Ön támogatná-e a halálbüntetés bevezetését?
Tisztában vagyok vele, hogy nem alkalmazható, mivel alaptörvény ellenes, ugyanakkor az Európai Unió Emberi Jogokért felelős tanácsa küzd ellene, vagyis a kérdés elméleti.
Azonban számtalan olyan borzalmas esemény történik, amikor az elkövetőt nem börtönbe kellene zárni, hanem gondoskodni arról, hogy soha többet ne követhesse el. Én azt mondom, hogy maradjon az életfogytig tartó szabadságvesztés, viszont rendkívüli esetben - mely például közfelháborodást okoz - kiszabható legyen a halálbüntetés.
Mivel semmi visszatartó ereje sincs,
Ha valakinél tévednek azt már nem lehet visszacsinálni.
Sokszor nagyobb büntetés az életfogytiglan.
Igen, de csak akkor, ha az ítéletet meghozó személy, vagy személyek a saját életükkel vállalnak felelősséget azért, ha esetleg tévednek.
Mert sajnos a tévedés lehetősége benne van a pakliban.
És mondjuk egy életfogyt esetében, ha esetleg leül 5 évet valaki, és kiderül, hogy ártatlan, akkor kieengedik, hozzávágnak egy jó nagy összeget, ezzel némileg kárpótolva van.
De a halálbüntetés már nem visszafordítható.
Emiatt úgy alkotnám meg a törvényi szabályozást, hogy ha egy bíró halálbüntetést szab ki, és azt végre is hajtják, és később kiderül, hogy tévedett a bíró, akkor őt magát is halálbüntetéssel kell sujtani.
3
Javíts ki ha tévedek, de perpill többen gyilkolnak ebben az országban, mint ahány "téves" ítélet születhet.
Szigorítani kellene az tény.
A halálbüntetés is jó alternatíva.
De egy rab eltartása is sokba kerül, amit lehetne máshova is fordítani.
Ha azt nézi az ember, hogy akár 60 évig gondoskodni egy ember étkezéséről, gyógykezeléséről az sok pénz. Kivégzés egyszerűbb.
De az alap büntetéseket is toldani kellene. Nincs semmi visszatartó ereje semminek. Nincs kellő büntetés a garázdaságban sem. Nincs visszatartó erő.
#4 javaslata is tetszik. De ott se lehetne mivel kötelezni, hogy ténylegesen dolgozzon, mert nem lehet bántani a rabokat, meg emberi jogok stb... Aki másnak a jogait nagymértékben sértette én azok esetében ezt függeszteném. Nem lenne szégyen, ha elérnénk azt, hogy lenne 1-2 olyan intézményünk, hogy jelenleg a világ legszigorúbb börtöneiben ülő elítéltek is össze tennék a kezüket, hogy legalább nem itt kötöttek ki. Olyan intézmény amihez képest a terror háza cselekményei laza tea délutánnak tünnének.
Akkor mindjárt meggondolná pár ember, hogy pl a jegyvizsgálót megverjék-e a vonaton. Vagy meg akarnak-e erőszakolni valakit. Ott lebegne a tudatukba, hogy lehet oda kerülnek és az ezerszer rosszabb lenne a halálnál is. Egyből békésebb lenne szerintem az élet. Hogy ők meg hogyan élnének... Engem nem hatna meg. Másnak is ugyan úgy adva kell lennie a jogainak, hogy ne verjék össze az utcán, vagy munka közben, hogy egy idióta ne késelje meg, meg még sorolhatnám. Ha ők az átlag polgárok jogaival nem törődtek, minket se hassanak meg az emberi jogok ilyen esetekben.
Abszolút támogatom, szemet szemért, fogat fogért, ez mindig is igy volt.
Sőt extrém esetekben jó lenne behozni a kínhalál büntetést is. Extrém esetek alatt azt értem hogy pl volt egy Peter Scully nevű ausztrál fazon aki kamera előtt kínzott és ölt meg 5-6 éves gyerekeket, csecsemőket. Ilyen eseteknél a halálbüntetés nem elégtétel. Ilyenkor a legkegyedtelenebb megkínzást kell alkalmazni a bűnözőn még bele nem hal. Pl végtagjait leamputálni, látását elvenni, égési sebekkel otthagyni szenvedni egy sötét szobában, lekötözve és addig elnyújtani a kínjait ameddig ezt a tudomány lehetővé teszi. Ez lenne egy igazságos elégtétel Peter Scullynak, meg a hasonlóknak.
De egyébként a BTK nevetséges büntetési tételeit is meglehetne 10-szerezni. A börtönben természetesen kötelező a napi 18 óra munka, minimális élelem mellett.
Megnézném ezek után ki merne bűnözni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!