Az emberek miért jönnek mindig a "bezzeg nyugaton (...) ez meg az olcsóbb viszont több a fizetés" dumával miközben amúgy nem izgatja, hogy nyelvtudás nélkül mindezen érveket a hajára kenheti?
Erről a posztról és a rá adott kommentekből jut eszembe a kérdés.
Mindenki úgy beszél külföldről, mintha csak a szomszéd városba kellene átköltözni, miközben tökre nyilvánvaló, hogy perfekt nyelvtudás nélkül, a nagy külföldi álom és igérgetéshalmaz is csak egy álom marad.
A magyarok idegennyelvtudása a legrosszabb az EU-ban mégis mindenki kihagyja a képletből a nyelvtudást mint tényezőt.
Miért?
Vagy én vagyok ennyire lemaradva és rajtam kívül minden magyar beszél angolul és/vagy németül?
Nagyon sok emberrel találkoztam, akik kint dolgoztak úgy, hogy esküszöm nem volt 100 szó a szókincsük.
"brauche" talán a leggyakrabban használt ige többek között
erre jönnek rá az adott szakmában használatos szavak
És amikor beszélnek hozzájuk, pár szó elkapásával meg némi tapasztalattal kitalálják, ugyan mire is gondolhatott, el is dolgoznak akár önnállóan.
Ezt a szintet a java hamar eléri, igaz nem fejlődik tovább innen, ezzel már el lehet lenni az építőiparban, konyhában, gyárban például.
Általában mindig valakivel mennek ki a nulla nyelvtudásúak és mellette szedik magukra ezt a minimális kis nyelvtudást, ami meglep, de elég.
Te vagy lemaradva.
Az, aki nem csak álmodozik, meg sopánkodik, hanem AKAR külföldön elhelyezkedni, annak ez motívációt ad arra is, hogy megtanuljon angolul és/vagy németül. Egyébként amit kint van és csak az adott nyelvi közeg éri, még gyorsabban utoléri magát.
Én nagyon sok olyat ismerek aki vagy full nyelvtudás nélkül ment ki, vagy néhány mondatot tudott az adott nyelven, és mindegyikük el tudott helyezkedni könnyen, magyar szemmel nézve álom fizetésért.
Valószínűleg azért mert Nyugaton valódi munkaerőhiány van, itthon meg csak M1 propaganda. De a valóságban sokkal válogatósabbak a magyar munkáltatók, tökéletes munkaerőre vágynak, a nyugati bérek töredékéért. És ha nem találnak teljesen tökéletes munkaerőt, akkor rinyálnak hogy munkaerőhiány van, holott 100 jelentkezőt kioffoltak tegnap is, apróságok miatt.
Az itthoni munkaadók úgy csinálnak, mint egy finnyás szűzlány, akinek csakis Adonis maga felel meg, de az is csak ha megküzd érte. :D
Ahogy előttem írták, menekülteknek meg bevándorlóknak számolt fizetésekért várnak el nyugati minőségű munkaerőt. Aztán addig válogatnak, amíg az emberek inkább nyugatra nem menekülnek, hogy megéljenek valahogy. És akkor még a munkaadók rinyálnak, hogy nekik nem elég az a több száz potenciális jelentkező, akit csak kicsit jobban meg kellene becsülni. Nem munkaerőhiány van, hanem a cégek el vannak szállva.
14
Jó nagy hülyeséget írtál. Bezzegnyugaton miért nincs elég munkaerő?
Mert nyugaton nincs annyi lakás, mint amennyi emberre szüksége lenne a gazdaságnak.
A legjobban Hollandiát ismerem, mert ott ténylegesen is dolgoztam. Ott tulajdonképpen olyan óriási munkaerőhiány van, hogy 2 max 3 nap alatt simán bírsz munkát találni minimális erőfeszítéssel, viszont az összes lakás tele van. Tehát szimplán nem fér be több ember, hiába van több tízezer betöltetlen munkahely. Tehát a gazdaság sokkal nagyobbra nőtt mint amennyi új ház építésére kapacitásuk van. Míg Magyarországon tíz üres falura jut egy munkahely.
Egyébként meg egyetértek az előzőkkel. Nyugaton sokkal könnyebb munkát találni. Vegyünk pl engem: hegesztő vagyok (tig). Az ismerőseim akik letették a röntgenbiztos csőminősítést nagyrészt Magyarországon akartak elhelyezkedni. Alig sikerült néhánynak, sokak még hónapok után sem tudtak elhelyezkedni, mert hiába volt a röntgen biztos csőminősítés (ami kb a legteteje) de nem vették fel őket, mert "pályakezdők és nincs több éves tapasztalatuk". Olyan is volt, aki mégegyszer el kellett jöjjön minősítésre, mert lejárt neki mert fél év után sem talált munkát 😄 (6 hónaponta újra kell csinálni amennyiben nem dolgozik a szakmában valaki). De volt olyan is, akit nagy nehezen felvettek, de nettó 1400 forintot fizettek neki, mint tig hegesztő, mivel "csak pályakezdő"
Viszont én meg sem próbaltam Magyarországon munkát találni. Egyből Hollandiába adtam be a jelentkezésemet. És 2-3 napon belül egyből találtam is munkát. Sőt! Mivel több helyre is beadtam, egy-két napra rá miután már találtam munkát telefonáltak a többi helyről is, hogy holnap már kezdhetnék is. Emlékszem a legelső hegesztő munkahelyre, arra ott Hollandiában. Odaadott nekem a holland bácsi pár inox darabot próbahegeszteni, és látta, hogy nem vagyok tökéletes és csak kezdő vagyok, de mégis nyugodtan barátságosan megnyugtatott és mondta, hogy semmi gond, majd itt fel fogok fejlődni, ezen a helyen majd jól be fogom gyakorolni. És fel is vettek gond nélkül.
Tehát külföldön nekem napok alatt sikerült munkát találni, szemben azokkal, akik Magyarországon kerestek, mert őket hónapok után sem vették fel sehova. Egyszerűen annyival fejlettebb a gazdaság kint mint Magyarországon.
Ja, és még valami! Nulla holland nyelvtudással mentem ki. Még azt sem tudtam, hogy "goedemorgen"
17
Nahát, bezzeghollnadék miért nem a lakásépítésbe invesztálnak? Hiszen van egy rakás pénzük, és olyan okosak is. Az ára hamar megtérülne, hiszen szakmunkásoknak adnák ki, akikből a gazdaság óriásit profitál.
Az ipari szektorban dolgozom Magyarországon, és igazság szerint nem értem, hogy miért képtelenség munkát találni? Nulla gyakorlattal is kapkodnak az emberek után, csak jöjjön valaki, annyira nincs jelentkezés. És erre azt lehet mondani, hogy általánosságban ez a helyzet. Pedig én a keleti régióban lakom, és az ipari szektorban bőven lehet válogatni.
17. És te megélsz 200.000 forintból?
Hollandiában minimum 2000 euróval szúrják ki a gyarmati magyarok szemét, ööööö... az mennyi is forintban? Segítek, annyi, hogy egy csűrben, szénakazalban is laknék, csak az adott állást én kapjam meg. Nem kell lakás, csak a melóhelyen legyen hideg zuhany, meg kimosni lehessen.
19
370 ezer nettóval zártam egyetlen szombati túlórával. Ha van lehetőségem meghúzni a hónapot megvan a nettó 500 is az ipari szektorban itthon, ebben a lepukkant keleti régióban. Ebből bőven jut a lakáshitelemre is. Ezért menjek Hollandiáig egy szaros patkánylyukba?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!