A Mi Hazánk miért taszítja el magától az embereket azzal, hogy bevezetné a mindenkire kötelező sorkatonaságot?
"Minek kellene magam igazolni, mikor kötelező volt a dolog, tehát nem én döntöttem"
Akkor mégis minek csináljátok ezt? Ha akkor bármelyikőtöket megkérdezték volna, hogy szerettek-e katonák lenni, habozás nélkül rávágtátok volna a nagy nemet. Ki a fax szereti azt ami kötelező meg értelmetlen is? Utólag meg azt mondjátok milyen jó buli volt mert megedződtetek meg fegyelmet tanultatok meg egyébként is. Ami nem is volt igaz. Ez meg önbecsapás, ne szépítsük.
Nem kell tisztelni senkit pusztán az életkora miatt, az alap tiszteletet meg ettől függetlenül is meg kell adni másnak. Már amennyiben a másik fél is megadja neked.
"nem akarnám hogy tönkretetegyék "legszebb ifjú éveidet" (ez már megint olyan cuki volt:)) krumplipucolással stb. Tönkreteszed te azt magadtól is"
Nekem már nem fogják a magam 40 évével. De mivel teszem én tönkre a sajátomat? Nem is tudtam róla, mesélj. Csak nem azzal, hogy nem fogok felszerelni? A krumplipucolást meg a fókázást nem viccből írtam, azt csináltátok. Vagy láttatok képről fegyvert is?
"tudom h nem mindenkinek volt leányünnep a katonaság, de kevés volt akinek komoly problémát jelentett. Az hogy te ilyen egyénekkel sztorizgatsz egy dolog, de távolról sem jelenti, hogy ettől egy átfogó képet kaptál mindenről ami a témával kapcsolatos. Vagy meginterjuvoltál legalább ezer embert?"
Miért, te meginterjúvoltál ezer embert és mindenkinek egyformán tetszett? Vagy akikkel együtt szolgáltál mindenkinek ugyanúgy bejött? Én is kétlem.
"Voltak orvosi vizsgálatok, pszichológiai vizsgálatok"
És aki pszichológiai szempontból nem felelt meg, abból lett a VÁP. :DD

"Miért, te meginterjúvoltál ezer embert és mindenkinek egyformán tetszett? "
Nem, de én voltam katona és sok más katonát ismertem. Tudod! Akkor mikor még nem "szépültek meg az emlékek"! :D
Több laktanyában is volt szerencsém szolgálni, ami közül az egyikben többezren voltunk, elsőlépcsős laktanya volt szóval ott nem szaroztak. És még ott sem rinyált senki és nem lett öngyilkos senki és nem szivattak senkit még csak megközelítőleg sem annyira mint pl a Full metal jacket-ben azt a szerencsétlen flótást. Az osztálytársaimtól a suliban 5x annyi szivatást éltem át, mint katonáéknál, mindezt csak azért mert szegényebb voltam mint ők és nem futotta NIKE-ra! Szóval ne jöjjön nekem senki, hogy katonáéknál nehéz az élet. Te se rinyálj, úgy sem rántanak be ha már elmúltál 40.
" Ha akkor bármelyikőtöket megkérdezték volna, hogy szerettek-e katonák lenni, habozás nélkül rávágtátok volna a nagy nemet. Ki a fax szereti azt ami kötelező meg értelmetlen is? "
Hát ez remek, akkor ennyi erővel nem lenne kötelező oktatás sem, mert a gyerekek 95%-a nem akarná+ :D
A mai fiatal nemzedék - hasonlóan a régebbiekhez - minimum 1-2 évet csak úgy elvan a világban, kb cart sem kezd az életével ebben a korban, sőt, kibacik magával mert hülyeségeket csinál. Mi is ilyenek voltunk. Ha te minden egyes évedet produktívan töltötted, magad boldogulását elősegítve akkor 100-ból 1 vagy! Ezen kívül: senki nem mondta, h egy egész évre hívnának be -mint már írtam - szóval ez az érved nem érv.
A krumplipucolás. Az egy évem alatt egyszer sem kellett krumplit pucolnom, még konyhaszolgálatra is csak max egy tucatszor került rám a sor, de ott sem az alapanyagok előkészítése volt a dolgom. A krumplit gépek pucolták (már akkor is), a többi meg a szakácsok dolga volt, akik egyébként civilben is szakácsok voltak.
Egy szó mint száz: You are seriously funny, hogy angolosan fejezzem ki magam! :D

Egyébként abszolút nem értem mi ez a nagy sivalkodás a sorkatonaság ellen. Nem igaz, hogy nem vagyunk veszélyesebb helyzetben mint az elmúlt évtizedekben. Itt van az ukjrajani háború a szomszédunkban. A német libbant vezérek folyton arról beszélnek, hogy Európának fel kell készülnie egy oroszok elleni háborúra. Te nem olvasol híreket?? Izraelben mindig is forró volt a talaj, ez igaz, de most még sokkal forróbb!
De ha annyira nem értesz ezzel egyet akkor mondok mást.
Ott vannak a légvédelmi szirénák, ugyebár minden városban. 1945-ben kellettek utoljára, akkor most szereljük le őket?? Szerintem Te is tudod, hogy rendszeres időközönként ki is ppróbálják őket. Nos, fogd fel úgy a sorkatonaságot, mint a légvédelmi szirénákat. Régen voltak élesben használva de jó hogy vannak. Legyen egy alap készültségi szint. Az MH nem akar többet, nem akarja hogy mindenkiből szuperkatona váljon. Még az is lehet, hogy a munkahelyről fizetett szabit kapnál, hogy azokra a napokra, mikor katonáskodsz. Svájcban pl szintén ilyen "hétvégi" sorkatonák vannak, nincsenek hónapokra berántva ha jól tudom. Nem lenne ezzel semmi baj szerintem, ennyivel mindenki tartozik a társadalmának és magának. Az hogy valaki ennyire önző gondolkodású mint pl Te hogy "jajj, nehogy már akár egy percet is elvegyen tőlem az állam" enyhén szólva is röhejes! Az miért nem zavar hogy a folyton és sokszor értelmetlenül növekvő adóterhek miatt ma mennyivel többet kell dolgoznod mint 10 éve? Az nem vesz el semmit az idődből? Hát az egészségedből? Amire aztán költheted a súlyos tízezreket-százezreket-milliókat. Szó szerint. Az miért nem zavar???
"Szóval ne jöjjön nekem senki, hogy katonáéknál nehéz az élet."
Nem persze, sőt nagyon is könnyű, teljesen megérti egymást több száz különböző helyzetű, más országrészből érkezett férfiú minden konfliktus nélkül. Háhhogyne. Soha senki nem is verekedett, nem akarta elnyomni, elgázolni a másikat, bajtársiasság volt meg küzdőszellem. :)) Minden tiszta hepi, minden más ezzel ellentétes tapasztalat, benyomás csak legenda. Meg nem is nyomatták a szeszt ipari mennyiségben, á dehogy, mikor szigorú büntetés járt érte. :DD
Nem tudom vagy én beszélgettem rossz emberekkel, de közülük senki nem akarja visszavezetni ezt az egész baromságot, ők sem úgy emlékeztek vissza mintha valamit is használt volna nekik. Te meg túlidealizálod, kritika nélkül támogatod.
"Ha te minden egyes évedet produktívan töltötted, magad boldogulását elősegítve akkor 100-ból 1 vagy!"
Nem vagyok százból egy, mindenkinek vannak kilengések, lazulások az életben, nekem is voltak. Ezen a katonaság sem segített volna semmit. Rendet és munkafegyelmet meg enélkül is tudok tartani. Ha valakinek katonaság kell a talpraálláshoz, és görcsösen bizonyítja, hogy anélkül semmire nem vitte volna, hát azt nagyon sajnálom. Vannak olyan emberek, akiknek ez katonaság nélkül is megy.
"Az hogy valaki ennyire önző gondolkodású mint pl Te hogy "jajj, nehogy már akár egy percet is elvegyen tőlem az állam" enyhén szólva is röhejes!"
Ez nem önzőség és nemhogy egy percet, de egyetlen századmásodpercet sem töltenék azzal hogy katona legyek. Számomra nincs olyan élethelyzet hogy nekem bárki is parancsoljon (ezért nincs feleségem), életidegennek tartom azt a merev szögletes felfogást ami egyenruháséknál szokásos. De te például miért nem akarsz rendőr lenni? Vagy tűzoltó? Vagy miért nem dolgozol egészségügyben? Vagy miért nem mégy tanárnak? Vagy péknek? Nyilván azért mert nem tekinted hivatásodnak, nem áll hozzád közel egyik sem. Na én is más helyen dolgozom. És tőlem is mind távol áll. A katonaság is. Az is egy szakma, egy hivatás. Nem előrébb való mint a többi. És akit ez nem érdekel, az nem megy annak sem.
Én meg azt nem értem mire ez a háborús rettegés tekintve azt, hogy tőlünk több száz kilométerre vannak ezek az események és minden jel szerint nem fognak bennünket érinteni, ahogyan Európa más országait sem. Volt annak idején egy délszláv háború is, kicsivel közelebb hozzánk mint ez. Valahogy mégis kimaradtunk belőle, ahogy az ukrán-orosz is megmarad regionális jellegű konfliktusnak. Ez sem különlegesebb háború mint az eddigiek jelenkorunkban.

"Nem persze, sőt nagyon is könnyű, teljesen megérti egymást több száz különböző helyzetű, más országrészből érkezett férfiú minden konfliktus nélkül. "
Ezt sehol nem állítottam. Csak azt mondtam, nem rosszabb mint a suli. De neked sikerült ebből drámát írni. :D
"Nem tudom vagy én beszélgettem rossz emberekkel, de közülük senki nem akarja visszavezetni ezt az egész baromságot"
Hát ha végre elmondanád, mégis hány emberrel beszélgettél erről és ezek mikor és hol voltak sorkatonák...
"Számomra nincs olyan élethelyzet hogy nekem bárki is parancsoljon (ezért nincs feleségem),"
Neked szerintem nem ezért nincs feleséged...
Sokkal inkább azért, mert az van a fejedben, hogy egy párkapcsolatban valaki parancsol a másiknak. Ezek szerint nálatok így volt. Anyuci parancsolt apucinak... Hát... szar ügy. Egyébként most már abban is kételkedek, hogy egyáltalán dolgozol. Mert ha dolgoznál, akkor tudnád, hogy a munkahelyen a főnök parancsol. Ha magánvállalkozó vagy, akkor az ügyfél/a piac/a rád vonatkozó törvények parancsolnak. Olyan nincs hogy nem parancsol valak, v valami. Ja de, a normális párkapcsolatban van! Ami neked nem jutott...
Remélem észrevetted, hogy most már stílust váltottam veled szemben, alkalmazkodok a te alávaló stílusodhoz! ;)
Mert ha szerinted én a kocsmából informálódom, akkor szerintem te egy világ lúzere vagy, akinek azért nincs felesége mert nem kellett senkinek. Lehet, még barátnőd sem volt haverom! :D
Nem számoltam hogy hány emberrel beszélgettem róla, nem strigulázom. Ők a 70-es évek végén, főleg a '80-as években katonáskodtak. Hogy hol? Nagyatádon, Baján, Kalocsán, volt aki Rétságon, több helyen is. Hidd el senki nem dicsérte még utólag se és senki nem mondta hogy mennyire kéne vagy hogy a fiatalok is mennyit tanulhatnának belőle, mert az ő esetükben sem volt foganatja. Aki nekem mesélt az vagy valahol szeszelt vagy a gyengélkedőn volt. A kiképzés komolyságáról egy szó nem esett.
Én nem tudom te hol dolgozol, de én munkahelyen, és tőlem a felettesem KÉRni szokott, megKÉRnek valamire hogy azt végezzem el. Nekem nem tűnt fel hogy ez parancs lenne. Az az egyenruhás szerveknél van, ahol ez szokásos metódus.
Azt a megjegyzést hogy nekem nem parancsol a feleségem, iróniából írtam, persze nem tettem oda erre utaló jelet, de úgy látszik ezt sem értetted meg, komolyan vetted. A magánéletemhez meg semmi közöd, úgy élek ahogy akarok és nem úgy éltünk ahogy azt te feltételezed, normális családban nőttem fel. Ne mindig magadból induljál ki, nem jó eredményre vezet és akkor magadat hozod kellemetlen helyzetbe.
Amúgy érdekes következtetésekre jutsz, mint a "logikus" rendőr ebben a viccben:
- Tudod te, mi a logika? - kérdi egy rendőr a társától...
- Micsoda?
- Na, majd megmagyarázom. Van neked akváriumod?
- Van...
- Ebből logikusan következik, hogy te szereted a halakat és általában az állatokat. Így van?
- Így.
- Ebből pedig logikusan következik, hogy szereted a természetet, a jó életet, tehát a nőket is. Igaz?
- Igaz.
- Na látod, ez a logika!
Másnap a felvilágosított rendőr odalép egy kollégájához.
- Mondd, Füge, van neked akváriumod?
- Nincs.
- Na látod! Akkor te homokos vagy.
Ez egy vicc volt, remélem ezt most értetted. Egyébként van barátnőm, ha már ennyire érdekel, csak nem veszem feleségül, hogy ne parancsoljon nekem. (Irónia, hogy te is értsd)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!