Az ellenzékiek szerint Románia már 10 éve megelőzte Magyarországot. Akkor miért nincs még eurójuk?
Nem, nem felvásárolja a kunát.
"Viszont amit én leírtam, de te nem, az az, hogy a csere kedvezményes árfolyamon megy az Unió javára."
Ez mit jelent, mitől lenne kedvezményes?
"Amit úgy oldanak meg, hogy az ország kevesebb Eurót kap, mint amennyi a Kuna reális értéke lenne. "
Mi a Kuna reális értéke?
"Ez ugye a GDP-ben fog látszani, vagyis az embereknek több eurót kell fizetni a vásárlásoknál, mint előtte. Amit áremelésnek is szoktak nevezni."
Hogy látszódna a GDP-ben? Ne haragudj, hogy ezt mondom, az alapokkal nem vagy tisztában.
Egyébként előírás, hogy már tavaly mindkét pénzben ki kellett írni az árakat és az idén is egy darabig még.
Röviden összefoglalva. Áremelések lesznek, vagy bércsökkentések. Én az előbbire szavazok, de érdemes lenne mondjuk Németországot megfigyelni, hogy náluk hogyan zajlott a váltás. A lényeg, hogy az euróra átállás nem éri meg, csak ezt akartam elmagyarázni.
Az, hogy az árakat kiírják, nincs köze a témához.
Meton: annyi köze van, hogy tudod követni, mennyi volt egy kg liszt a boltban tavaly ilyenkor és mennyi most.
A vg ezt írja: "Az igazság pillanata akkor jön el, amikor februárban közzéteszik a januári inflációs statisztikát. Novemberben 13,5 százalék volt az éves drágulás, a decemberi adat még nem ismert"
De értem: mondasz néhány dolgot, mindet cáfolom, mire levonod a következtetést, hogy
"A lényeg, hogy az euróra átállás nem éri meg, csak ezt akartam elmagyarázni."
Nem tudtad elmagyarázni, mert így kimondva biztos, hogy nem igaz, hogy nem éri meg.
Az mondjuk súlyos érv az EUR mellett, hogy a Ft-nek mekkora volt a volatilitása az elmúlt években.
Szlovákia 2009-ben vezette be, ha mi velük együtt bevezetjük, akkor kb. 265-ös árfolyamon tettük volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!