Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Vasárnapi botzár? Támogatnád,...

Vasárnapi botzár? Támogatnád, hogy egy napot a kereskedelmi dolgozók is pihenhessenek? Kibírná a magyar ha csak heti 6 napban vásárolhatna?

Figyelt kérdés
Felmerült újra ez a téma.

#vasárnapi botzár
2022. szept. 1. 10:19
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
60%

"Felőlem is zárva lehetnek a boltok vasárnap. Nem vagyok egy életképtelen balfácán, hogy ne tudjak 6 nap alatt bevásárolni."

Én meg tudok online rendelni, akkor zárjuk be az összes boltot örökre, legyenek csak raktárak? Akkor nem kell egyetlen eladó sem, mindegyik otthon lehet 0-24.

Sokan leírtuk már, de ez nem arról szól hogy ki mikor tud bevásárolni, hanem arról, hogy a boltoknak most sem kötelező nyitva lenniük, azért vannak nyitva, mert megéri nekik. A dolgozóknak pedig jár minimum egy szabad vasárnap, ráadásul ugyanannyi pihenőnapjuk van mint másoknak, ráadásul kapnak plusz pótlékot a hétvégén, plusz szakszervezetekkel még azt is ki lehet harcolni hogy kevesebb ideig legyenek nyitva vagy mégtöbb pótlékot kapjanak.

Egész egyszerűen nincs ok arra, hogy az állam beleszóljon bármelyik bolt nyitvatartási idejébe. Vége már a kommunizmusnak, nem kell az államnak irányítania mindent. A tulaj el tudja dönteni hogy nyitva akarja-e tartani az üzletét, a dolgozó pedig el tudja dönteni, hogy megéri-e neki ebben a szakmában vagy az adott cégnél dolgozni.

2022. szept. 1. 11:13
 22/36 anonim ***** válasza:
59%

"Bízzuk a boltokra." ez nem ilyen egyszerű. Hatalmas a konkurencia harc. Jelenleg aki nem nyit ki vasárnap az lehúzhatja a rolót

De, ez ilyen egyszerű. Itt nálunk a közelben két kisebb bolt van. Az egyik nyitva van vasárnap, a másik nem. Köszöni szépen, mindkét bolt évek óta megvan.

Az Aldi, Lidl, Tesco, Auchan meg nyitva lesz vasárnap, mert megéri nekik és találnak is embert.

2022. szept. 1. 11:17
 23/36 anonim ***** válasza:
74%

Felesleges a kérdés, mert ezt az emberek már eldöntötték.

A kormány megtette a javaslatra és ahogy a kdnp szerette volna, bevezették a boltzárat. Vasárnap csak a kisebb üzletek voltak nyitva és ott is csak a tulajdonos vagy rokonai dolgozhattak.

Hogy legyen szabad vasárnapja a kereskedelemben dolgozóknak is a családjukkal, amikor ők is otthon lehetnek. Bevezették, pedig nagy volt az ellenállás, de azt gondolták, hogy ez a kereskedelemben dolgozók érdeke.

A kereskedelmi dolgozóknak azonban NEM KELETT!

Nem mások véleménye volt itt az amiért visszavonták, hanem mert maguk a bolti eladók és a többi dolgozó sehol nem álltak ki hogy nekünk ez jó és mi szeretnénk ha megmaradna. Sem a családtagjaiknak, sem a barátaiknak nem mondták el, hogy nekik ez fontos és jó intézkedés.

A médiából meg ömlött, hogy mennyire nem akarják a vásárlók.

A kereskedelmi cégek és a szakszervezet elmondták, hogy nekik a vasárnapi nyitvatartás csak nyűg. Sokba kerül és a nagy multikon kívül senkinek nem éri meg, mert a vásárlók csak lézengenek, nézelődnek. Nincs akkora bevétel vasárnap ami fedezné a dupla béreket. Viszont ha nyitva van a konkurencia, akkor nekik is kell. Ha nyitva van a pláza, akkor nekik is nyitva kell lenni vasárnap, nem maradhat lehúzott redőnnyel a bolt, mert rossz híre lesz.

Én magyaráztam rengeteg embernek, hogy nekik, akik dolgoznak a boltban, nekik miért fontos ez és miért jó. Hogy meg lehet oldani ha nem vasárnap megyünk bevásárolni. Nekem a boltban dolgozó családtagom, ismerősöm helyeselt is, de ők soha senkinek nem mondták el, hogy nekik kellene és jó. Nem álltak ki megvédeni a kormány döntését, azt hitték nem gond ha mindenki szidja miatta a kormányt, ők meg csendben maradnak.

Amikor bejelentette a kormány, hogy visszavonják, mert láthatólag az emberek nem értenek vele egyet - hiszen egy évig csakis azt lehetett hallani mindenhonnan hogy mennyire rossz döntés volt, milyen káros, mennyivel kevesebbet tudnak így keresni a bolti alkalmazottak - akkor persze azonnal észbe kaptak és elkezdtek egyes képviselőik kiállni.

De csak akkor amikor már késő volt, mert bejelentették, hogy nem lesz.

Ez egy komoly társadalmi változtatás. Nem lehet vele ide-oda váltogatni. Bevezették, nem kellett - hát akkor most ez van. Akkor kellett volna kiállni az intézkedés mellett nem megint előszedni.

2022. szept. 1. 11:39
 24/36 anonim ***** válasza:
79%
28-án vasárnap tömve voltak a parkolók a soroksári Ikea, Auchan stb. Lányomék nem is tudtak bemenni sehova vásárolni:)
2022. szept. 1. 12:05
 25/36 A kérdező kommentje:

Sok hülyeség van itt amit írtak. PL ha vasárnap nincs kevesebbet keresnek az eladók.

. Jelen pillanatban azért magasabb a fűzetése annak aki vasárnap dolgozik, mert a munkaadónk ösztönöznie kell hogy akkor is melózzanak és ne maradjanak otthon a családjukkal. A másik ilyen hozzászólás mert az állam beleszól ebbe. és az akkor az kommunizmus... Valószínűleg Nyugat-Európában az van, mert a legtöbb országban zárva vannak az üzletek a hét utolsó napján.

2022. szept. 1. 12:09
 26/36 A kérdező kommentje:
"Én meg tudok online rendelni, akkor zárjuk be az összes boltot örökre, legyenek csak raktárak? Akkor nem kell egyetlen eladó sem, mindegyik otthon lehet 0-24." Ezt ugye te sem gondolod komolyan. Web áruházában is csak hétfőtől péntekig rakják össze a csomagodat és hátköznap szállítják ki a futárok.
2022. szept. 1. 12:14
 27/36 anonim ***** válasza:
9%
Én bevezetnék egy nyolcadik napot is, de azon ingyen lenne kötelező dolgozni a kereskedelmi dolgozóknak 17 órát nem 8 és felet. És ezen a napon a kedves vasarlók 25% os kedvezménnyel vásárolhatnának. HatPörökjönAGazdagság.
2022. szept. 1. 12:32
 28/36 anonim ***** válasza:
78%

"PL ha vasárnap nincs kevesebbet keresnek az eladók.

. Jelen pillanatban azért magasabb a fűzetése annak aki vasárnap dolgozik, mert a munkaadónk ösztönöznie kell hogy akkor is melózzanak és ne maradjanak otthon a családjukkal. "

Nem. Azért magasabb a fizetésük mert a törvény szerint a vasárnapi munkavégzésért minden esetben több pénzt kell fizetni. Akkor is, ha 20%-os a munkanélküliség és senkit nem kell ösztönözni a vasárnapi munkanélküliségre egy településen, mert a törvény egységesen mindenhol a vasárnapi munkavégzésért több pénz fizetésére kötelez - néhány esetet kivéve.

2022. szept. 1. 12:36
 29/36 A kérdező kommentje:
28-as tényleg nem érted amit leírtam vagy csak nem akarod megérteni?
2022. szept. 1. 13:09
 30/36 anonim ***** válasza:
82%

"Web áruházában is csak hétfőtől péntekig rakják össze a csomagodat és hátköznap szállítják ki a futárok."

Vagy nem. Nekem volt olyan, hogy vasárnap reggel rendeltem és délután jött az üzenet, hogy összekészítették.

Futár is volt, amikor szombat délután jött.

2022. szept. 1. 13:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!