredt a nacionalista eszmék fellángolása után. Ez feltűnt az akkoriaknak, de a reformkori magyaroknak, akik még azon gondolkoztak, hogy a Magyarországot kihozzák az örökös tartományi titulus alól. Viszont volt a szlovákságnak egy noha nem nagy létszámot számláló kicsiny polgárias arisztokráciája aki szintén hasonló de kisebb célokat tűzött ki a Habsburg birodalmon belül. Ezt hiba volt a magyaroknak figyelmen hagyni hisz az volt az első hogy Stúr Lajos alias Ľudovít Štúr (akit nem mellesleg ma nagy nemzeti hősként tisztelnek) és a társai 1848-ban a többi figyelmen kívül hagyott nemzetiséggel nekitámadtak ezzel megbolygatva a viszonylagos békét a magyarokkal szemben. Ez az ellentét viszonylag meghanyatlott a forradalom után ,mert minden nemzet hasonló bánásmódot kapott viva la Olmützi alkotmány. Ez egészen így ment a kiegyezésig, amikor a szlovákok a horvátokhoz hasonlóan kértek egy autonóm részegységet. Ezt nevezhetjük ostobaságnak a magyarok részéről, hogy nem fogadták el részben igen részben nem, hiszen ez a terület a mai Szlovákia kb. harmada lett volna és az akkori birodalmi rendszerek mellett a magyar királyság ileltve a monarchia nélkül életképtelen lett volna.(véleményem szerint, ha ekkor engedünk a nemzetiségeknek ma egy olyan Németország hasonló szövetségi köztársaságban élnénk.). Aztán jött a nagy érvágás a föld igazságtalan fejezeteinek gyöngyszeme: Trianon. Itt elsődleges szempontból már felbujtóknak a csehek mondhatóak saját céljaik elérésének érdekében a pánszlávizmus és nemzeteredeti tündérmesék által (amiknek felét a szlovákok egy része ma se hiszi el) elérték, hogy iparvidékeihez nyertek egy hatalmas nagy nyersanyagbányát a magyar királyságból. Benešt idézve "én nem igazságot én politikát csinálok". (Hamár úgyis akartok gyűlölködni, na ezt az embert lehet miért). Mivel a csehek oldalára álltak önszeretetet tótjaink, akiket igazából nélkülük nem vett volna komolyan senki és az ott ragadt kisebbségek folyamatos elnyomása, magyar nemzeti jelképek és tiszta magyar (és német hisz még Pozsony is német többségű volt) földek ellopása történelmünk meghamisítása illetve az iszonyatos mértékű térkép átrendezés utáni "új rend megalakítása" során felmerülő káosz alatt megszületett az a gyűlölet mely máig is tart a szlovákok és a magyarok között. A második világháború alatt noha náci bábállam volt Szlovákia ,összehúzták magukat a ,de érezhető volt egy kicsinyke öröm ,a nemzeti tudatukban ,hogy végre nemzetállamuk van amit mindig is akartak ,hiszen az első bécsi döntés lényegében etnikai határokra alapult. A magyaroknak is megszűnt gondjaik többsége a szlovákokkal... Azonban A párizsi béke beálltával a trianoni határok + 3 tiszta magyar faluval csak nőtt az ellentét a két nemzet között. Annak ellenére, hogy a nacionalizmus megbukott iszonyatos magyarellenesség folyt Beneši vezetéssel rosszabbak, mint a két világháború között. Persze a cseheknek érdekük volt azért, hogy a szlovákokat elcsehszlovákosítsák ezért áttelepítéseket végeztek ezek ma is érezhetőek, aki jobban ismeri, Szlovákiát tudja, hogy kerültek Kassára csehek. Ez már azért a szlovákoknak sem tetszett hisz ők nemzetállamot akartak mindig is, ezért mikor adódott az alkalom a keleti tömb bukása után 1993-ban el is szakadtak tőlük. Ez a terület a kommunizmus és az említettek hatására hozzá sem hasonlítható a 45-öshöz. Mondható az is hogy rendesen lepusztult a magyarság, habár akiket lelkükben nem tudtak megtörni ma is magyarnak vallják magukat. Ekkor egyszerre megszületett az a kettősség, ami a két nemzet között egyszerre szülte meg a rendszerváltás utáni kapcsolatokat és ellentéteket. Egyik oldal lett, akik együttműködőek engedékenyek a magyar kisebbséggel szemben másik része pedig a szintén ma is dúló SNS és Jobbik féle nacionalista cirkusz. Egy mai SNS párti szlovák "nagy nemzeti érzetét" a gyűlölet tudja csak fenntartani, ami a hamis történelemből és a nemzeti identitászavar elfedéséből táplálkozik. Probléma náluk többnyire hogy az ottani cigányság magyarnak vallja magát. Tényleg megdöbbentő, hogy ma is voltam Pelsőc (Plešivec) Rozsnyó (Rožnava)fele a cigányok hangosan beszélnek, magyarul a magyarok meg nem mernek csak szlovákul beszélni ott "néznek" hogy mi magyarul beszélünk az utcán sétálva, holott ők is tudnak (igaz egy kissé palócosan) magyarul. Az unió, a Schengeni egyezmény és a technológia fejlődése kommunikáció terén viszont megerősítette a kapcsolatot az itteni magyarokkal, ami majd higgyétek el elő fog jönni a jövő generációiban egyre inkább.
Mindazonáltal a 21. század elején ez a nemzeti ellentét, amit mindenáron a "szebb jövő" alatt értenek, egyesek előre viszi bármelyik nemzet sorsát is? Nem hiszem. És hogy ki a hibás? Mindenki: ha végigolvastad mi magyarok és a szlovákok is ugyanúgy hibásak és az segítene, ha mindkét nemzet elismerné a hibáit (nem kel rögtön szubjektív realitásra tanulságot levonni) és megkötné az első szlovák magyar kiegyezést. A nemzeti tudat akkor is megmarad, ha azt nem ellentétekre alapozzuk. Lehet azon vitatkozni, hogy ki volt itt előbb, de már teljesen mind1 ekkora közös múlttal a hátunk mögött valamennyire összefonódott a sorsunk, mint ahogy a genetikailag is hozzájuk állunk legközelebb Vannak ezeknél nagyobb ellenségeink is és rájuk kéne figyelmet fordítani és együtt ez talán jobban menne. Én mondom Trianon határait a mértéktelen ostobaság és gyűlölet tartja fent, aminek igazából csak a felfuvalkodottság oka.
Kissé hosszú voltam, de remélem érthető. Ebből már azt hiszem, megtalálod a választ a kérdésedre. Legyél mindig objektív, mert a politika meg a történelem nem szubjektív tárgyak.
Jah igen Styler voltam és nem képviselem sem a jobb sem a baloldalt, hanem inkább centralizmust, de legfőképpen az igazságot. üdv!
Egyet értek az előttem szólóval, és, hogy valami konklúziót is levonjak belőle, ez is csak azt erősíti meg, hogy abszolute baromság magyar területeket Szlovákiához csapni. Max. arra jó, hogy a szlovákokat hergeld vele, de csak ezért magyarokat beáldozni...
A "szlovák-magyar kiegyezést" egy német-típusú szövetségi államot maximálisan támogatok. De azon belül is, mint az előző válaszból is látszik, a tartományi határ az etnikai határ kéne hogy legyen. Nem kellenek ide holmi zavaros kevert etnikai egységek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!