Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az ellenzékiek szerint Románia...

Az ellenzékiek szerint Románia már 10 éve megelőzte Magyarországot. Akkor miért nincs még eurójuk?

Figyelt kérdés

2023. jan. 4. 10:25
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/83 anonim ***** válasza:
100%

bocs 29, az előző hozzászólás neked szólt.

és ha valamiben kijavítalak az nem sértődés, hanem vita.

a 2. pontra nem reagáltál

2023. jan. 4. 20:19
 32/83 anonim ***** válasza:
71%

"összefüggéstelen egy ország valutája és gazdasági teljesitménye közé bármiféle összefüggést vizionálni." - nem jó a montenegrói példád, hiszen te is leírod, hogy Montenegró átvette az eurót, nem a saját pénze.

Pedig úgy van, hogy a (kül)gazdasági teljesítmény és a valuta elég szoros összefüggést mutat.

2023. jan. 4. 20:21
 33/83 Juliusz48 ***** válasza:
28 Konkrétan a Román leiből 2005-ben vágtak 4 nullát és ha a mienkból vágnának ennyit akkor nálubk most az euró 4,1fillér lenne, de a minimálbér meg 23,2Ft Talán meg kéne érteni azt, hogy akinek 2005 előtt volt 1 milliója az a vágás után 100 leit lobogtathatott. Ez csak akkor baj mikor 40 év alatt a nyugdíj előtakarékosságodban összeszedett pár milliót veszik ki a zsebedből. Ma az előtakarékosságra buzdító cikkek azt sulykolják, hogy tegyél el havi 10000Ft-ot és mire nyugdíjba mész milyen sok pénzed lesz. Nekem az érettségi után 1100Ft bruttó volt a kezdő technikusi fizetésem, kíváncsi lennék hogy tehettem volna el 10000Ft-ot havonta. De legyen 10% amit megtakarítok, az akkor 1320Ft lett volna egy év alatt amit félretettem, ez ma átlag évi 5% kamattal komoly 9292Ft-ot jelentene, és minden évben 10% kamattal is csak 59740.ot érne, Vagyis 40 év munkaviszony után 2007-ben 6000Ft-al többem lett volna mint 1 havi nettó minimálbér ha végig kibekkelem a 10% hozamot. (Ugye nehéz elképzelni 10% biztos hozamot 40 éven keresztöl?)Vagyis kb 40 hónapig élhettem volna belőle szűkösen. Ennél azért az állami nyugdíjam is nagyobb volt akkor.
2023. jan. 11. 16:56
 34/83 Meton ***** válasza:
Azért nincs Eurójuk, mert így gazdaságilag sokkal nagyobb függetlenséget élveznek. Például, ha túl magasak a bérek, akkor csak leértékelik a forintot. Ezt úgy értem, hogy a nagy cégek sokallják a béreket, nyilván nem a munkások. Ez szimpla politika, leginkább a kormány döntése áll mögötte. A kormány azt szeretné, hogy a nagy vállalatok még jobban növekedjenek és több embernek adjanak magasabb jövedelmet. Ha nem is mindenki, de azért a többség jól jár. Ha Euro lenne, akkor nem lehetne a béreket csökkenteni feltűnés nélkül. Na ezt nem kockáztatják meg a kormányok. Mint ahogy az életszínvonalat is igyekeznek alacsonyan tartani, amennyire lehet, hogy a nagyvállalatok tudjanak jobban fejlődni. Így több pénz marad fejlesztésre.
2023. jan. 11. 19:36
 35/83 Meton ***** válasza:
100%
Ja és ne felejtsük el, hogy Romániának van gazdasági háttere, nekünk meg nincs. Nekik van olajuk meg ásványkincseik. A gazdaság erre épül. Nekünk semmink sincs, csak olcsó, de jól képzett munkaerő. Na meg talán kedvező földrajzi helyzet, vagyis minden út rajtunk keresztül vezet.
2023. jan. 11. 19:43
 36/83 anonim ***** válasza:
100%

"Például, ha túl magasak a bérek, akkor csak leértékelik a forintot. "

ilyen nincs, hogy leértékelik a forintot, az árfolyamot a szabadpiac határozza meg (melyen persze az MNB-nek és a kormánynak is van valamennyi ráhatása)

2023. jan. 11. 20:45
 37/83 Meton ***** válasza:
60%
Pontosan, a kormány leértékelheti a forintot. Cserébe a multik több munkahelyet hoznak létre. Ne felejtsük el, hogy a multik és a kormány közt nagyon szoros a kapcsolat, szinte a kormány a multiktól függ. Ez látszik is a döntéseiken.
2023. jan. 12. 18:50
 38/83 anonim ***** válasza:
100%

Meton!

Egészen pontosan hogyan értékeli le szerinted a kormány a forintot? Elmagyaráznád ennek a menetét? Mikor volt ilyen utoljára?

2023. jan. 12. 19:01
 39/83 Meton ***** válasza:
100%

Oké, nem hinném, hogy ezt tudnom kellene, de gondolatom van azért. A Nemzeti Bankot írtad, tehát abban egyet érthetünk, hogy a banki kamatokért a Nemzeti Bank a felelős. A Nemzeti Banknak pedig ki a felettese? Szerintem a kormány. Persze játszik a többi tényező is, tehát van szabadpiac és más kormányok döntései. Minden kormánynak van saját valutája.

Esetleg kielemezhetnénk, hogy a szabad piacnak mi a hatása, de én úgy gondolom, hogy nem indokolja a forint leértékelését. Itt leginkább az export import aránya számít, vagyis ha több árut hozunk be, akkor csökken a forint értéke, ha több árut viszünk ki, akkor növekszik. Mondjuk a szárazság miatt sok élelmiszert kell behozni, ami még drágább is, mert máshol is szárazság volt. Ez esetleg indokolja a forint leértékelését. De nemrég spanyol cukrot vettem a kedvezményes áron, szóval a szárazság talán nem annyira meghatározó, ha több ezer kilométerről is be lehet szerezni olcsó élelmiszert.

Azt viszont tudjuk, hogy a BMW hatalmas beruházásra készül, amit a kormány minden eszközzel támogat. A BMW számára szerintem az olcsó munkaerő eléggé fontos szempont. És persze valószínűleg Romániában is valami hasonló történik. Emiatt nem lehet Euró se nálunk, se Romániában. Ellenpélda persze Szlovákia, ahol szinte azonnal bevezették az Eurót. Ott más a politika, a fizetések sem kicsit magasabbak.

2023. jan. 13. 19:02
 40/83 anonim ***** válasza:
100%
39) A fizetésekben alig van különbség Szlovákiában. A menyasszonyom onnan jön, az anyós 650 nettót keres Kassán az önkormányzatnál, az após meg 735 nettóért részlegevzető helyettes egy gyárban. Ezt a pénzt Magyarországon is megtudod keresni a közigazgatásban meg gyárban is. Nyilván Pozsony környékén jobbak a bérek, a sógorom villanyszerelő, és keres Pozsony mellet netto 1200-at, de igazából ez se extra. Villanyszerlőként Győrben is megtudsz keresni félmillát.
2023. jan. 13. 19:08
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!