Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi volt ez az inflációs...

Mi volt ez az inflációs hullám nálunk?

Figyelt kérdés

Oké, a számok nem hazudnak, nálunk volt a legmagasabb az egységnyi idő alatti pénzromlás.

De mitől?

És kerüljük az olyan nesze semmi fogd meg jól válaszokat, hogy "Há' me' A ÓÓÓRBÁN!!!".

Nézzük szakszerűen mik befolyásolják egy ország pénznemének erősségét/stabilitását:

-mennyi pénzt nyom (bár én úgy tudom hogy több évtizede mindenhol elengedték az aranyfedezetet, így kvázi nincs kikötés hogy az újonnan nyomtatott pénznek kell legyen fedezete).

-hitelekkel szembeni visszafizetési képesség (fizetjük rendesen, folyamatosan csökken a tartozás)

-gazdasági stabilitás

Ezzel sincs gond. Zeptemberről októberre nem égett le a gyáraink 30%-a, nem mosta el a termőföldek 50%-át egy árvíz, nem költözött ki a 10 legnagyobb vállalat.

Minden infrastruktúrális elem ugyanolyan mint fél éve.

Akkor mi miatt ugrott meg a szeptemberi 380 Ft körüli euró 430 köré, aztán csúszott vissza most 395 köré?

Mi változott? És mi javult az utóbbi 1 hónapban hogy erősödött a forint az euróhoz képest?

Szeretném józan empirikus, fizikai világban mérhető dolgokkal megérteni a folyamatot, mert egyelőre nekem úgy tűnik hogy ha a 10 legnagyobb befolyású tőzsdeguru úri kedvében úgy dönt hogy beomlasztja a forintot akkor beomlik a forint...

2023. jan. 12. 08:37
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
69%
A DK-s akármerre megy leégeti magát.
2023. jan. 12. 11:06
 22/30 anonim ***** válasza:
Egyszerű az oka, Orbán egy tolvaj cibbány.
2023. jan. 12. 11:09
 23/30 A kérdező kommentje:

Kedves 19#-es.

"

Magyarországon a minkabér-megállapítás már réges-régen kettészakadt állami, és magánszférára. A törvényi munkabéreket már szinte csak az állami szférában alkalmazzák."

17#-es totál másról beszél mint amiről te.

17 arról beszél, hogy mivel gyengébb fizetőeszközünk van mint az euro, ezért egy eurót használó országhoz képest olcsóbbak a magyarországi viszonyok minden téren.

Így a magyar munkásnak az Audi nem fogja a német munkás 700 ezer forintnak megfelelő bérét fizetni hanem csak 300 ezret fog. 17 arról beszélt tehát, hogy az olcsó viszonyok vonzzák a multikat mert összességében olcsóbb nekik ide kitelepíteni a termelést mintha odahaza termelnének.

Tudod, ugyanezért van az Apple-nek is a teljes termelése Kínában és nem San Fransisco-ban.

Amiről te beszélsz az meg a versenyszféra és állami szféra, illetve az állami szférán belüli bértábla.

Úgyhogy tök jó hogy egy olyan témát iderángattál amiről senki se beszélt.

Vegyél be valamit mielőtt elpattan egy ér a homlokodon.

2023. jan. 12. 11:31
 24/30 DK-s ***** válasza:

A brutális bérkülönbség eddig is meg volt, tehát nem értem hogy miről beszélsz? Az nem az infláció hozadéka.

És a viszonyok pontosan azért nem gyengülnek, mert a versenyszférában folyamatos bérnövekedés van, így az eu-s bérek, és az itteni VERSENYSZFÉRA-bérek aránya stagnál.

A legtöbb nyugati multinál egy segédmunkás sem keres nettó 300.000 alatt és mindenhol emelnek. Nem érdekük hogy a melósok másfelé kezdjenek el nézelődni munka után, mert nem két nap a betanításuk!

Tehát az egész "infláció-sztorit" az állami szféra fogja bexopni.

2023. jan. 12. 12:09
 25/30 DK-s ***** válasza:

Ha még nem jöttél volna rá a lényegre:

A nyugati multik EGYMÁSSAL konkurálnak. Kénytelenek.

2023. jan. 12. 12:10
 26/30 DK-s ***** válasza:

Pontosítok:

Az állami szféra nem "fogja", hanem már bexopta.

Tanárok, mentők, tűzoltók, orvosok, egyéb közalkalmazottak.

2023. jan. 12. 12:25
 27/30 anonim válasza:

17/20-as vagyok, DK-snak: 14.5% lett az infláció, ahogy megírtam.

[link]

2023. jan. 13. 09:28
 28/30 DK-s ***** válasza:

#29-nek:

Kértelek hogy hagyjál a STATISZTIKAI trükközésekkel!

Nem a statisztikát fogod megzabálni!

Vettem a fáradtságot, és összeraktam neked egy összehasonlítást a tavalyi, és idei, ugyanazon januári időszak Spar-áraiból!

[link]

Forrás: [link]

Én qrvára nem 14,5%-ot látok, ráadásul ÁRSAPKÁS terméknél sem!

Tudod, itthon én intézem a bevásárlást, úgyhogy nekem aztán ne akard megmagyarázni! A KSH meg menjen az anyja p'csájába a bibaxott hazugságaival! Attól hogy te terjeszted a h'lyeséget, még simán éhen dögölhetsz!

2023. jan. 13. 10:30
 29/30 DK-s ***** válasza:

Köszönöm az intézkedést.

Akinek szól, az érti.

2023. jan. 13. 11:16
 30/30 anonim ***** válasza:

"Pár hónapon belül várható hogy az élelmiszerek ára simán duplázódni fog. Tehát azt mondom hogy például amit negyed kiló tésztát ma megkapsz 500 forintért, azt kb három hónap múlva már 1000-ért fogod megkapni.

Fogadjunk?"

Hát nem jött be amit írtál, nagyon mellé lőttél. Nem duplázódtak az élelmiszerárak azóta se.

aug. 5. 14:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!