Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Más is van úgy hogy eddig nem...

Más is van úgy hogy eddig nem foglalkozott a KATA-sok adózásával, de az utóbbi napok miatt elkezdte negatívan nézni ezt a fajta adózást?

Figyelt kérdés

Eddig elfogadtam azt, hogy van olyan vállalkozó aki alig fizet adót és járulékot, cserébe érte viszont később a nyugdíjáról magának kell gondoskodnia. Az utóbbi napok hisztérikus tiltakozásai azonban egyre növelik bennem az ellenérzést, mert pont ezek miatt szembesültem vele hogy mennyire keveset is kell fizetniük a költségvetés felé, milyen sokan is éltek ezzel a lehetőséggel és hogy valójában nem a kisvállalkozóknak könnyíti meg az adózását hanem lehetővé tette a szinte nulla adózást magas bevétel mellett épp úgy, mint munkavállalók ezreinek kihasználását a cégek számára. Ahogy rádöbbentem, hogy a többségük éppen úgy nem fog előre gondoskodni a nyugdíjáról ahogy a korábban minimálbérre bejelentett és zsebbe fizetett emberek sem tették meg, és végül amikor nyugdíjba mennének akkor éppen úgy a társadalomtól várják majd el hogy adjanak nekik nyugdíjat amiből meg is tudnak élni idős korukban.

Mit gondoltok erről, nem lett volna jobb a KATA-soknak ha nem hangolják maguk ellen a társadalmat erőszakos tiltakozásokkal, hisztérikus politikusok nyilatkozataival?

2022. júl. 20. 15:09
1 2 3 4 5
 21/49 anonim ***** válasza:
100%

Még mindig nem értem mi olyat tettek ellened a tüntetők, ami ilyen ellenérzéseket szül benned.

Tévészékházat gyújtogattak meg kukákat? Vagy mi a problémád?

Hogyan pártoltad volna a törekvéseiket, ha azt sem tudod, mik azok?

A kommented alapján két kapcsolót látok nálad: A) nem látod, nem tudod, nem érdekel B) Látod és gyűlölöd. Tényleg van bármi a kettő között?

Ezek szerint az lenne a katástól az ildomos viselkedés, ha meg sem nyekken, amikor más törvényekkel ütköző, azonnali rendeletet hoznak ellene és törvényekkel, adóév közepén lehetetlenítik el? Neked attól jobb lesz? Nem gondolod, hogy annál könnyebb lesz a kormánynak bármilyen ad hoc törvényt rád erőltetni?

A hergelést nem az jelenti, hogy te egy emberként (mert sajnos az vagy, nem királyi "MI") hogyan vélekedsz a katásokról, hanem hogy a kormány mit kommunikál. A kulákozásra emlékszel még? Hallottál róla? Mutogatták magukat a kulákok, hergeltek maguk ellen másokat?

2010-ben én is Fidesz-szavazó voltam, mert elszámoltatást ígértek, meg az oroszokhoz való közelítés visszafordítását, tiszta, korrupciómentes kormányzást, szólás- és sajtószabadságot, a jogok védelmét, az államadósság csökkentését, eurót, az egészségügy privatizációjának megállítását. Az elszámoltatást és az eurót nem kaptam meg, de lett minden eddiginél nagyobb oroszbarátság, korrupció, szólás- és sajtószabadság elnyomása, jogtiprás, egekben az államadósság és az infláció, az állami egészségügyet és oktatást meg minden eszközzel pusztítják le. Ezért 2014 óta nem vagyok fidesz szavazó, és "fülkeforradalmár" "MI" többségből hirtelen "ballibsi" "ŐK" kisebbség lettem. De persze én nem fogadom el, hogy te másképp gondolkodsz és "kiállsz" más országokkal szemben olyan jogokért és döntésekért, amiket konkrétan meg sem fogalmazol magadnak.

2022. júl. 21. 09:07
 22/49 anonim ***** válasza:
22%

Én a magam részéről 4 és fél évet voltam katás. Szándékosan, adóelkerülési, jövedelemmaximalizálási célzattal kezdtem el. Lényegében felmondtam a régi munkahelyemen, de nem akartak elengedni. Mondtam, hogy oké, akkor kata és nem járok be. Fele munkával dupla fizetés. Ez egészen addig működött, amíg tavaly be nem vezették az 1 cégnek szóló 3 milliós keretet. Azóta átalányadózó vagyok.

Én tudatában voltam annak, hogy ez így túl jó, hogy igaz legyen és hogy eszméletlenül kedvez a magasabb jövedelműeknek. Aki kimaxolta a katát az a covidos években éves szinten 25.000 forint + 5% adót fizetett. Ha mellékállásban is ki tudta maxolni, akkor 25.000 + 2,5%! Nevetséges! A normál munkaviszony utáni céges adóteher ehhez képest 40% fölött van.

Szóval én kezdettől azt vártam, hogy mikor szüntetik már meg, mert rendesen adócsalónak éreztem magam.

(Amúgy lehet lepontozni)

2022. júl. 21. 14:29
 23/49 anonim ***** válasza:
63%

22. "Csodás", de nem mindenki használta "adóelkerülésre", "jövedelemmaximalizálásra", adócsalásra, akit megszívattak.

Több külföldi cégnek, projekt alapú, eseti munkákért való számlázásra nem alternatíva a munkaviszony.

Kapok egy nagy megbízást, az tart egy-két hónapig, aztán évekig nincs szüksége újabb munkára.

2022. júl. 21. 14:44
 24/49 anonim ***** válasza:
100%

A kérdezőnek üzenem, hogy kicsit járja körül az "erőszakos tiltakozás" kifejezés jelentését. Milyen erőszakot láttál eddig a tüntetőktől?

A "hisztérikus politikusokra" meg: mit tehet róla a tüntető, ha pl Kunhalmi Ágnes rikácsol a megafonba? Nem hívta senki. Külön kérték sok tüntetésen, hogy ne menjenek politikusok, mégis ott vannak, és beszélnek.

De amúgy meg képviselő. Mindazokat képviseli, akiknek a választói kerületét képviseli (akár rá szavaztak, akár nem), illetve akik az összellenzékre szavaztak, és most jogsérelem érte őket az évközi törvénymódosítás miatt. Felszólal az érdekükben, képviseli őket, ez a dolga, ezért fizetik. Fideszesek is vannak azok között, akik rosszul jártak és/vagy kimentek tüntetni. A fideszes képviselők az ő érdekeiket miért nem képviselik? miért nem "hisztiznek"? Miért tesznek be nekik direkt és kajánul? Miért szavaznak ellenük év közepi hatályba lépéssel?

2022. júl. 21. 15:06
 25/49 anonim ***** válasza:
#21 Minden szavaddal egyetértek, én is annyira hozzád hasonló helyzetben vagyok, hogy akár én is írhattam volna ezeket a válaszokat. Talán annyi különbséggel, hogy nekem már ez a negyedik vesszőfutásom, és nekem már a Gyurcsány kormány alatt is kijutott. Szerintem a kérdezőnek azért lehetnek ellenszenvesek a katások, mert az ő kedvenc qúrmánya ellen tüntetnek, és ezért fogékony a hergelésre.
2022. júl. 21. 15:17
 26/49 anonim ***** válasza:
#22 Megtörtént. Mármint a lepontozás. Tudod én meg saját magamnak szereztem a megrendelőket, mindig újakat, mert amit csináltam nekik, azt évekig használták. Én tárgyaltam velük, szerződést kötöttünk, elvégeztem a munkát a saját eszközeimmel, átadtam, betanítottam őket a használatára, kiszámláztam, vállaltam érte a felelősséget. A 12 milliós felső határt soha még csak meg sem közelítettem, de még az eredeti 6 milliót sem. Volt olyan, hogy torlódtak a munkák, és már nem tudtam többet vállalni, és volt olyan is hogy hónapokig semmi sem jött össze, de akkor is be kellett fizetnem az adót.
2022. júl. 21. 15:33
 27/49 anonim ***** válasza:
#23 De az átalányadó és a többi már alternatíva lehet. Persze kell könyvelő, de nekem kata mellett is volt, hogy minden tuti rendben legyen, ha már kiskapuként tekintettem a katára.
2022. júl. 21. 15:34
 28/49 anonim ***** válasza:
#26 Ez esetben szopó, de sokat nem veszítesz. Ha 6 millió alatt voltál, akkor valamivel 10% felett volt az éves adóterhed katával. Átalányadónál ugyanez 20% körül van, nem olyan nagy ügy. Engem is kellemetlenül érintett, de mégsem akadtam ki, mert eleve úgy álltam hozzá, hogy tart ameddig tart, minden hónap ajándék, ki kell használni.
2022. júl. 21. 15:39
 29/49 A kérdező kommentje:

#27 Nem kell könyvelő.

Ma már olyan könyvelő programokat lehet venni és olyan számlák vannak amikkel mindenki maga is megcsinálhatja amit kell. Időt kell ráfordítani és ennyi. Nem kell tételes adóelszámolás, az átalányadózás lényege pont az, hogy átalányban kell adózni, a költség egy konkrét százaléka a bevételnek. A számlákat ki kell adni és utána össze kell gyűjteni, a szükséges nyomtatványokat be kell nyújtani és ennyi. Egy könyvelővel ez persze lényegesen egyszerűbb. Akinek sok munkája, sok számlája van annak ez meg is éri - akinek meg kevés, annak az idejéből kitelik, hogy megoldja könyvelő nélkül.

2022. júl. 21. 15:43
 30/49 anonim ***** válasza:
#29 Jobb ha van könyvelőd, nehéz eligazodni. Legalább eleinte érdemes vele konzultálni.
2022. júl. 21. 15:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!