Gulyás Marci (partizán) hogy lehet transzfób, amikor ő is lmbtq?
Ő azt mondta, hogy egy férfit nem tud elismerni nőnek, hiába operálja át magát --> transzfób
Azt is tudjuk, hogy Márton meleg.
Szóval az lmbtq-n belül is ilyen nagy nézeteltérések vannak?
Nekem teljesen mindegy, hogy férfiről, vagy nőről beszélünk.
Mondj egy definíciót a férfira. Attól függően, hogy mit mondasz, a "férfi-e a transz férfi" kérdésre lehet igen a válasz és lehet nem.
Ezeket nem azért mondom, mert én nem hiszem el hogy léteznek transz emberek és tényleg azok, amiknek érzik magukat.
Amíg nekem megvan a jogom arra, hogy ítélkezés nélkül olyan nemhez vonzódjak, ami belém van kódolva, addig szeretném, hogy más is olyan neműként élhesse az életet, aminek érzi magát.
Én nem szeretnék beleugatni senkinek a magánéletébe, se a transz embereknek, sem azoknak, akik velük randiznak, szexuális életet élnek.
Csak az zavar, ha elítélünk nagyon sok embert, aki semmit nem tett és beskatulyázzuk őket egy kategóriába azokkal, akik tényleg szemetek.
Megpróbálom a helyzetet a homofóbok szemszögéből látni. Megpróbálom a transzok szemszögéből látni. Mi lenne, ha én az ellenkező nem testébe születtem volna? Nekem is lennének elvárásaim.
Nem azt gondolom hogy sokan osztják a "nézetem", hanem azt, hogy a transzfób definíciód annyira átgondolatlan, hogy biztos vagyok benne, hogy még még a legultraliberálisabb emberről is le lehetne vele valahogy vezetni hogy transzfób.
“ Mi a nő fogalma?”
Nő: aki őszintén nőként tekint magára. Mivel ebben az esetben a nő társadalmi nem, nem pesig biológiai.
Tehát aki őszintén nőként tekint magára, az társadalmi értelemben vett "nő", de biológiailag nem feltétlenül az. A következő kérdésem: Mit jelent az, hogy valaki társadalmi értelemben vett nő?
“ A következő kérdésem: Mit jelent az, hogy valaki társadalmi értelemben vett nő?”
Azt hogy nőként kezeli a külvilág, a konkrét bánásmód kultúránként eltér.
Tehát ha Pisti őszintén nőként tekint magára, de a külvilág nem kezeli nőként, akkor Pisti nem nő?
Egy pillanatig azt hittem, őszinték a kérdések, de látom csak támadási felületet keresel.
Nem, mert akkor ő nem Pisti, hanem Petra, és aki nem kezeli nőként, az transzfób.
Nem keresek támadási felületet, hanem próbálok megérteni egy jelenséget, amit nem értek.
Nemrég azt mondtad, hogy a nő ebben az esetben nem biológiai, hanem társadalmi fogalom, tehát teljesen mindegy, hogy az egyén Pistinek vagy Petrának született. Mivel transzokról van szó, ezért használtam a Pistit.
Tehát Pisti azért nő, mert annak tartja magát, de ha a külvilág nem tartja Pistit nőnek, akkor társadalmi szempontból nem nő.
"Nem keresek támadási felületet, hanem próbálok megérteni egy jelenséget, amit nem értek... Tehát Pisti azért nő, mert annak tartja magát, de ha a külvilág nem tartja Pistit nőnek, akkor társadalmi szempontból nem nő."
Ahha, nagyon meg akarod érteni :D csak nem sikerül ezek szerint.
És képzeld el, Erzsi, született: Erizs sem nő társadalmilag, ha a környezete nem kezeli nőként. Nem tudom, hova akarsz ezzel a "de ha mi transzfóbok vagyunk, akkor nem lesznek a transzok elfogadva, nem?" logikáddal eljutni.
"Ahha, nagyon meg akarod érteni :D csak nem sikerül ezek szerint."
Nem sikerült megérteni, mert nem világos számomra, hogy a te logikád szerint hol van a határ "nő" és "nem nő" között.
"És képzeld el, Erzsi, született: Erizs sem nő társadalmilag, ha a környezete nem kezeli nőként."
Pontosan ezt mondtam én is az utóbbi kommentemben, amikor azt írtad, hogy Pisti nem Pisti többé, ha nőnek tartja magát.
"Nem tudom, hova akarsz ezzel a "de ha mi transzfóbok vagyunk, akkor nem lesznek a transzok elfogadva, nem?" logikáddal eljutni."
Nekem nem ez a logikám. Az én logikám az, hogy aki nő, az nő, aki pedig férfi, az férfi.
Egy utolsó kérdés, hogy megértsd, mi az én bajom ezzel az egésszel: Ha Pisti nőnek tekinti magát, viszont biológiailag férfi, ráadásul a környezete is férfiként tekint rá, akkor Pisti nő vagy nem? Ha igen, akkor milyen értelemben? Ha nem, akkor miért nem?
"Nekem nem ez a logikám. Az én logikám az, hogy aki nő, az nő, aki pedig férfi, az férfi."
Akkor egyetértünk. Minden (transz) nő nő, és minden (transz) férfi férfi.
"Ha Pisti nőnek tekinti magát, viszont biológiailag férfi, ráadásul a környezete is férfiként tekint rá, akkor Pisti nő vagy nem? "
Nő mert az egyetlen kritérium, hogy ő őszintén nőnek tartsa magát.
És nem létező példát hozol fel, mindenki a társadalmi nemének megfelelő nevet használ, ahogy külsőre is minél közelebb próbál kerülni a társadalmi nem reprezentációjáűhoz. A legtöbb transzneműről meg sem tudod állapítani, hogy azok, és nőként kezeled őket. Mert nincs ember a bolygón, aki a biológiai nem alapján dönt nemekről, mindenki a társadalmi nemet figyeli, mert csak azt tudjuk észrevenni a napi életünkben.
Még mindig nem értem, miért mindig a nők vannak megkérdőjelezve? A férfiakon miért nem megy a vita?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!