Orbán miért nem költ az egészségügyre, amikor lenne rá pénz? Mi célja lehet ezzel?
"Nem, neked volt az az állításod, hogy nő Magyarországon az élettartam."
Arra a kijelentésedre, hogy csökken Magyarországon a várható élettartam, ami nem igaz.
"Ezt nem sikerült bizonyítanod."
Akkor tessék:
"Én viszont bizonyítottam azt, hogy nem volt igaz az állításod, mely szerint csak a koronavírus okozta halálozások miatt volt csökkenő tendencia 2-3 évig."
Ismét kérdezem, mivel sikerült ezt bizonyítanod?
"Már a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben csökkenni kezdett a várható élettartam."
Konkrétan 2019-ben volt a legmagasabb a várható élettartam, mi az hogy már itt csökkenni kezdett?
#21 Még az általad felhozott statisztika is ezt írja:
"A várható élettartam azért nőtt meg ennyire, mert a Covid miatt 2021-ben bő tízéves mélypontra esett a mutató"
"A tendencia értelemszerűen nem tartható fenn tartósan, hiszen a mostani növekedés elsősorban a világjárvány okozta visszaesés korrekciója volt"
Tehát a mélyponthoz képest nőtt, nem a 2019-es szinthez képest, amikor elkezdett csökkenni a várható élettartam Magyarországon.
Így van, a másfél éves növekedés ennek köszönhető, de akárhogyan is nézzük, a legfrissebb adatok szerint a várható élettartam növekvő tendenciában van, tehát nem igaz a "Magyarországon csökken a várható élettartam" kijelentsed.
"Tehát a mélyponthoz képest nőtt, nem a 2019-es szinthez képest, amikor elkezdett csökkenni a várható élettartam Magyarországon."
2020-ban kezdett el csökkenni a koronavírus miatt, nem 2019-ben.
Továbbra is nyitott kérdés:
- Mivel sikerült bizonyítanod, hogy nem csak a koronavírus miatt volt csökkenő tendencia?
- Miből állapítottad meg, hogy már 2019 előtt is csökkenő tendenciája volt a várható élettartamnak?
#23 Így van, ezt nevezzük fellendülésnek, és nem növekedésnek. Növekedés akkor lesz, ha a 2019-es szinthez képest fog növekedni, mert ahhoz a szinthez képest csökkenés tapasztalható.
"Miből állapítottad meg, hogy már 2019 előtt is csökkenő tendenciája volt a várható élettartamnak?"
Az általad felhozott adatokból, amelyek szó szerint kimondják, hogy a tendencia nem tartható fenn, mivel ez elsősorban a világjárvány okozta visszaesés korrekciója volt.
Köszönöm a megerősítést.
"Így van, ezt nevezzük fellendülésnek, és nem növekedésnek. Növekedés akkor lesz, ha a 2019-es szinthez képest fog növekedni, mert ahhoz a szinthez képest csökkenés tapasztalható."
Növekedés, hisz nőtt az azt megelőző évhez képest. Mindezt a koronavírus ellenére. 2022-ben a koronavírus ellenére volt majdnem akkora a várható átlagos élettartam, mint 2019-ben koronavírus nélkül. Az, hogy nincs a 2019-es szinten nagy valószínűséggel a koronavírus miatt van.
A kérdés továbbra is fennáll: Miből állapítottad meg, hogy nem csak a koronavírus miatt csökkent az átlagos várható élettartam 2020-ban és 2021-ben?
"Az általad felhozott adatokból, amelyek szó szerint kimondják, hogy a tendencia nem tartható fenn, mivel ez elsősorban a világjárvány okozta visszaesés korrekciója volt."
1. Amiről beszélsz, ott a 2022-es növekedési tendenciáról van szó a 2021-es évhez képest. Ennek semmi köze ahhoz, hogy 2019 előtt milyen volt a tendencia? Hogyan sikerült abból a tényből, hogy 2021 és 2022 közötti 1,5 éves növekedési tendencia nem tartható fenn, megállapítanod azt, hogy 2019 előtt csökkenő tendencia volt a születéskor várható élettartamban?
2. Már az általam hozott adat (aminek egyébként az állításodhoz semmi köze) előtt is megvolt az a kijelentésed, hogy már 2019 előtt is csökkenő tendencia volt a születéskor várható élettartamban. Ezt a kijelentésed mire alapoztad korábban?
#25 Nem, ezt "fellendülésnek" hívjuk.
"Miből állapítottad meg, hogy nem csak a koronavírus miatt csökkent az átlagos várható élettartam?"
Abból, hogy már rég nincs koronavírus sehol, mégis rosszak a mutatóink, emellett az életminőség-mutatóink is visszaestek.
"Nem, ezt "fellendülésnek" hívjuk."
Akkor a 2020-as és 2021-es se volt csökkenés, mint ahogyan azt írod, hanem csupán visszaesés.
"Abból, hogy már rég nincs koronavírus sehol..."
Már nincs, de 2022-ben még volt, és a 2022-es átlagos várható élettartam majdnem olyan mértékű volt, mint a 2019-es amikor még a koronavírus egyáltalán nem volt. 2023-ról meg egyelőre még nincs hivatalos adat.
"mégis rosszak a mutatóink, emellett az életminőség-mutatóink is visszaestek."
Miféle életminőség mutatóink estek vissza?
És a másik kijelentésedre az altámasztás: Miből állapítottad meg, hogy már 2019 előtt csökkenő tendenciája volt az átlagos várható élettartamnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!