Támogatnád Törökország EU-s csatlakozását és a keleti "fordulatot"?
Interjú Vona Gáborral:
- Elnök úr, az interneten vitákat kavart a Jobbik külpolitikai stratégiájának néhány eleme, különösképpen a török és a kínai kapcsolatok.
- Nagyon örülök, ha ezekről a kérdésekről végre társadalmi vita indul, mert a lehető legrosszabb, ha bizonyos kérdésekről hallgatni kell. Az teljesen eltorzítja a gondolkodást. Ennél persze nem sokkal jobb, amikor zsigeri és felszínes vita alakul ki, amit jelen pillanatban érzékelek. Néha olyan butaságok hangoznak el, ami arra jó, hogy felkeltsék az emberek érdeklődését, de arra nem, hogy értelmes párbeszédet folytathassunk, hogy érvelni lehessen.
- Most akkor támogatja a Jobbik a török EU-csatlakozást vagy nem?
- A Jobbik nem foglalkozott ezzel a kérdéssel testületi szinten. Egyéni vélemények persze vannak, de döntés híján ezek nem tekinthetőek hivatalos véleménynek.
- Mi a hivatalos vélemény?
- Még egyszer mondom, nem döntöttünk róla, így jelenleg azt tudom mondani, sem nem támogatjuk, sem nem ellenezzük. A legjobbnak azt tartanám, nem csupán Törökország, hanem minden tagjelölt ország esetében, ha csak akkor valósulhatna meg a csatlakozás, ha azt az adott országban, valamint az EP-választásokkal egy időben tartandó európai népszavazáson is szentesítenék az emberek.
- És mi az ön magánvéleménye?
- Egy pártelnöknek nem lehet magánvéleménye, de ha már ennyire erőszakos, akkor annyit elmondok, hogy én egyáltalán nem félek a török csatlakozástól. A bevándorlást szigorúan korlátozni kell, nehogy Németország sorsára jussunk, de ezen kívül számunkra a török csatlakozás egyáltalán nem jelentene veszélyt, sőt, ellenkezőleg. Szerintem fontos szövetségest nyerhetnénk az amerikai és izraeli lobbi alatt szenvedő uniós erőkkel szemben. Egy biztos, Magyarországnak Törökország fontos szövetségese lehet. Az uniós csatlakozás kérdése ebből a szempontból nekem huszadrangú kérdés.
- És a keresztény Európa ideálja?
- A muszlim Törökország nagyobb barátja a keresztény értékrendnek, mint azok, akik manapság az EU-t irányítják. Én nem Erdogantól féltem a keresztény Európát, hanem a lisszaboni szerződéstől, és azoktól, akik azt hazug és antidemokratikus módon tető alá hozták, beleértve az MSZP-t és a Fideszt is.
- És mi van Kínával?
- Kína nemrégiben a világ második legerősebb gazdaságává vált, és a tendencia folytatódni fog. Magyarországnak törekedni kell a jó kapcsolatokra Kínával. Komoly gazdasági lehetőségeket látok Kínában hazánk számára, mint ahogy Oroszországban, Közép-Ázsiában, az arab világban, Iránban és Indiában is. A Jobbik kormányra jutva végre fogja hajtani a keleti fordulatot. Ez szerintem az egyik legfontosabb nemzetstratégiai feladat. Én, ha tehetném, ennek szimbolikus kifejezése érdekében a Citadellán a Szabadság-szobor helyére egy kétszer akkora kivont kardú Atilla szobrot állítanék.
- Nem fél attól, hogy bevándorlók árasztják el az országot?
- De, nagyon. Viszont nem ettől az országtól tartok igazán.
- És a kínai kereskedők dömpingje?
- Nagyon fontosnak tartom, hogy az adózást elkerülő kiskereskedőket rákényszerítsük a törvények és a rend betartására, és azt is, hogy az egyenlőtlen versenytől megvédjük a magyar vállalkozásokat. Egyúttal az egyre nagyobb, gazdagabb és igényesebb kínai piacot lehetőségnek is tartom a magyar gazdaság számára, ahová szerintem minőségi termékekkel be lehet törni. Ez munkahelyek tízezreit, százezreit jelenthetné.
- És mi van Európával? Ők mit szólnak a Jobbik keleti politikájához?
- Ha jobban megnézzük az európai térképet, akkor szinte minden ország – ki lassabban, ki bátrabban – elkezdte a maga keleti fordulatát. Egyedül a mi kormányaink maradnak a süllyedő euroatlanti régió utolsó csatlósai. Szemrehányást így nem nagyon tehet nekünk senki.
- A Jobbik nyugati szövetségesei is így látják majd?
- Ezekkel a pártokkal fontosnak tartom a szövetséget, hiszen ők is, mi is a nemzetek Európájáért küzdünk, így közös céljaink vannak. Ez azonban nem zárja ki, hogy legyenek közöttünk külpolitikai különvélemények. Ez az országaink eltérő fekvéséből, gazdasági és geopolitikai helyzetéből fakad. Itt szükséges egyfajta tolerancia egymás irányába. Én megértem, ha osztrák vagy belga szövetségeseink ellenérzéseket táplálnak Törökországgal szemben, de nekik is meg kell érteniük, hogy nekünk ebben a kérdésben más lehet az érdekünk. Ettől még közösen kell küzdenünk a lisszaboni szerződés nemzetellenes politikája ellen. Azt például nagy hibának tartom, hogy egyes nyugat-európai nemzeti erők a muszlim-probléma miatt cionista védernyő alá húzódnak.
- Nemzeti radikális pártok izraeli befolyás alatt?
- Igen. Furcsán hangzik, de látok ilyen tendenciákat. Szerintem nagy hiba. Az egyik problémától való félelem még nem azt jelenti, hogy egy másikba fejjel kell belerohanunk.
- Mennyire tekinthető a keleti fordulattal együtt européernek a Jobbik külpolitikája?
- Ez fontos, de számomra kevéssé lényeges kérdés. Aggódva figyelem Nyugat-Európa keresztény és európai jellegének elveszítését, sőt, sok szempontból már megfordíthatatlannak látom a tendenciákat, de engem egyedül Magyarország érdekel. Ez a hazánk, a magyarság pedig a nemzetünk. Azt fogom tenni, azért fogok küzdeni, ami a számunkra jó. Hogy ez européer-e vagy sem, nem igazán érdekel. Legyen magyar, én erre tettem esküt. Senki másnak nem tartozom felelősséggel, csak a magyar embereknek
Ülj le, egyes!
"Na és mennyibe nézik őket az EU-ban? Európa katolikus vallásra épít, de nem az ortodoxra. A szerbek is ortodoxok mégse lesznek egy idig EU tagok, bár nem a vallás miatt."
A görögöket sokba. Azért adtak a németek és franciák közösen több száz milliárd eurós segélyt a saját adófizetőik pénzén, mi? Ráadásul a görök antikvitás európa kultúráján az egyik alapja a római mellett. A bulgárok és a románok pedig szegény ország, előbb bizonyítaniuk kellene.
És milyen katolikus vallásra épül te állat? Már bocs, de nem bírom megállni. Németország, Svédország, Norvégia, Finnország, Izland, Hollandia és Dánia mind református. Miröl beszélsz? És Szerbia pedig EU tag lesz, Horvátország is.
"Oroszországot meg nem fogják felvenni, mert te azt mondod."
Ez igaz.
"Egyébként oroszo. nem is akar EU tag lenni."
Te honnan tudod? A társadalom egyik fele nagyon EU és Európa barát míg a másik fele nem. Ráadásul nemrég egyeztek meg az oroszok, a németek és a franciák egy Európai "védelmi szövetség kialakításáról".
"Az EU nagyhatalmak egyébként sem támogatnák belépését, függetlenül attól, hogy szimpatikusabb, mint Törökország."
A németek és a franciák egyre jobban közelednek feléjük.
" Európa katolikus vallásra épít"
Igen? Akkor mit keresnek az EU-ban az evangélikus németek és svédek és az anglikán angolok?
"Ülj le, egyes!"
Ezt felejtsétek már el!
Tiszta provokáció
"Te honnan tudod? A társadalom egyik fele nagyon EU és Európa barát míg a másik fele nem."
Az, hogy EU-barát, messze nem jelenti azt, hogy be is akarnak lépni.
Amúgy, ha már itt tartunk, és te honnan tudod?
Az oroszok tökéletesen meg vannak így is. Semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy belépjenek az EU-ba.
"Ráadásul nemrég egyeztek meg az oroszok, a németek és a franciák egy Európai "védelmi szövetség kialakításáról". "
És akkor már az összes NATO-tag is belép az EU-ba? Merthogy az is védelmi szövetség.
Vagy Norvégia is belép, mert tagja az EFTÁ-nak?
Akkor már te ülj le, egyes!
"A németek és a franciák egyre jobban közelednek feléjük."
És ez már azt jelenti, hogy kezüket-lábukat törve fognak könyörögni, hogy az oroszok lépjenek be?
Ugyan már!
"Ezt felejtsétek már el!
Tiszta provokáció"
Annak akit lehet provokálni! Én nem veszem magamra.
"Az, hogy EU-barát, messze nem jelenti azt, hogy be is akarnak lépni.
Amúgy, ha már itt tartunk, és te honnan tudod?"
Senki nem mondott olyat, hogy be akarnak lépni. Csak finoman akartam célozni, hogy több keresnivalójuk van az EU-ban, mint a buzulmán törökök. Ja és olvastam külpol cikkekben, onnan tudom. (asszem STRATFOR, FOREIGN POLICY vagy valami ilyesmi, azt tudom, hogy angol volt.)
"Az oroszok tökéletesen meg vannak így is. Semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy belépjenek az EU-ba."
Még nincs, de ez nem jelenti azt hogy a jövőben nem is lehet. Másrészt jelentős kőolaj és földgáz készleteik vannak és az EU érdeke minnél közelebb édesgetni őket. És mint már mondtam, ez kiválthatná a törököket.
"És akkor már az összes NATO-tag is belép az EU-ba? Merthogy az is védelmi szövetség.
Vagy Norvégia is belép, mert tagja az EFTÁ-nak?"
Legalább elolvastad volna a cikket! Senki nem állította, hogy az oroszok a közeljövőben EU tagok lesznek, de az valós hogy kiemelt partneri viszonyt kap. Itt arra akartam utalni, hogy az európai kontinens érdeke és a NATO érdeke nem mindig esik egybe. Egy szóval sem beszéltem konkrétan a NATO-ról! Ja és Norvégia elég esélyes, hogy belép, amint az olajkészletei kifogynak.
"Akkor már te ülj le, egyes!"
Oké. Nem szégyen az okosabbtól tanulni!
"És ez már azt jelenti, hogy kezüket-lábukat törve fognak könyörögni, hogy az oroszok lépjenek be?"
Te tudsz mondatot értelmezni? Itt sem volt szó belépésről. Csak unalmas, hogy a Jobbik szimpatizánsok, hogy rajonganak a muzulmán országokért. Akkor miért nem mennek Iránba? Vagy Jemenbe?
"Másrészt jelentős kőolaj és földgáz készleteik vannak és az EU érdeke minnél közelebb édesgetni őket. És mint már mondtam, ez kiválthatná a törököket. "
Ezt nem is vitatom.
De ez nem úgy működik, hogy belépsz, vagy baj lesz. Pláne az oroszokkal szemben nem.
Amúgy pedig az oroszok sosem voltak igazán európaiak. Egy ideig majmolták a franciákat kulturális élet terén, de a politikába az sem igen gyűrűzött át.
Az együttműködés természetesen jól megfontolt érdekük. De az integrálódás max. úgy, hogy Európa integrálódik Oroszországba és nem fordítva.
"de az valós hogy kiemelt partneri viszonyt kap."
És az ki a lóf@szt érdekel?
Igen, több közünk van hozzájuk, mint a törökökhöz, de az oroszok nem akarnak belépni és szerintem a franciák és a németek sem gondolják komolyan, hogy belépjenek, míg a törökök be akarnak.
És a kérdés az EU-csatlakozásról szólt, nem a partneri kapcsolatról.
"Itt sem volt szó belépésről."
Hát, pedig a kérdés arról szólt. Úgyhogy akkor meg nem értem, hogy egyáltalán miért hoztad fel?
(A "keleti fordulat" meg Magyarországra vonatkozott, úgyhogy azzal kapcsolatban sem értelmezhető a felvetésed.)
"Csak unalmas, hogy a Jobbik szimpatizánsok, hogy rajonganak a muzulmán országokért."
Ezzel viszont egyet értek.
"Csak unalmas, hogy a Jobbik szimpatizánsok, hogy rajonganak a muzulmán országokért."
Én jobbikos vagyok és ilyeneket nem ismerek. Annyi, hogy nagyobb piac, mint a NY. Ha a NY-ot nem érdekelte Mo., K-et hátha fogja. Azért Ázsiában mennyien laknak? Mert nekünk 10-15millió sok, de mi ez pl. Pakisztánban vagy Kínában.
"Én jobbikos vagyok és ilyeneket nem ismerek. Annyi, hogy nagyobb piac, mint a NY. Ha a NY-ot nem érdekelte Mo., K-et hátha fogja. Azért Ázsiában mennyien laknak? Mert nekünk 10-15millió sok, de mi ez pl. Pakisztánban vagy Kínában."
Ezek a Keletrajongók csak azt nem fogják fel, hogy a keleti piac, mindegy, hogy többmilliárd emberből áll, hogyha az ott élők 80%-a őskori falvakban él, akkor semmi érdemlegeset sem fognak tudni felmutatni ezek az országok, amivel kereskedni tudnánk egymással. Csak Magyarországot is visszahúznák ilyen életszínvonalra.
Saját magad meghazudtolod.
"mindegy, hogy többmilliárd emberből áll, hogyha az ott élők 80%-a őskori falvakban él"
A maradék 20%?
Ha 1milliárdnak nézzük, az is 200millió. Legalább ne csinálj magadból hülyét.
Meg az, hogy a keleti piacot alkotó országok kultúráiban még csomószor nem is hallottak olyanról, hogy női egyenjogúság, vagy boldogsághoz és szabadsághoz való jog.
Az ilyen országokkal való kereskedés nemcsak racionális, de morális kérdéseket is felvet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!