Az emberek miért jönnek mindig a "bezzeg nyugaton (...) ez meg az olcsóbb viszont több a fizetés" dumával miközben amúgy nem izgatja, hogy nyelvtudás nélkül mindezen érveket a hajára kenheti?
Erről a posztról és a rá adott kommentekből jut eszembe a kérdés.
Mindenki úgy beszél külföldről, mintha csak a szomszéd városba kellene átköltözni, miközben tökre nyilvánvaló, hogy perfekt nyelvtudás nélkül, a nagy külföldi álom és igérgetéshalmaz is csak egy álom marad.
A magyarok idegennyelvtudása a legrosszabb az EU-ban mégis mindenki kihagyja a képletből a nyelvtudást mint tényezőt.
Miért?
Vagy én vagyok ennyire lemaradva és rajtam kívül minden magyar beszél angolul és/vagy németül?
Hát, én sok olyat ismerek aki 50 fölötti, nyelvtudás nélküliként ment ki Nyugatra és mégis talált állást és nagyon jól él. Igaz nem vezérigazgatói pozícióból kezdte hanem valszeg kuli munkával, de ha kint megtanulod a nyelvet, lehet előrelépni.
Én pl. csak egy középfokú angol nyelvtudással mentem ki mérnöknek Bécsbe, még mindig nem tudok németül, de nem is várják el mert multi cég ahol angolul kell kommunikálni, és az ELSŐ helyre felvettek ahova jelentkeztem külföldre. Budapesten diplomás pályakezdőként bezzeg 6-7 hónapig munkanélküli voltam...
Az olyan helyeken mint Németország, Ausztria betanított munkákra nyelvtudás nélkül is felvesznek legtöbb esetben. És a minimálbér még mindig több mint háromszorosa a magyarnak.
De ismerek személyesen olyat is, akit nyelvtudás nélkül (vagy legalábbis nagyon minimálissal) kamionsofőrnek is felvettek Svájcban (az pedig már szakmunkának számít)
"az pedig már szakmunkának számít"
Kamu. Betanított munkának számít. Olyan szakma nincs hogy kamionsofőr.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!