Miért mondják sokan, hogy Trianonnak nincs semmi hatása a mai magyarságra? Valóban így van vagy ellenkezőleg: negatív értelemben határozza meg hazánk mai sorsát is?
Szerintem aki állandóan azt mondja, hogy "régen volt már", nem képes felfogni, hogy mennyi olyan, az 1920-as és 1947-es rablódiktátumokból eredő tragikus dolog van, amely a mai napig meghatározza egész országunk vagy annak egy régiójának életét - természetesen negatív értelemben.
Itt van pl. ez a cikk:
amelyben olvasható:
"Utánajártunk hát a magyar vasút Trianonjának, és – spoiler – kiderült, hogy néhány dolog miatt tényleg jogos a békeszerződésre mutogatni: a Budapest-centrikus vasúthálózatot például tényleg a békeszerződés hagyta ránk, ahogyan több zsákfalut is.
(...)
„Nagyon sokszor látni, hogy megy a vonat, azt rajta van három ember. Ezen a környéken a vonatozásnak Trianonnal vége lett” – tudjuk meg már Nagykerekinél."
Ebből is látszik, hogy Trianon milyen óriási gazdasági, geopolitikai, demográfiai károkat okozott hazáknak, amiket nem az idő múlása, hanem a területvisszacsatolások tudnának csak orvosolni.
Nem is tudom, hogy gondolják azok, akik csak legyintenek erre és azt mondják: "100 éve volt, minek ezzel foglalkozni"... Kérdem én: újra egységesek lettünk azóta az elszakított nemzetrészekkel? Helyreállt közlekedési rendszerünk? Visszakaptuk nyersanyaglelőhelyeinket és tengerpartunkat? Stb. stb.
Mert ha azóta is a trianoni határok szorongatnak minket, akkor bizony a mai nemzet is megszenvedi ennek következményeit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!