Miért Szegeden építenek BYD autógyárat?
Ahogy az első is írta, több tényezős a dolog.
Egy autógyárnak fontos,hogy legyen egyetem a közelben, ami tud mérnököket, közgazdászokat,logisztikusokat képezni.
Debrecen esetében is fontos volt ez.Ott is képeznek mindent, ami egy autógyárnak kell.
Szeged esetében is teljesül ez.
Győrnél kicsit más a helyzet, mert ott inkább az AUDI hatására lett a Széchenyi Egyetem egy nagy egyetem.Előtte egy műszaki főiskola volt.
Még Pécs jöhetett volna szóba, ahol nagyobb egyetem van, ami képez az autóiparhoz szakembereket.
A másik része meg a munkaerő.Szegedre tudnak járni Szerbiából a magyarnál olcsóbb szerb munkások.
Közel a román és szerb határ is. Nem tudom mekkora autógyárat terveznek de a legkisebb Suzukiban is olyan 3 ezer ember dolgozik, szóval kell oda bőven munkaerő.
Nyugat-Magyarországon már így is annyi gyár van, hogy keletről kell hozni a munkaerőt vagy épp külföldről, ez Szegeden valószínűleg kevésbé áll fent és nem kell majd annyi munkásszálóval bajlódni. (ezáltal kisebb a fluktuáció is ha helyiek dolgoznak)
Esetleg a kormány is törekedhetett erre, hogy olyan régióban épüljön a gyár ahol viszonylag sok a munkanélküli és mondjuk ez volt a feltétele a támogatásoknak, amit tuti kapnak. (Csongrád-Csanád megyében viszonylag kevés a munkanélküli de a szomszédos 3 megyében bő 30 ezer van)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!