Mit szólnál az INSTANT MUNKAHELY-ek létesítéséhez?
"Megszüntetnénk mindennemű segélyezést, a megtakarított pénzekből állami munkahelyeket létesítenék"
Aha, és addig mi lesz a munkanélküliekkel?
"ahol nem lenne munkaidő nem lenne bejelentési kötelezettség"
Miért nem lenne bejelentési kötelezettség? Mondjuk ilyen már most is van, feketemunkának hívják.
"Bárki az utcáról bemehetne és ha úgy gondolja csak két órát van kedve aznap dolgozni kétóra után kifizetnék"
Bárki bemehetne? És mi garantálná, hogy pont a munkanélküliek mennének be? Szerintem a valóságban az lenne, hogy mindenki ide járna, adómentes feketemunkára egy kis fizetéskiegészítés végett napi 1-2 órára.
"Ez a rendszer meghozná az alacsonyabb munkakedvűek kedvét is, hisz nem éreznék úgy, hogy kötelező egésznap itt lenni, ha beéri kevesebb pénzzel dolgozhatna kevesebb pénzért." Képzeld el, a munkanélküliek nem azért nem dolgoznak, mert lusták, hanem mert nem találnak munkát. Amúgy 8 óra munka után kapott minibálbérből is épphogy meg lehet élni, szerinted napi 2 óra munkáért kapott bérből el tudnák látni magukat (mert ugye segély már nincs).
A javaslatod eredménye nagyjából ez lenne:
- intézményesülő feketegazdaság, a be nem jelentett feketemunkások minimálbérnél alacsonyabb fizetését, amiből ugye nem adóznak, az állam egészítené ki.
- mivel teljesen adómentes és ellenőrizhetetlen lenne a fizetés, egy teljes iparág épülne köré, olyan lenyúlások mennének, amilyeneket Hunvald óta nem láttunk.
- gondolom államilag kéne fizetni a munkafelügyelőket is, ami talán többe kerülne mint a segélyezés.
- mivel bárki dolgozhat bármit, sok lenne a kontár, hozzá nem értő munkás, emiatt állandóan elromlana, összedőlne minden, amit persze megint közpénzből kell helyrehozni.
- ugyanígy, mivel bárki ellenőrizetlenül bemehet dolgozni, 1 hét után garantáltan lába kélne a munkaeszközöknek és az ócskavaspiacon/méhben/józsefvárosi piacon kötnének ki.
Kb. ennyi, ekkora marhaságot rég hallottam.
"Kicsit utópisztikus a gondolkodásmódod. Egy vállalkozásnak, akár állami, akár nem, akkoris van kötsége, ha nincs termelés. Például ki várná a "betérőket"? Télen? Meg aztán hogy képzeled, hogy a beteg Gáspár a rossz kezével dolgozni fog??? Éhenhal? Most amellett, hogy én nem siratnám meg, ezért mondjuk kitessékelnének az EU-ból előbb, mint bármilyen nyugdíjátalakításért. Meg a világból is."
A segélyezés megszüntetését a munkaképesekre, nem a rokkantakra, betegekre értettem. A betérőket egy állami alkalmazott várná.A lényeg, hogy nem az adófizetők menne segélyre. Ezek az emberek elég ha annyit termelnének ami a fizetésük és a rezsiköltséget fedezné. Adózniuk nem kellene, hisz a termékeik ellenértéke az államkincstárba folyna be.
"Megszüntetnénk mindennemű segélyezést, a megtakarított pénzekből állami munkahelyeket létesítenék"
Ez kiváló ötlet. Akit csak a segély tart életben, az a munkahelyek létrehozásáig szépen éhenhalna, nem is lenne túl sok szociális probléma a továbbiakban.
"nem lenne bejelentési kötelezettség."
Ilyen már van, egyszer menj ki a Moszkva térre hajnalban. Ha akarsz, rögtön beállhatsz dolgozni. Túl jó bérre vagy munkakörülményekre mondjuk ne számíts.
Ugye az a baj, hogy a "bemegyek az utcáról és már dolgozom is" az csak szakképzetlen állásokra vonatkozhat. Tehát mindarra, amit egy gép is elvégez. Az ilyen munkákat gépek végzik. Van még csomagolás meg vagonrakodás, de annyi a munkanélküli, hogy már ezekre a helyekre is protekcióval lehet csak bejutni.
Napjaink egyik legnagyobb problémája, hogy nem lehet munkahelyet teremteni a képzetlenek számára, mert nem képesek annyi értéket létrehozni, ami az önfenntartásukhoz elég. Egyszerűen egy szakképzettség nélküli munkás nem tud annyit dolgozni, hogy az megérjen bárkinek havi 100 ezer forintot. Ezért inkább megy a 30 ezer segély az ilyennek, munkahelye nem lesz.
Azt kellene megérteni, hogy a segélyezés azért létezik, mert sokkal olcsóbb, mint a képzetlenek dolgoztatása.
"És mégis mit dolgoznának ott? Mondjuk én állás nélküli tanár vagyok, akkor bemegyek és instant leadok két matekórát? Vagy portás vagyok, beülök a portára és ha megunom, akkor kimegyek és tárva-nyitva hagyom a kaput?"
Elképzelésem szerint sajnos ezek kétkezi munkák lennének, hogy az alacsony végzettségűek is boldogulhassanak. Nézzétek, lehet hogy van még egykét hiba az elméletben. De szerintem működővé lehetne finomítani.
22:21
"Vagy gyárthatnánk egyszerű ám mindenki számára szükséges ezáltal eladható dolgokat: fakanál, kés, vágódeszka."
Az már szakmunka, ha piacon eladható késeket akarsz csinálni, ahhoz előbb hónapokig tanulnod kell, eszközök kellenek hozzá stb.
És amíg te 2 óra alatt gyártasz egy kést 800 Ft munkabérrel, addig valahol Kínában egy gépsorról legördül egy óra alatt 100000 kés, darabja 100 forint.
"Miért nem lenne bejelentési kötelezettség? Mondjuk ilyen már most is van, feketemunkának hívják."
Mert állami alkalmazottak. Ha nem kell adózni, minek papírmunkáznál egy csomót? Hogy költsünk ismét a semmire?
"És amíg te 2 óra alatt gyártasz egy kést 800 Ft munkabérrel, addig valahol Kínában egy gépsorról legördül egy óra alatt 100000 kés, darabja 100 forint."
Viszont azt a vásárlás pillanatában dobhatod ki.
Én értem,,hogy mire gondolsz, de ez tényleg csak elméletben működne... Ha a gazdaságot akarod rendbehozni, akkor rengeteg állami vállalat vezetésének a 90%-át kellene kirúgni, a béreket kordában tartani, és hatalmas pénzeket nyomatni a közmunkákba, mint az útépítések, vasút-, gátépítések, metzőgazdasági munkák... Csakhogy jelenleg nyakig el vagyunk adósodva, és a jelenlegi kormány gazdasági kérdésekben teljes mértékben inpotens... Ráadásul sokkal inkább a maga pitiáner elveit nézik, és azt bizonygatják, hogy ők hozták rendbe... De gondoljunk már bele: miattuk van mezei alagutunk, és egy akkora hidunk, hogy öröm nézni... mindkető probléma, mivel ezek voltak az adott helyzetre a legdrágább megoldások... Hogy akkor a Megyeri-Híd végleges használati engedélyére, a 4-es metróra ne is gondoljunk...
Hogy váod el ezektől, hogy valamit is az állampolgárok érdekében tegyenek... Fontosabb az új alkotmány, a hatalom biztosítása, és és haverok miatt az új zászló is... Pedig a jelszavaik jók: Isten, csald, haza... Kifejteve: Mi vagyunk az Istenek, a családtagokat megbízzuk, és magas beosztásba ültetjük, és a pénzt pedig a legrövidebb úton hazavisszük...
Szóval száz szónak is egy a vége... Szép terv, jó terv, de csak elméletben kivitelezhető...
"Hogy váod el ezektől, hogy valamit is az állampolgárok érdekében tegyenek... "
Valójában ezektől sehogy. Most csak magát az ötletet képzeljétek el működés közben. Szerintem ez rengeteg problémát oldana meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!