Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mennyi az infláció?

Mennyi az infláció?

Figyelt kérdés

Kedves barátaim az úrban, mennyi a valós infláció amit ti tapasztaltok amikor elmentek vásárolni?

Ahányszor le merem írni, hogy az éves 4% körül fog alakulni egyből megkapom, hogy én nem járok boltokba és nullára pontoznak.

Ezen felbuzdulva az árfigyelőn és a tesco oldalán csináltam egy "saját" (g7.hu listáját vettem át, mert ők egész 2023 végéig számoltak élelmiszerinflációt) vásárlói kosarat és összevetettem annak a mai árát a 2023-as novemberi árakkal.

Nem szeretném lelőni, hogy mennyi lett a drágulás de rakok be linkeket. Miután leírtátok a saját tapasztalataitokat akár vethettek rá egy pillantást.

2024.11.12. azonos módszertan szerint nekem ennyi jött ki:

[link]

Felhasznált weboldalak:

[link]

[link]

[link]

Nyilván ez csak az élelmiszerinfláció, de általában az szokott a legmagasabb lenni.

Pl. benzin tavaly októberben 622 forint volt, gázolaj 667 forint, most 617 és 620.

Rezsiköltségek se változtak az elmúlt évben. Tartós fogyasztási cikkek bő 1%-kal drágultak, ruházat 3,5%. Budapesten az albérlet árak emelkedtek 8%-ot tavaly november óta (de ha jól tudom ez nincs is benne az inflációs adatokban).

[link]

[link]

Tehát akkor mi húzza fel az infláció érzetét az embereknek, hogy 10-15%-os béremelés mellett mégis azt érzik, hogy kevesebbet ér a fizetésük?

nov. 12. 18:06
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

"Mivel kevesebb drágábbat fogyasztunk (melegebb van, mással fűtünk, spórolunk), mint 1 éve így az általa számolt súlyozott átlag is csökken."

Képzelheted mennyire meglepődtem, mikor ezt először hallottam, mert világéletemben abban a hitben voltam, hogy a fogyasztott mennyiséget nem veszik figyelembe, elvégre az már nem árindex lenne, hanem értékindex. Azt pedig egy teljesen másik kérdésnek gondoltam, hogy a különböző árindexeket milyen súlyozással átlagolják ki, abból is csak az következett volna, hogy ugyanaz a termék árváltozása jobban, vagy kevésbé lenne hatással a teljes átlagra, de akkor sem következhetne be az, hogy egyenest árcsökkenést mutat ki.

De ezt most csak így kiadtam magamból, mint az új rezsiárak elszenvedője (1 órán 2 háztartás és hozzám nincs gáz bevezetve).

nov. 12. 20:54
 12/13 A kérdező kommentje:

"a fogyasztott mennyiséget nem veszik figyelembe" nem is veszik figyelembe sehol máshol se de itt mivel nincs valós piaci árazás amire hatással lenne a keresletünk, helyette van "két fix árú termék" 100 forintos meg 750 forintos, így attól függően, hogy melyikből mennyit fogyasztunk, mondják meg, hogy mennyi a gáz ára. (azon ment a vita, hogy ezt havi szinten kell nézni vagy évesen)

[link]

Itt az van, hogy 2019 decemberéhez képest mennyi élelmiszert lehetett venni a minimálbérből.

Jól látszik, hogy 2022-ben száll el az infláció, 115 százalékról lemegyeünk a 19-es érték 80%-ra, majd szépen lassan épül vissza 2023-ban is, meg 24-ben is amikor már hiába nincs évközben minimálbéremelés (úgy vettem, hogy mindig januárban emelnek, bár mintha tavaly nem akkor lett volna) de mégis közel vízszintes a vonal, mert az élelmiszerinfláció se jelentős.

nov. 12. 21:44
 13/13 A kérdező kommentje:

[link]

Ez meg a teljes inflációra nézve, látszik hogy 2022 volt durva, amikor a 2019-es szint 120%-ról estünk be a 100% alá. De ha a 2023-at nézed akkor ott már viszonylag stabilak voltak az árak és hónapról hónapra nem volt jelentős romlás, hiába akkor volt a rekrod éves infláció.

nov. 12. 21:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!