Vasárnapi botzár? Támogatnád, hogy egy napot a kereskedelmi dolgozók is pihenhessenek? Kibírná a magyar ha csak heti 6 napban vásárolhatna?
"Támogatnád, hogy egy napot a kereskedelmi dolgozók is pihenhessenek?"
A kereskedelmi dolgozóknak ugyanannyi pihenőnapjuk van, mint egy gyári munkásnak vagy egy irodavezetőnek. Vagy komolyan azt hiszed, hogy a 3 műszakos gyári munkásnak heti 5 napot, egy eladónak meg heti 7 napot kell bent lennie, pihenés nélkül
Másrészt ahogy előttem is írták, most sem kötelező nyitva tartani, vannak olyan üzletek ahol már szombaton sincsenek nyitva. Például kisebb településeken, ahol alig van vásárló, nem éri meg a boltoknak állandóan nyitva tartani, mert nem jön vissza elég pénz a számlák és dolgozók kifizetéséhez. De ahol az üzletnek megéri nyitvatartani mert profitot termel belőle, ott igenis legyen joga a boltnak a nyitvatartáshoz. Ha a dolgozók nem akarnak dolgozni hétvégén, akkor majd felszólalnak a vasárnapi nyitvatartás ellen a vezetőségnél és elérik, hogy minden vasárnapjuk szabad legyen.
Az állam ne szóljon bele sem az üzletek nyitvatartásába, sem a termékek árába. Volt már egy rendszerváltásunk, magunk mögött hagytuk a kommunizmust és marhára nem akarjuk újra átélni, hogy milyen az amikor mindent az állam felügyel...
Oké, és kinek és miért jó az, ha nincsenek nyitva a boltok?
A vevőnek? Neki nyilván nem.
Az eladónak? Neki kevesebb lesz a fizetése, de órában ugyan annyit fog dolgozni.
A bolt tulajdonosának? Neki kevesebb lesz a bérköltsége, de a bevétele is. Ő most is dönthet úgy, hogy bezárja a boltját vasárnap. Hogy miért nem teszi? Mert a plusz bevétel nagyobb, mint a plusz kiadás.
Ha valaki tényleg az eladók miatt aggódik, akkor azért lobbizón, hogy a vasárnapi pótlék legyen nagyobb, ne azért, hogy a mostanit is elveszítse.
Valaki tényleg megválaszolhatná, hogy ez kinek, és miért lenne jó. Mert értelmes érv még nem érkezet mellette.
Az nem érv mellette, hogy "én megtudom oldani 6 nap alatt". Én is, és? Attól akkor jobb lesz nekem, ha kötelezően zárva lesz a bolt? Nem.
“kereskedelmi dolgozók is pihenhessenek”
A munka törvénykönyve az ő pihenőidejüket is ugyanúgy szabályozza, mint mindenki másét. Nekik is van kötelező pihenőidejük, ha a kedves munkáltató ezt nem tartja be, akkor az ellen kell konkrétan felszólalni.
De egyébként ha büdös a hétvégi munka, nem kell a kereskedelemben (turizmusban, eü-ben, rendvédelmi szerveknél stb stb) dolgozni. Amíg az emberek többsége hétfőtől péntekig nem ér rá (amikor neki ellenben lehet szabadnapja), addig bizony sokan fognak vasárnap bevásárolni.
Mondom ezt vendéglátásban dolgozóként. Nekem sem esik feltétlen vasárnapra a szabadnapom. Ha nem tetszik, majd elmegyek máshova, de amíg ilyen munkaköröm van, addig tudomásul kell vennem, hogy ez ezzel jár.
Elég volt egy év ebből a baromságból! Miért nem lehet a bolt tulajdonosra bízni, hogy nyitva van-e vasárnap? Ha megéri neki, talál embert rá, akkor nyitva van, ha nem, akkor nem. Ennyire egyszerű az egész.
Havi egy vasárnap kötelező törvény szerint, aki meg vasárnap dolgozik, az más napon kap helyette szabadnapot, nem értem, hol itt a probléma?!
Ha vasárnap zárva van minden, azzal csak azt érik el, hogy szombaton még nagyobb tömeg lesz mindenhol, mikor már így is alig lehet férni.
Mivel baromi sokat dolgozok, és közel random mikor nem, ezért, hogy legalább ne mindig kaját kelljen rendelnem, nem támogatnám.
Jóval magasabb pénzt kapnak a vasárnapért és mivel rotációs rendszerben dolgoznak ( aka nem egy egész hetet egyhuzamban ), plusz versenyszektorra nézve ez egy szankció lenne, így semmi esetre sem támogatnék egy ilyen állami beavatkozást!
Ha az adott cég, multi nem akar kinyitni vasárnap azzal semmi bajom, de ne az állam szabja ezt meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!