Mi szükség van a minimálbérre?
A kapitalizmus arról szól, hogy akkora fizetést kap valaki, amennyit ér a munkája. Ha valakinek a munkáján keresztül egy cég nagyon nagy profitot realizál, annak megéri magas fizetést adni.
Mi értelme akkor a minimálbérnek? Mért fontos figyelembe venni olyanok sorsát, akiknek a munkája semmit sem ér?
Ha a vállalkozó nem tudja kitermelni valaki bérét akkor ő a hibás.
Azt pedig, hogy mivel foglalkozol csak azért kérdeztem meg mert érdekelt, hogy beismered-e hogy csak egy kíváncsi gyerek vagy, vagy inkább tartod magad a hazugsádohoz :)
22 - "Ha a vállalkozó nem tudja kitermelni valaki bérét akkor ő a hibás."
Egyetértek. Épp ezért is emelik meg pl. az autók árát, mert így a fogyasztók fizetik meg az éhenkórász gyári munkás eltartását. Érted már?
Egy utolsó tipp, mentsd el a felhasználóneved és a jelszavad aztán kb. 15 év múlva amikor 30 éves leszel olvasd vissza miket írtál. Büszke lesz arra, hogy 15 év alatt hova fejlődtél és mennyit tanultál a világról a 15 évvel azelőtti énedhez képest.
Szia :)
26 - Azért nem reagáltam rá, mert nem ez a téma. Ezt is lehet boncolgatni, én egyébként ezzel sem értek feltétlen egyet, pl. egy rendőr, tanár, orvos nem termel közvetlen profitot, tehát így a te logikád alapján nekik kéne fizetniük azért, hogy dolgozhassanak, vagy vannak olyan emberek, akik pl. előírás miatt vannak egy cégnél, vagy akár azért, mert a vállalat pályázati pénzért, EU-s támogatásért vállalja, hogy hány munkavállalót tart fent x évig, stb...
Szóval belemehetnénk ebbe a témába is, de ez egy másik kérdés lenne...
"én egyébként ezzel sem értek feltétlen egyet, pl. egy rendőr, tanár, orvos nem termel közvetlen profitot"
Közvetlenül nem, de közvetve igen. Közvetlenül az a szakma termel profitot, amely a termelő és elosztó folyamatban részt vesz, tehát például a gyári munkás, az árufeltöltő, az eladó, a mezőgazdasági munkás, a mérnök, stb.. A menedzsment, a vezérigazgató, stb ebben a folyamatban közvetlenül nem, de közvetetten részt vesz, hiszen az ő munkájukra is szükség van ahhoz, hogy az árucikkeket, szolgáltatásokat el lehessen adni. Ugyanez igaz az orvosra is, a rendőrre is, és a tanárra is, csak az ő munkájuk nehezen piacosítható, náluk a piaci szabályok káros mellékhatásokat termelnek ki magukból (elég röhejesen nézne ki, ha a rendőr arra hallgatna, aki többet fizet neki...), Így ezeket a szakmákat leválasztottuk a piacról.
"Épp ezért is emelik meg pl. az autók árát, mert így a fogyasztók fizetik meg az éhenkórász gyári munkás eltartását."
Nem, a munkáját fizetik meg. Érted már?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!