Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért gondolják a melegjogi...

Miért gondolják a melegjogi szervezetek, hogy egy alig látható kisebbség kedvéért (transzok) kellene átírni az alkotmányt és törvényeket?

Figyelt kérdés

Beszélgettem egy transz ismerősömmel, akivel már jó ideje chatelgettünk, és végül kezdeményeztem egy találkozót. Valahogy ott tudatosult csak bennem, hogy lényegében évek óta most látok először személyesen transzot (Pride-ra nem járok heteróként, meg amúgy se lenne gyomrom a szélsőséges elemek miatt). Ezt meg is említettem neki, mire elmondta, hogy jól ismeri a közösségét és amennyire tudja itthon nagyjából 200-an vannak azok, akik szeretnének is úgy élni mint ő, tehát úgy öltözni, jogilag elbírálva lenni, mintha az áhított nemhez tartozóan születtek volna.

Ő erre alapozva követel magának jogokat (jogi név- és nemváltoztatás, tetszőleges wc-be való bejárás), mondván ilyen kevés ember miatt miért ne lehetne átírni a valóságot, tehát elismerni, hogy mindenki az, aminek érzi/mondja magát. Én meg ugyanerre hivatkozva utasítom ezt el, hiszen ne 200 fő igényeihez igazítsuk szerintem 9,6 millió ember világképét, értékrendjét. Annál inkább sem, mert ennyi erővel minden ember allűrjeihez, érzésvilágához külön hozzá kellene igazítani a társadalmi rendet, ami egyrészt lehetetlen, másrészt szép nagy káosz lenne rövid időn belül.

Ti mit gondoltok?

2023. jún. 15. 21:01
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
98%

"Hogyisne okozna(szenvedést), pl. gyakorló keresztények tömegeinek, vagy a normalitást elfogadó emberek tömegeinek. Vagy te veszed a bátorságod és eldöntöd helyettük azt, hogy mi okoz nekik szenvedést és mi nem?"

Ez nem bátorság. Se én se ők nem látnak bele a másik irataiba. Pl a budis példánál maradva, bemegyek a nőibe (lévén nőneműnek érzem magam, annak születtem). Bejön egy fiús csaj, meg egy nagyon csajos csaj, nyilván ennyit látok ránézésre. Bemegyek a fülkébe, nyomom a recsegős ropogós fhost. Ők is bemennek, ők is nyomják. Egyikőjükről derül ki számomra a születési neme, ergo, ha gyakorló keresztény lennék se zavarna, mert nem tudnék róla, ha transz az egyik.

2023. jún. 15. 22:50
 22/43 anonim ***** válasza:
90%
#12 Attól, hogy néhány szót kicseréltél, ez a kettő nem ugyanaz a helyzet. Ha kimondod, hogy vannak alsóbb- és felsőbbrendű fajok vagy népek, az persze hogy mindenkit érint, mert mindenki tartozik valamilyen népcsoporthoz. Ha érdekelnek engem a nácik, ha nem. A transzneműek közé ellenben csak a transzneműek tartoznak.
2023. jún. 15. 22:52
 23/43 A kérdező kommentje:
22: ha kimondjuk, hogy mindenki olyan nemű, amilyennek érzi magát kis butuska, az nem érinti kompletten a férfiakat és a nőket? Ha nincs feltétele mától annak a fogalomnak, hogy "férfi" és "nő", mert a puszta bemondás dönti el azt, hogy valaki micsoda, az nem rombolja le a férfiasságomat, nőiességemet?
2023. jún. 16. 00:15
 24/43 A kérdező kommentje:

20: most sem rúghatnak ki emiatt a munkahelyeden, tehát hazudsz, semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy transzokat büntetlenül ki lehet rúgni. Megint próbálod áldozatnak beállítani őket a semmire.

Az, hogy ő minek tulajdonítja a kirúgását már más kérdés, de hát nem lehet külön jogszabályt hozni arra, hogy én pl. annak a számlájára írom az elbocsátásomat, hogy fehér vagyok, a főnököm meg néger. Elhiszem, hogy szerinted alapból járna neked egy joker kártya arra, hogy transz vagy, és ezért kirúgás esetén nagy mennyiségű pénz reményében perelhess, de hát éppen itt kezdődnek a diktatúrák.

2023. jún. 16. 00:20
 25/43 A kérdező kommentje:
21: nem a budiról van szó, hanem arról, hogy egy ilyen jogszabály vagy társadalmi átalakítás kiket sértene. Te veszed a bátorságot arra, hogy más csoportok helyett eldöntsd, hogy számukra mi a sértő és mi árt nekik. Ennyire hiszel az egyenlőségben.
2023. jún. 16. 00:21
 26/43 anonim ***** válasza:
15%
Normális esetekben a kisebbség alkalmazkodik a többséghez, vagy a kisebbség alapít amgának egy saját közösséget ahol úgy él ahogy akar.
2023. jún. 16. 00:33
 27/43 anonim ***** válasza:
100%
#25 De nem értem, hogy miért kéne, hogy bárkit is sértsen az, hogy egy random idegennek mi van leírva egy darab papírra, ami a hivatalos szerveken, munkavállalásos ügyeken, és korhatáros termékek vásárlásán kívül soha nem kerül elő. Ha engem valamiért zavar a transzok létezése, és olyan helyzetben vagyok, hogy el kell kérnem a személyijét, mert mondjuk egy dohánybolti eladó vagyok, akkor jobban a képembe lenne tolva a transzok létezése azzal, hogy kapok egy női névvel, fotóval (simán lehet, hogy valaki személyi készíttetés után kezd hormonozni, és ha nőből férfi eset van, akkor halál lazán nézhet ki palinak a személyi lejárta előtt) ellátott személyit egy palitól, akinek ezután magyarázkodnia kell, hogy mizu. Miközben ha passzoló név lenne ráírva, akkor lehet fel se tűnne. Tudomást se kellene vennem a létezéséről. Így meg muszáj, mert basszus, meg kell magyarázni, hogy akkor mizu az iratokkal. Szerintem az egyetlen hű de nagy változás, amit ez behoz, az az, hogy kevesebbet kell magyarázkodnia a transzoknak. Mindenki nyerne vele, egyik oldalról nincs kínos magyarázkodás, a másik oldalról meg kevésbé tűnik fel egy transz. Ez akárhogy nézem win-win lenne, ha egyesek("gyakorló keresztények és normalitás párti emberek") nem agyhalottkodnának azon, hogy korlátozni kívánnak másokat indokolatlanul, mert különben jujjci, megsértődünk azon, ami a saját vergődésünk nélkül kb nem lenne diskurzus, fel se tűnne.
2023. jún. 16. 00:37
 28/43 anonim ***** válasza:
100%
Jelenleg is sokakat hívnak más nemű néven a haverjai, barátai, mégsem akad ki rajta senki. Például a Gábort rendszeresen becézik Gabinak, a Hedvigről meg mindenki azt hiszi férfinév, pedig nekem volt Hedvig nevű lány osztálytársam. Ha ez teljesen természetes, ki a tökömet zavarna az, ha Gabinak a személyi igazolványába is Gabi lenne írva Gábor helyett, a Hedvigről meg már most se tudják hogy fiú-e vagy lány, mit foglalkozna azzal Kis Jóska a falu szélén hogy a szomszéd néninek a Hedvig neve most női vagy férfinév-e...
2023. jún. 16. 00:45
 29/43 anonim ***** válasza:
100%
#23 Az embereknek még mindig a nagy része olyan neműnek érzi magát, amilyennek született, hogyne lenne létjogosultsága a férfi-női nemnek. Harmadjára írom le neked, hogy ha valamit változtatnak ezügyben, az csak a transzneműeket érinti, de még én vagyok a "kis butuska" :D Ha neked a transzik létezése képes lerombolni a férfiasságod/nőiességed, az sok mindent elárul
2023. jún. 16. 01:05
 30/43 harminezer oxigén ***** válasza:
85%

#kérdező

a jogi nem- és névvàltoztatàs a magyar jogrend része volt egészen 2020.05.29-ig amíg törvényileg be nem tiltottàk, ez a 2000-es évek óta működött és több szàz hanem ezer transznemű élt vele.

a tiltàs előtt nem zavart ez? nem is tudtàl róla hogy ez létező joggyakorlat volt. most néhàny tucat ember pereskedik a kormànnyal akik még a tiltàs előtt adtàk be a kérvényüket.

és ez nem bemondàsra ment a tiltàs előtt se, kellett hozzà egy pszichiàter és egy klinikai szakpszichológus szakvéleménye.

Niki

2023. jún. 16. 05:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!