Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Gulyás Marci (partizán) hogy...

Gulyás Marci (partizán) hogy lehet transzfób, amikor ő is lmbtq?

Figyelt kérdés

Ő azt mondta, hogy egy férfit nem tud elismerni nőnek, hiába operálja át magát --> transzfób

Azt is tudjuk, hogy Márton meleg.

Szóval az lmbtq-n belül is ilyen nagy nézeteltérések vannak?

2023. szept. 6. 15:44
1 2 3 4 5
 21/50 anonim ***** válasza:
6%

"Aki férfi, az férfi, aki pedig nő, az nő"

Ezt nem ő mondta, ezt én mondtam. Te erre reagáltál.

"Nem tagadja, hogy vannak transzneműek, nem ítélkezik felettük, csak azt mondja, hogy rossz, amit csinálnak, csak azt, hogy ő nem definiálná minden tekintetben teljesen nőnek a nővé operált férfiakat."

Én pedig azt mondom, hogy a transzneműség maga a nemi identitászavar, amit nem jogokkal kell táplálni, hanem ideológiai nyomásoktól mentes tudományos álláspontra lenne szükség, amely ki meri mondani, hogy nem normális dolog az, ha valaki nem érzi jól magát a saját nemében. Olyan közeg kellene, ahol a szakemberek bátran ki merik mondani, hogy az ilyen embereket nem hagyni kell forogni a kényelmetlenségükben, hanem segíteni kellene nekik.

"Sajnos a riport olyan "apróságokra" elfelejtett kitérni, hogy mi a véleménye a névváltoztatásról, ill. a hivatalos iratokban történő nemváltoztatásról"

Azt én nem tudhatom, hogy a riporter ezt miért nem kérdezte meg, de ezek teljesen lényegtelen kérdések szerintem. A probléma gyökerével kellene foglalkozni, nem azzal, hogy a transznemű akárkit Eriknek vagy Erikának hívják.

2023. szept. 8. 10:58
 22/50 anonim ***** válasza:
0%

Gulyás Marci egyáltalán nem transzfób. Attól, hogy azt mondja, hogy elfogadja, hogy vannak transznemű emberek, és elfogadja, hogy ők úgy azonosítják magukat, ahogy akarják, ő még transzneműként definiálná magának őket. - Ez nem transzfóbia.

Fóbia valami beteges félelem, ill. más értelmezés szerint valami jelenség iránt kiváltott heves irracionális indulat, irtózik tőle, tehát finoman fogalmazva egyáltalán nem kívánja a közelségét.

Gulyás Marci nem érez velük szemben sem félelmet, sem indulatot, tehát a fóbia kilőve.

Ő annyit mond, hogy ha jól értettem, hogy a transzneműek transzneműek.

Köszönöm egyébként a kérdést, bár provokáció volt, azért én mélyebben elgondolkoztam rajta, és így hasznos volt.

Elmondom, én mire jutottam.

Nekem van transzszexuális ismerősöm. Szereti, hogy nőnek nézik, és én ezt elfogadom. Örülök annak, hogy most már boldog, és annak is örülök, hogy akkor még lehetősége volt a nevét női névre változtatnia.

Nagyon felnézek rá azért, mert iszonyat merész döntést hozott, és bátor cselekedet volt egy rohadt nehéz úton menni a boldogsága felé.

Természetesen a női nevén szólítom, elismerem a női nevét.

Feleslegesnek tartom azt a rendszert, hogy a személyazonosító számban nem szerint különböztetik meg az embereket.

Örülök annak, hogy a magyar nyelvben a különböző nemekhez nem tartoznak eltérő személyes névmások, mint általában. Tárgyaknál pláne: nevetséges, hogy vannak nőnemű és hímnemű tárgyak, nem csoda, hogy vannak, akik azzal poénkodnak, hogy házasságot kötnek egy tárggyal, amit persze az origo és társai ferdítve már nem ponénként írják le, hanem komoly esetként, amitől félni kell, hogy ez lesz az általános, erre akarják a gyerekeinket nevelni az óvodában.

DE ezzel együtt azt is mondom, hogy egy transznemű, az transznemű, én semmiképpen nem szeretnék szexelni transznemű személlyel, függetlenül attól, hogy néz ki, de barátkozást simán el tudom vele képzelni, mert emberként nézek rá.

Sajnos a Fidesz és a médiája elég sok dezinformációt közöl ebben a témában is, a hazugság pedig baromira nem hasznos.

[link]

2023. szept. 8. 12:26
 23/50 anonim ***** válasza:
100%

Persze lehet egy meleg transzfób. Neki kell el magyarázni milyen interszekciónális feminista vagy lmbtq vilagnézet alapján mondja. Zsófi munkássága alapján platformot ad egy interszekciónalis leszbi -->szeparatistának és terf/gender critical nézetnek. Zsófi tényleg femnáci tud lenni.

Ő a (katolikus) gender rendőrség. A transzfóbia nem csak lmbtq emberekre szokta bántani vagy találkozni. Képzeld el, hogy bemész a wc-re és megjelenik a zsófi hasonmás és azt mondja, hogy túl rövid a hajad egy nőhöz képest meg fekete pulcsiban vagy fülbevaló, nagy az orrod. Ezt azt jelenti, hogy transz lehetsz emiatt ki kell menned a mindegyik wc-ről. Ez olyan mint a rasszizmus. Simán rád hívhatja a rendőrt is, ha lehet majd.

[link]

[link]

Lehet az is pragmatikus politikai okok miatt nem áll bele, hogyan transznő nő. Máskérdés, hogy a fidesz bele állt abba az ellen polusába már. Ez van, amikor a partizán nem partizán. Nem véletlen létezik olyan, hogy kávéházi anarchista.

Például Transzvanilla:

A transzfóbiának számtalan formája van. Kifejezésre lehet ezeket juttatni szándékosan és önkéntelenül is.

A társadalomban jelen lévő transzfóbia tíz jele

- Először is a probléma létezésének tagadása.

- A különbségtétel képességének hiánya a meleg, leszbikus, queer és transz fogalmak között.

- A hasznos párbeszéd hiánya az oktatásban és a munkahelyeken.

- Düh amikor nem tudjuk megítélni valaki nő-e vagy férfi.

- Durva élcelődés transznemű embereken vagy transz témákon.

- Annak elfogadására való képtelenség, hogy valakinek transznemű a tanára, orvosa, fogorvosa vagy akár egy politikus stb.

- Azt gondolni a transzneműség rendben van, de közben kizárni transz emberrel való randizás lehetőségét.

- A transzneműséget szimplán és kizárólag pszichiátriai kategóriává redukálni.

- A médiában való olyan bemutatás, amely a transzságot látványosságként teszi elcsépeltté.

- Transz emberek azon alapvető állítását elutasítani, hogy biológiai nemük nem megfelelő.

- Vannak esetek amelyekben komoly erőszakos cselekedetek történnek, de vannak olyanok is amelyek félreértésekből illetve tapasztalanságból erednek. Néha vallási vagy össztársadalmi hitek alapján öntudatlan előítéletekkel szembesülhetünk

[link]

2023. szept. 23. 10:16
 24/50 anonim ***** válasza:
30%

Mivel a homofóbiát és a transzfóbiát gyakran az intolerancia, és diszkrimináció és gyűlölködés szinonimájaként használják, nettó f*szság ezt így az emberek képébe vágni, mint a transzfóbia definíciója és várni a fejlődést (mint ahogy azt a Sapkás Piréz barátunk is tette utólag). Az önkénytelenül, vagy passziv módon kifejezésre juttatott transzfóbiáról beszélni mint első számú prioritás olyan helyeken, ahol a szándékos vagy agresszív is elég gyakori, szintén elég naív dolog, rosszabb esetben csak álszent, vagy buta hozzáállás.

Tiszteletben tartani más véleményét, döntését, hitét alapvető társadalmi elvárás. Nem elhinni spekulációkra alapozott tudományos háttér nélküli bizonyítatlan állításokat nem intolerancia vagy gyűlölködés.

Kizárni transz emberekkel való randizást ugyanúgy joga van cisz heteró embereknek, mint melegeknek, és transzoknak. Szintén nem gyűlölködés, csak személyes preferencia.

Nem ismerni fogalmakat, nem szándékosan rosszul használni őket nem gyűlölködés.

Nem tudom, hogy miért gondolja komolyan ezt bárki. Ilyen dolgokért valakit gyűlölködőnek elkönyvelni szimplán butaság.

2023. szept. 23. 16:27
 25/50 anonim ***** válasza:

"Tiszteletben tartani más véleményét, döntését, hitét alapvető társadalmi elvárás. Nem elhinni spekulációkra alapozott tudományos háttér nélküli bizonyítatlan állításokat nem intolerancia vagy gyűlölködés."

A hitben semmi tisztelendő nincs. A tudományt meg tagadhatod, ahogy akarod, attól tudomány marad. Ahogy a valóságot is kár tagadnod.

"Kizárni transz emberekkel való randizást ugyanúgy joga van cisz heteró embereknek, mint melegeknek, és transzoknak."

Na ne, ki gondolta volna?

"Nem ismerni fogalmakat, nem szándékosan rosszul használni őket nem gyűlölködés."

Így van. De ha elmondják neked, akkor azt ignorálni nyilvánvalóan politikai meg hópiheségi okokból, hát nem túl szép dolog. Mondhatni gyűlölet.

Amúgy kicsit régebbre nyúlok vissza.

Marci transzfób. A kérdés az volt, hogy nő-e a transz nő. A helyes válasz: igen, ő IS nő. Ez nem ment neki, tehát transzfób.

2023. szept. 23. 21:25
 26/50 anonim ***** válasza:
16%

Nem feltétlenül konkrétan a vallásról beszéltem, de jó példa, hogy ha a hitet nem tiszteli valaki akkor ne várja el, hogy tiszteletben tartsák, hogy ő például nőnek "hiszi" magát, miközben férfiként született, mert az kissé kettős mérce lenne.

Nyilván bunkó dolog valakit lenézni és nem tiszteletben tartani a preferenciáit, de az, hogy nem hiszed el, hogy a transz nő nő, az se nem gyűlölködés, se nem bunkóság, amíg tisztelettel beszélsz vele, vagy róla.

Egyébként egy szóval sem mondtam, hogy a tudományt tagadni kell. Pont arról beszélek, hogy az ateisták sem intoleránsak vagy gyűlölködők attól, hogy nem hisznek a vallásban. A lényeg a megértésen és a tiszteleten van.

Ha már jogosnak tartottad ennyire lekezelő szarkasztikus módon reagálni a transzok kizárásáról szóló bekezdésemre, elgondolkodhattál volna azon is, hogy miért írtam.

Nem új dolgot akartam mondani, csak felhívni rá a figyelmet.

Amikor az emberek dobálóznak a transzfób, gyűlölködő szavakkal, bele sem gondolnak, hogy ami szerintük a gyűlölködés és a kizárás visszafogása, az valaki más jogainak az elvételével jár.

Ignorálni például a pronounokat, nyilván bunkó dolog, ugyanúgy, mint fikázni bármi miatt, valakit amiben ő hisz viszont más helyen másképp gondolják, mivel rohadtul nincs tudományosan alátámasztott háttere.

Egyébként pedig egy ilyen átgondolatlan, nyers definíció alapján beskatulyázni valakit szimplán butaság, főleg mivel, mint mondtam a transzfóbiát egyértelműen gyűlölködésnek tekinti nagyon sok ember, pedig a transzfóbnak lenni egyrészt nem feltétlenül jár agresszivitással, másrészt nem feltétlenül jelent mindig gyűlölködést.

A "nő-e a transz nő?" egy hülye, értelmetlen és provokatív kérdés. Nem lehet rá helyesen válaszolni. Nem hiszem, hogy erre kellene alapozni, hogy valaki gyűlölködő, vagy nem. A transz és a cisz nőket biológiailag és társadalmilag is meg lehet különböztetni. Ezt nem lehet letagadni. Másfelől az etikett szempontjából azt mondani, hogy a transz nő nem nő, az már tekinthető gyűlölködésnek.

Pont az az anarchista, aki nem hagyja, hogy egy kétértelmű, provokatív kérdésre több mint egy szóban válaszolhasson az, akitől kérdez. Ez olyan, mint kiragadni valamit a kontextusból.

2023. szept. 24. 13:43
 27/50 anonim ***** válasza:

"Nem feltétlenül konkrétan a vallásról beszéltem, de jó példa, hogy ha a hitet nem tiszteli valaki akkor ne várja el, hogy tiszteletben tartsák, hogy ő például nőnek "hiszi" magát, miközben férfiként született, mert az kissé kettős mérce lenne."

A fogalmazásod alapján nagyon jól látod, hogy a vallásos hit és a "más neműnek "hiszi" magát" között nagy az eltérés. A vallás földrajz és hagyomány eredménye, a transznemű pedig bárhova született volna, transznemű lenne.

"Nyilván bunkó dolog valakit lenézni és nem tiszteletben tartani a preferenciáit, de az, hogy nem hiszed el, hogy a transz nő nő, az se nem gyűlölködés, se nem bunkóság, amíg tisztelettel beszélsz vele, vagy róla."

Az a baj ezzel, hogy ha már a személyisége egyik alapkövét elutasítod, mégis hogyan tisztelnéd?

"Amikor az emberek dobálóznak a transzfób, gyűlölködő szavakkal, bele sem gondolnak, hogy ami szerintük a gyűlölködés és a kizárás visszafogása, az valaki más jogainak az elvételével jár."

Milyen jogok elvételével?

"Ignorálni például a pronounokat, nyilván bunkó dolog, ugyanúgy, mint fikázni bármi miatt, valakit amiben ő hisz viszont más helyen másképp gondolják, mivel rohadtul nincs tudományosan alátámasztott háttere."

Hogy is volt, hogy nem kell tagadni a tudományt? Most is azt teszed.

"A "nő-e a transz nő?" egy hülye, értelmetlen és provokatív kérdés. Nem lehet rá helyesen válaszolni."

De, tessék: igen, a transznemű nők is nők, ahogy a biológiai nők is.

Huhh, nehéz volt, de csak ment.

És Marci nem hosszan válaszolt, hanem 100%-ban elkerülte a válaszadást, hogy ne bukjon le pozitívan.

2023. szept. 24. 18:45
 28/50 anonim ***** válasza:
16%

"a transznemű pedig bárhova született volna, transznemű lenne"

Bizonyítsd!

Ha valaki nem hisz a horoszkópban de a barátja hisz akkor ő a barátja személyiségének egyik alapkövét elutasítja? Lehet, de attól még tiszteletben tarthatja az illető érzéseit.

Nem következik belőle, hogy ő egy szar ember. Nem is kizárt, de nem következik.

"Milyen jogok?"

Egyik példa, ha a transzokkal való randizás kizárása gyűlölködésnek számít és ezt meg szeretnék szüntetni, az konkrétan az emberek saját szexualitásához való jog eltörlése.

Másik példa, ha cisz nőknek szánt sporteseményeken transz nők is részt vennének, az nem lenne ugyanolyan kiegyenlített, mintha csak cisz nők vehetnének részt.

A transz nőknek nem ugyanolyan az anatómiája, mint a cisz nőknek, ezért bizonyos esetekben előnyös, bizonyos esetekben hátrányos helyzetben vannak a cisz nőkkel szemben az élet sok szegmensében.

Attól, hogy példaként felhozom a vallást, miért tagadnám a tudományt? Mit tagadtam le, ami tudományosan alá van támasztva?

Az egész lgbtq dolognak szinte semmilyen tudományos háttere nincs. Az egész a tiszteletre és a bizalomra alapszik. A pszichológiai része is vitatott. Ha lenne legalább egy genetikai háttere, akkor kevésbé lenne megosztó az egész téma.

Mivel a kérdező nem hagyta Marcinak, hogy az "igen" vagy "nem" válaszokon kívül mást is mondhasson, így nyilván nem fog rá válaszolni.

Mitől nő egy nő? Attól, hogy nőnek érzi magát? Mit jelent az, ha valaki nőnek érzi magát? Honnan tudja, ha nem cisz nőnek született?

Mondjunk egy definíciót. Bizonyos szempontból nő a transz nő, bizonyos szempontból nem.

Az a probléma, hogy a nőt, mint fogalmat nem egy gyűjtőszóként használjuk a cisz és transz nőkre? Akkor mondjuk azt, de ez is csak nyelvtani szőrszálhasogatás olyan embereknek, akik már b*ziznak, ha látnak egy hosszú hajú férfit.

Az lgbtq közösség elvárásainak túlnyomó részét tiszteletben lehet tartani, és a liberális etikett szerint eljárni de ne szarjunk már minden ember orra alá, aki nem hisz valamiben, ami még csak nincs is bizonyítva, vagy nincs naprakész tudása olyan dolgokról, amik szó szerint naponta változnak.

A bunkóságért és gyűlölködésért kijár a megfelelő szankció, de ha ezektől a felsorolt dolgoktól lesz valaki transzfób, akkor ennyi erővel tök fölösleges transzfóbiáról beszélni, mert akkor szinte mindenki transzfób.

2023. szept. 24. 20:01
 29/50 anonim ***** válasza:

"Ha valaki nem hisz a horoszkópban de a barátja hisz akkor ő a barátja személyiségének egyik alapkövét elutasítja? Lehet, de attól még tiszteletben tarthatja az illető érzéseit."

A transzneműség létezését és megnyilvánulását a pszichológia és orvostudomány már bizonyították. Nézz utána. És pontosan erről beszéltem, a transzneműség nem hit, így nem lehet azzal párhuzamba állítani. De magyarázhatom, ha a példámra ugyanazt a példát hoztad ellenpéldaként.

"Egyik példa, ha a transzokkal való randizás kizárása gyűlölködésnek számít és ezt meg szeretnék szüntetni, az konkrétan az emberek saját szexualitásához való jog eltörlése."

Hogy mi? A randizás nem jog, hanem szociális esemény. És a sokat gyűlölt woke gondolkodás része hogy senkit sem lehet semmire kényszeríteni érzelmileg vagy szexuálisan. Így mindenkinek megvan a lehetősége hogy következmények nélkül nemet mondjon bárkinek bármilyen okból.

"Másik példa, ha cisz nőknek szánt sporteseményeken transz nők is részt vennének, az nem lenne ugyanolyan kiegyenlített, mintha csak cisz nők vehetnének részt."

Egyetértek, meg nem is. Egy, mérhetetlenül alulreprezentáltak még a sportban is a transzneműek, nemhogy dobogós helyeken. Nyilván divat a fasiszta médiában ezen pampogni, de ez a fél tucat cikk ami az elmúlt években született az összes transznemű győztest feldolgozta. És a legtöbbet azóta legyőzték vagy megdőlt a rekordjuk.

És miért értek egyet? A férfiasodást meg tudjuk állítani transz nők esetén, pubertásblokkolónak hívják, szokása a konzervatívoknak ez ellen is küzdeni. Gondolom semmi sem jó.

"Mit tagadtam le, ami tudományosan alá van támasztva?

Az egész lgbtq dolognak szinte semmilyen tudományos háttere nincs."

Hogy tudod ezt a 2 mondatot egymás után leírni? :D

"Ha lenne legalább egy genetikai háttere, akkor kevésbé lenne megosztó az egész téma."

1, honnan gondolod, hogy nincs?

2, miért pont genetikai kell? Nem csak az megváltoztathatatlan, nem csak az örökölhető, és sokszor a genetika nem örökölhető.

"Mitől nő egy nő? Attól, hogy nőnek érzi magát?"

Dingding, megy ez, látod?

Am miért csak nőkről vitázunk? A transz férfi is férfi, az mégsincs soha megkérdőjelezve.

"Az lgbtq közösség elvárásainak túlnyomó részét tiszteletben lehet tartani, és a liberális etikett szerint eljárni de ne szarjunk már minden ember orra alá, aki nem hisz valamiben, ami még csak nincs is bizonyítva, vagy nincs naprakész tudása olyan dolgokról, amik szó szerint naponta változnak."

Na, a tudománytagadásod félretolva, a naprakész tudás elég fontos, ha már bele akar mások életébe ugatni, nem? És mi változik naponta? Már megint egy fasiszta hívószó arra, hogy "Jaj eL SeM tudJák DöntENI Hogy FIúk E VAGY láNyOk".

"A bunkóságért és gyűlölködésért kijár a megfelelő szankció, de ha ezektől a felsorolt dolgoktól lesz valaki transzfób, akkor ennyi erővel tök fölösleges transzfóbiáról beszélni, mert akkor szinte mindenki transzfób."

Miből gondolod, hogy ilyen sokan osztják a nézeteid?

2023. szept. 24. 21:08
 30/50 anonim ***** válasza:

"A kérdés az volt, hogy nő-e a transz nő. A helyes válasz: igen, ő IS nő. Ez nem ment neki, tehát transzfób."

Mi a nő fogalma?

2023. szept. 25. 10:33
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!