Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Más is van úgy hogy eddig nem...

Más is van úgy hogy eddig nem foglalkozott a KATA-sok adózásával, de az utóbbi napok miatt elkezdte negatívan nézni ezt a fajta adózást?

Figyelt kérdés

Eddig elfogadtam azt, hogy van olyan vállalkozó aki alig fizet adót és járulékot, cserébe érte viszont később a nyugdíjáról magának kell gondoskodnia. Az utóbbi napok hisztérikus tiltakozásai azonban egyre növelik bennem az ellenérzést, mert pont ezek miatt szembesültem vele hogy mennyire keveset is kell fizetniük a költségvetés felé, milyen sokan is éltek ezzel a lehetőséggel és hogy valójában nem a kisvállalkozóknak könnyíti meg az adózását hanem lehetővé tette a szinte nulla adózást magas bevétel mellett épp úgy, mint munkavállalók ezreinek kihasználását a cégek számára. Ahogy rádöbbentem, hogy a többségük éppen úgy nem fog előre gondoskodni a nyugdíjáról ahogy a korábban minimálbérre bejelentett és zsebbe fizetett emberek sem tették meg, és végül amikor nyugdíjba mennének akkor éppen úgy a társadalomtól várják majd el hogy adjanak nekik nyugdíjat amiből meg is tudnak élni idős korukban.

Mit gondoltok erről, nem lett volna jobb a KATA-soknak ha nem hangolják maguk ellen a társadalmat erőszakos tiltakozásokkal, hisztérikus politikusok nyilatkozataival?

2022. júl. 20. 15:09
A kérdező szavazást indított:
Nem, nekem pont most lett szimpatikus a KATA adózás és a KATA-s adózók.
Nem, nem lett negatív a véleményem.
Nem érdekel a KATA témája.
Igen, bennem is váltott ki negatív érzéseket.
Eddig is elleneztem a KATA-s adózást.
27 szavazat
1 2 3 4 5
 1/49 anonim ***** válasza:
28%
Elfogadtam, hogy van ilyen, reméltem, hogy növeli a vállalkozói kedvet ez az egész, de a végeredmény egy legalizált adócsalási forma lett. A foodpanda 18mrd forint bevételből nem adózik kb. semmit. Tényleg ez volt a cél?
2022. júl. 20. 15:13
 2/49 anonim ***** válasza:
100%
Én személy szerint bőven túlléptem minden irányból a KATA keretet, szóval megközelítőleg sem 50e Ft-ot adóztam egy hónapban, mégis ezt az adózást választottam, mert rohadt egyszerű volt, és könyvelő nélkül tudtam intézni az adózásomat. Most meg rohangálhatok egyik napról a másikra könyvelő után, hogy ne haljak éhen egy hónap múlva. Azt hiszem ez túlmutat azon, hogy jó volt a KATA vagy sem... egy normális országban így nem változtatnak meg százezreket érintő adózási szabályokat.
2022. júl. 20. 15:16
 3/49 anonim ***** válasza:
100%

Ezt honnan tudod, hogy nem raknak félre a nyugdíjukra?

Egyébként meg a kata adózás évi 12 millió forintig volt elérhető, márpedig ebben a 12 millióban az anyagköltségek, esetleges további, bedolgozó vállalkozók továbbszámlázott díja is benne van, ami azért nem egy szakmában elég komoly összeg, pl bármilyen felújításnál az anyagköltség legalább a fele a szaki fizetségének. Másrészt a kata-s vállalkozóknak nincs semmilyen fizetett szabadsága, betegszabadsága, tehát majd egy hónappal többet kell dolgozniuk ezért a bérért.

Épp ideje lett volna növelni a kata-s vállalkozók által befizetett adó mértékét, de azért ez az agitprop szöveg sem kell, hogy ők meglopják az államot és élősködnek. Ugyanolyan tisztességes emberek, mint bárki más, csak nekik megvolt a lehetőségük és az akaratuk is, hogy vállalkozók legyenek és ne az államkasszát hízlalják a hihetetlen munkavállalói adókkal, amik a semmire folynak el. Most pedig egyik napról a másikra lett megszüntetve a megélhetésük: ha normálisa, érdemi konzultáció mellett és a következő évre lettek volna bevezetve változtatások nem háborognának. Neked is félreállna a szád, ha a kövi hónaptól rádobnának 20% adót a fizetésedre, amivel nem kalkuláltál.

2022. júl. 20. 15:18
 4/49 anonim ***** válasza:
94%
Majd, ha megy az egykori katás vállalkozó és ötször annyit kér, na majd akkor is lehet tapsikolni Orbán Viktor Mihály Miniszterelnök Főispán Úrnak.
2022. júl. 20. 15:18
 5/49 A kérdező kommentje:

15:13

Nekem nagyon olyan, mint az Uber volt pár éve. Ott is az olcsóbb fuvar lehetősége tette népszerűvé a szolgáltatást, meg hogy lehetett látni milyen közel van egy szabad kocsi, lehetett időre könnyen rendelni fuvart. Közben viszont semmi biztonsági elem nem volt ami védené az utasokat, bárki csinálhatta bármilyen autóval, minimális adózással. A taxisok majdnem csődbe mentek miatta.

Amint az Uber kocsiknak is be kellett tartani azokat amik a személyszállítási törvény szerint a taxisokra vonatkozott máris nem volt üzlet benne és ki is vonultak az országból.

Jó a kérdésed. Tényleg az volt a cél, hogy rengeteg munkavállalónak ne legyen táppénze, fizetett szabadsága és rendes nyugdíja, a költségvetésnek meg ne legyen normális bevétele?

2022. júl. 20. 15:19
 6/49 anonim ***** válasza:
100%

Én már csak elvből sem használom a taxis hiénák egyre drágább szolgáltatását.

Inkább vettem egy elektromos rollert. Tökéletes a városba.

2022. júl. 20. 15:22
 7/49 anonim ***** válasza:

#3 "Egyébként meg a kata adózás évi 12 millió forintig volt elérhető"

Gyakori tévedés, de nem, csak a 12 millió forint feletti részre 40%-os adót kellett fizetni. Vagyis eddig egészen magas bevételig megérte KATÁzni 12 millió felett is.

2022. júl. 20. 15:23
 8/49 A kérdező kommentje:

15:18

"Ezt honnan tudod, hogy nem raknak félre a nyugdíjukra?"

Nem tudom, csak a korábbi tapasztalatok alapján feltételezem.

Hiszen pont azzal érvelnek sokan, hogy alig keresnek valamennyit a KATA-sok tömegei. Ha kevés a bevételük akkor mégis miből tennének el a nyugdíjukra?

"de azért ez az agitprop szöveg sem kell, hogy ők meglopják az államot és élősködnek. "

Ilyen szöveget egyedül azoktól hallottam akik tiltakoztak a módosítások ellen. A kormányzat képviselőitől nem hangzott el ilyen szöveg. Nagyon nem ugyanaz ha leírom, hogy a KATA-s sokkal kevesebb adót fizet szemben velem, az egyszerű munkavállalóval, mintha azt mondanám, hogy élősködik a KATA-s. Mert ilyet nem mondtam és nem gondoltam.

2022. júl. 20. 15:23
 9/49 anonim ***** válasza:
100%
És a nyugdíj melletti kiegészítő tevékenységet végzőket vajon mért zárták ki egy az egyben a katából? Hiszen őnekik már úgyis megvan a nyugdíjuk és se a kata, se más adózási formák nem változtatnak már rajta. Ez is cáfolja azt, hogy a kormány a katások nyugdíja miatt aggódik.
2022. júl. 20. 15:32
 10/49 anonim ***** válasza:

9

és a főállás mellett katásokat?

2022. júl. 20. 15:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!