Baloldali érzelmű emberek! Nektek fáj Trianon?
Szociáldemokrata vagyok (értsd: jóléti államban, szolidaritásban, egyenlőtlenség csökkentésében, esélyteremtő államban hiszek- ha nem tanultál államelméletet).
Fáj Trianon. Nekem nincs határon túli ismerősöm, barátom. Anyagi okok miatt nem sűrűn utazok külföldre, tehát az érintett részeken nem is voltam még, viszont nem tudom elképzelni, hogyha ma azok a területek Magyarország részei lennének ne szerveztek volna középiskolában osztálykirándulást Mátyás szülőházához, vagy az aradi Szabadság szoborhoz, kassai Szent Erzsébet-dómhoz, Rodostói házhoz, pozsonyi várhoz. Nagyon sokat vesztett az ország az akkori terület kétharmada és lakosság egyharmada idegen országokhoz került. Mint írtam magyar emlékműveket más országban kell megnézni, magyarok más állam lakói és polgárai lettek, pedig nem költöztek sehova és nem is akartak állampolgárságot váltani. Gazdaságilag is megterhelő volt az elcsatolt részeg gazdagok nyersanyagban, említhető a közlekedés is. És az oka sem olyan nemes... Jobb lett volna ha nem történik meg.
Most jön a feketeleves néhány terület megérett az elcsatolásra pl.: Horvátország.
Ettől függetlenül ilyen formában nagyon rossz volt, meg lehetett volna csinálni, hogy Magyarország nemzetállam legyen, mégsem éri ilyen veszteség itt Teleki "vörös térkép"-e és a Bécsi döntések jutnak eszembe (bár különösebben nem rajongok Hitlerért)
" Nekem nem fáj, sőt, nem is érdekel. Tőlem nem vettek el semmit, mivel akkor még nem éltem. Szóval mondhatni jó magasról le... én.
"
világos neked legyen jó mindenki le van szarva...
csak ne hogy fordítva legyen 1x
neked lesz szar és még le is leszel szarva :))
" A bécsi döntések nagyon sok olyan területet visszaadtak, ami nem magyarok által lakott volt, ellenben sok olyant nem, ami viszont az volt."
mint pl?
a legigazságosabb határok voltak elmondom neked és ezt nagyon sok történelem kutató mondja rajtam kívül
amúgy meg izgat valakit ki lakott rajta?
mi országunk vagy nem?
akik lázadoznak egyből lázadásért börtönt vagy halált ennyi
"de te aki már 2-3 generációval később születtél, hogy fájhat?"
úgy hogy ránézel Magyarország térképre pl
egyszerű példa
21:51
Majd pont azt akarom, hogy neked legyen jó, mi?:) Na ne viccelj már. Persze, hogy azt akarom, hogy magamnak legyen jó, mint minden ember. Amúgy igen, leszarom trianont. Van jobb dolgom is, mint amiatt keseregni.
21:43 vagyok
21:47 azért a Bécsi döntésekben nincs nagy hiba én annyit tudnék írni, hogy Kárpátaljából kevesebb kellett volna, bár a partikuláris magyar lakosság miatt nehéz lett volna igazságosan. Erdélynek pedig nem csak a felső részét kellett volna visszaadni.
"Kárpátalja például, mint magyarok által alig lakott vidék..."
Kárpátalját nem az első bécsi döntés juttatta vissza, hanem a cseh-szlovák állam szétesésekor Hitler rábólintott, hogy azt Magyarország birtokba vehesse. Amit ugyan különböző megfontolásokból, de minden nagyhatalom üdvözölt. Kárpátalját ruszin többsége ellenére egyébként hova kellett volna csatolni több joggal, mint hozzánk? Lengyelországhoz? Szlovákiához? Romániához? Más választás ugyanis 1939-ben nem létezett.
Trianon hazai baloldali és liberális (azaz MSZP-SZDSZ-es) értelmezésével az a probléma, hogy az teljes egészében az önfeladásra és a szomszédos nacionalista kormányok azon igényének teljes elfogadására épül, miszerint nekünk az 1918 előtti történelmünkhöz sincs különösebben jogunk. (Lásd pl. a legutóbbi brüsszeli szőnyegbotrányt az 1848-as országtérképpel). Ezen álláspont szerint aki csak felemlegeti Trianon igazságtalan voltát, vagy a határon túli magyarsággal való negatív bánásmódot, az rögtön múltba forduló, szélsőjobboldali és soviniszta lesz, és természetesen békétlenséget szít a szlovák, román és szerb néppel. A baloldalnak ezzel a Trianon-felfogásával van a probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!