Más is van úgy hogy eddig nem foglalkozott a KATA-sok adózásával, de az utóbbi napok miatt elkezdte negatívan nézni ezt a fajta adózást?
Eddig elfogadtam azt, hogy van olyan vállalkozó aki alig fizet adót és járulékot, cserébe érte viszont később a nyugdíjáról magának kell gondoskodnia. Az utóbbi napok hisztérikus tiltakozásai azonban egyre növelik bennem az ellenérzést, mert pont ezek miatt szembesültem vele hogy mennyire keveset is kell fizetniük a költségvetés felé, milyen sokan is éltek ezzel a lehetőséggel és hogy valójában nem a kisvállalkozóknak könnyíti meg az adózását hanem lehetővé tette a szinte nulla adózást magas bevétel mellett épp úgy, mint munkavállalók ezreinek kihasználását a cégek számára. Ahogy rádöbbentem, hogy a többségük éppen úgy nem fog előre gondoskodni a nyugdíjáról ahogy a korábban minimálbérre bejelentett és zsebbe fizetett emberek sem tették meg, és végül amikor nyugdíjba mennének akkor éppen úgy a társadalomtól várják majd el hogy adjanak nekik nyugdíjat amiből meg is tudnak élni idős korukban.
Mit gondoltok erről, nem lett volna jobb a KATA-soknak ha nem hangolják maguk ellen a társadalmat erőszakos tiltakozásokkal, hisztérikus politikusok nyilatkozataival?
41. Ezek akkor micsodák, és honnan tudod:
"Többségük éppen úgy nem fog előre gondoskodni a nyugdíjáról ahogy a korábban minimálbérre bejelentett és zsebbe fizetett emberek sem tették meg, és végül amikor nyugdíjba mennének akkor éppen úgy a társadalomtól várják majd el hogy adjanak nekik nyugdíjat amiből meg is tudnak élni idős korukban.
Honnan a fészkesből tudod te, hogy katásként/tüntetőként mit gondolok az LMBTQ közösségről, vagy bármilyen, ettől független ügytől, és hogy milyen csoportban leszek én hirtelen "Ti". Meg kinek.
"Ez pont olyan mint a hiszti amit az lmbtq-val csináltatok. Soha senkit nem érdekelt előtte, hogy ki transz ki nem, hányféle agymenésetek van, és nem is volt róla negatív vélekedésük ennek megfelelően. Ahogy azonban elkezdtetek hisztizni a gyerekvédelmi törvény miatt, a legutolsó kis faluba is eljutott a téma és azóta valóban nagyon sokan gondolnak a kérdésre negatívan."
Talán nem ismerem töviről-hegyire a nyugdíjrendszert, de részben pont emiatt katáztam. Mert nem kérek belőle. Erre most rámkényszerítik, hogy kétszer-háromszor annyit adózzak és adminisztráljak, holott pontosan tudom, hogy nem lesz semmiféle nyugdíjam, és az előttem lévőknek sem lesz normális nyugdíja, függetlenül attól, hogy rólam mennyit sápolnak le minden hónapban.
#42 Te konkrétan hazugságot írtál le egy teljesen egyértelmű számításról, mert nem néztél utána és fogalmad sincsen róla hogyan számítják ki a nyugdíjakat.
Most ezt próbálod egyenlőnek venni azzal, amit én tapasztalatból írtam le, következtetve egy korábban megtörtént másik hasonló társadalmi csoport viselkedéséből valami olyanra amiről neked szintén fogalmad sincsen, hogy az összes egyén tekintetében mi történik - lévén még nem történt meg és nem is ismered mind a 490 ezer KATA-st.
Hogy a fenébe kerültek ide az lmbtq-K? Nem vagy képes szöveget értelmezni?
Szerintem inkább nézz utána a nyugdíjszabályoknak és fogd fel, hogy pont saját magadnak okozod a legnagyobb kárt azzal ha megpróbálsz kibújni az adó és járulékfizetések alól. Amúgy javaslom, legyen kicsivel kisebb a szád - még az is elég nagy lesz - ha már te magad is tudod hogy fogalmad sincsen a témáról. Az külön nevetséges, hogy azt próbálod meg leszólni aki pontosan tudja hogy mi hogyan van. ne pattogj annyit mert csak pofára esés lesz a vége!
"Hogy a fenébe kerültek ide az lmbtq-K?" én is ezt kérdezem, pár kommenttel arréb ezzel jöttél, csa mert katás vagyok.
"megpróbálsz kibújni az adó és járulékfizetések alól" - ezt meg kikérem magamnak, eddig sem ezt csináltam, és ezután sem ezt fogom. Megyek innen az itthoninál még többet adózni egy olyan országba, ahol ezt valóban az állam működésére, az egészségügyre, az oktatásra és a nyugdíjrendszerre fordítják, és nem variálják adóév közben a törvényeket. Tartok tőle, hogy nem leszek egyedül. Jó szerencsét.
#44 nem "jöttem ezzel" pár kommenttel arréb, ez egy példa volt egy másik kommentre válaszul. Olvasd el rendesen!
Most írtad le, hogy "Talán nem ismerem töviről-hegyire a nyugdíjrendszert, de részben pont emiatt katáztam. Mert nem kérek belőle. Erre most rámkényszerítik, hogy kétszer-háromszor annyit adózzak és adminisztráljak,...." Vagyis pontosan azért lettél KATA-s, hogy ne fizess annyi adót és járulékot. Ez azt jelenti hogy kibújsz a járulékfizetések alól.
"Megyek innen az itthoninál még többet adózni egy olyan országba, ahol ezt valóban az állam működésére, az egészségügyre, az oktatásra és a nyugdíjrendszerre fordítják, és nem variálják adóév közben a törvényeket."
Sok sikert hozzá!
Azért kíváncsian várom hogy szerinted melyik lenne az az ország ahol valóban arra fordítják az adódat amire te szeretnéd és ahol nem módosítanak soha év közben adótörvényeket ekkora válság idején. Pláne kíváncsivá tesz, hogy ha annak az országnak nem ismered a működési szabályait amiben élsz, akkor mennyire ismerheted azét az országét ahol nem vagy?
nem mondok neked semmit. A te döntésed és te írtad le hogy miért választottad. Te magad írtad le hogy nem akartál több adót fizetni akkor miért velem kötekszel mert rámutattam, hogy ez mit jelent?
nem kellett az átalányadózást választanod. És? Ettől még pont úgy kicsesztél magaddal. Az sem tiltja semmi, hogy fejjel rohanj egy vasajtónak csak értelme nincsen sok.
"Az általányadózásnak fontos része a költségelszámolás,"
Nem, pont hogy nem kell költségelszámolást csinálni, EZÉRT átalányadózás.
Szerintem most fejezd be, mert egyre jobban beégeted magad!
Inkább ülj le szépen és olvasd át végre a vállalkozások adózási lehetőségeit és azt is közte, hogy mit NEM kap meg egy KATA-s vállalkozó, mit kap meg viszont aki átalányadózó. Például azt, hogy NEM KELL költségelszámolást csinálnia mert eleve el van döntve, hogy mely típusú vállalkozások milyen %-t írhatják le minden elszámolás NÉLKÜL költségként a bevételüknek. A legkisebb a 40%, vagyis ha egy grafikus havi bevétele 500 ezer forint, abból rögtön költségnek levonható a 40%-a, azaz 200 ezer. Onnan még jön az hogy adómentes a minimálbér feléig az átalányadózó, igénybe tudja venni az adókedvezményeket stb. stb.
A laptopodat használd arra, hogy megtudd mi az amibe bele akarsz kötni, MIELŐTT belekötnél és leégetnéd magad. Ismét!
"levonható" - épp ez az. Levonhatja a 200 ezer Ft-ot költségként, de ha nincs annyi költsége, nem fog levoni, csak mondjuk 10-30 ezret, amennyit indokolt. És a többit leadózza, tehát tovább nő az adómérték, további közelíti a munkaviszonyt, de az azzal járó előnyöket egyáltalán nem kapja meg. Egy válságos időszakban, amikor a legtöbb szakmában amúgyis bevételkiesés fenyeget, mert csökken a forgalom.
Kivéve persze, ha számlát kér mindenről is, ilyen-olyan tételként, amit egyébként nem lehetne. Tehát ügyeskedik, tehát kibújik. Mint a régi szép időben, a rettegett "Gyúcsány" alatt. Jó lesz, szép lesz... a költségvetésből hiányozni fog még az a katás "kibújás", ha a katázók egy része külföldre megy, egy része tönkre, egy része meg munkanélküli állományba.
És nem, akárhogy számolom, akármilyen előnyt nézek, az átalányadózás nekem, "koncentrált ügyfelű", szabadúszó egyéni vállalkozóként a soha nem érte volna meg, és jó pár olyan ország van, amelynek az adórendszerével ez így már nekem nem versenyképes és nem ésszerű.
#48 Mondtam hogy hagyd abba mert egyre szánalmasabb és olvass utána, de nem érted meg.
Azért hívják átalányadónak mert NEM KELL költségeket elszámolni, egyszerűen levonod a 40%-t a bevételednek költség címén. Nincs olyan, hogy " de ha nincs annyi költsége, nem fog levoni,". Mert senki nem kérdezi. Az átalányadozó 3 költséghányad között az egyikbe esik bele aszerint hogy mit csinál. VAGY 40%, VAGY 80% vagy 90%. Nincs más, nincs olyan, hogy az én vállalkozásom átalányadózó de csak 12%-os költséghányadot tudok levonni mert... , csak ez a 3 csoport van, ettől átalányadózás.
"Kivéve persze, ha számlát kér mindenről is, ilyen-olyan tételként, amit egyébként nem lehetne. "
Megint NEM!
Ő ad számlát, ezeket kell gyűjtenie és elszámolnia, nem azt azt amit neki adnak mások. Ezt fogd már fel, hogy ezért ÁTALÁNYadózás, mert eleve el van döntve hogy mennyi a költség amit figyelembe vehet és NEM KELL a költségeit számlával igazolnia, elszámolnia!
nem tudhatod hogy megérte volna-e neked az átalányadózás mert megmutattad hogy semmit nem tudsz róla, de még a KATA-ról sem azon kívül, hogy csak 50 ezret kellett befizetni és ennyi.
Olvasd már el az átalányadózás szabályait, lehetőségeit!
Vagy ne tedd, nekem mindegy, csak ne írj már le több hülyeséget! De megtehetted volna, hogy kérdezel és nem próbálod meg azt mutatni, mintha te mindennél jobban értenél hozzá, mikor egyből kiderült hog fogalmad sincsen az egészről.
Pont te vagy az élő példa arra miért is volt rendkívül jó döntés a KATA szabályainak változtatása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!