Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Más is van úgy hogy eddig nem...

Más is van úgy hogy eddig nem foglalkozott a KATA-sok adózásával, de az utóbbi napok miatt elkezdte negatívan nézni ezt a fajta adózást?

Figyelt kérdés

Eddig elfogadtam azt, hogy van olyan vállalkozó aki alig fizet adót és járulékot, cserébe érte viszont később a nyugdíjáról magának kell gondoskodnia. Az utóbbi napok hisztérikus tiltakozásai azonban egyre növelik bennem az ellenérzést, mert pont ezek miatt szembesültem vele hogy mennyire keveset is kell fizetniük a költségvetés felé, milyen sokan is éltek ezzel a lehetőséggel és hogy valójában nem a kisvállalkozóknak könnyíti meg az adózását hanem lehetővé tette a szinte nulla adózást magas bevétel mellett épp úgy, mint munkavállalók ezreinek kihasználását a cégek számára. Ahogy rádöbbentem, hogy a többségük éppen úgy nem fog előre gondoskodni a nyugdíjáról ahogy a korábban minimálbérre bejelentett és zsebbe fizetett emberek sem tették meg, és végül amikor nyugdíjba mennének akkor éppen úgy a társadalomtól várják majd el hogy adjanak nekik nyugdíjat amiből meg is tudnak élni idős korukban.

Mit gondoltok erről, nem lett volna jobb a KATA-soknak ha nem hangolják maguk ellen a társadalmat erőszakos tiltakozásokkal, hisztérikus politikusok nyilatkozataival?

2022. júl. 20. 15:09
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
#10 Igen, őket is kizárták.
2022. júl. 20. 15:44
 12/49 anonim ***** válasza:
100%
Erről szól az agymosás.
2022. júl. 20. 15:49
 13/49 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy adóév közben ilyet csinálnak, nekem azt jelzi, nagy a baj és nem a katával, hanem az országban.
2022. júl. 20. 16:17
 14/49 A kérdező kommentje:

#9 "És a nyugdíj melletti kiegészítő tevékenységet végzőket vajon mért zárták ki egy az egyben a katából?"

Ez egy jó kérdés. Nem tudom.

Annyit találtam róla, hogy ezentúl csak főfoglakozásban lehet a KATA-t választani, még mellékfoglalkozásban sem.

2022. júl. 20. 18:26
 15/49 anonim ***** válasza:
80%
Mindig vicces ez az álnaív narratíva amit felvesztek, aggódtók az "adócsaló" fodrász,meg műkörmös miatt aztán mentek és behúzzátok a jó kövér X-et négyévente áprilisban a magyar történelem valaha létezett legnagyobb rablóbandájára, akiknek az egész családja,baráti köre,és az ő ükunokáik is a te pénzedből fognak szerény körülmények között elsínylődni, yachtokon meg helikoptereken :D Az nem zavar ,igaz ? :)))
2022. júl. 20. 18:35
 16/49 anonim ***** válasza:
37%
Nem csak a fodrász, meg a műkörmös volt katás. De ők meg pont maradhatnak, csak nem számlázhatnak ezentúl cégeknek. De nekik úgyis nagyon ritkán kellett cégek felé számlázniuk.
2022. júl. 20. 19:25
 17/49 anonim ***** válasza:
81%

Na, pont azt akarják elérni a KATA törvénnyel, hogy mindenki úgy gondolkodjon, mint a kérdező. Hogy megint egy társadalmi réteget, mondjuk a katásokat hibáztassák az inflécióért és a magyar gazdaság egyéb gondjaiért a pont ahelyett a kormány helyett, amelyik létrehozta ezt az adózási formát, és amelyik 12 éve módszeresen és szándékosan gerjeszti az inflációt.

1. Katás vállalkozó vagyok, és rohadtul nem várom el, hogy a társadalom biztosítson majd nekem a megélhetéshez elegendő nyugdíjat. Tudom, mennyit fizetek be, és mit kapok érte, tisztában vagyok azzal, hogy öngondoskodásra van szükségem, és meg is tettem a szükséges lépéseket. Az én nyugdíjamért senki másnak nem kell aggódnia, az az én problémám lesz.

2. A módszeres eltörlés, és a kulákok ellenihez hasonló társadalmi hergelés helyett ezer módszerük lett volna arra, hogy igazságosabbá tegyék ezt az adóformát, a legtöbben az adóemelést vagy az adó sávossá tételét egyáltalán nem utasították volna el. Lehet, hogy aki évi 12 milliót keresett vele (azért ilyenek nem sokan voltak vagy taxisként, biztosító cégként bent maradnak az új katában!), az csak 5%-ot adózik, de aki évi 2 milliót hozott össze, annak ez 33% volt, tehát megközelítette a foglalkoztatás adóterheit, a munkavállalóknak járó biztosítékok, nyugdíj- és tb-mérték stb-k nélkül. Ráadásul ő vállalkozó, nincs minden hónapban ugyanannyi munkája, ez nagyban a piaci viszonyoktól, gazdasági helyzettől függ. Minél kevesebbet keresett valaki, annál nagyobb adóterhet jelentett a KATA.

3. Azt, hogy egyes cégek, munkaadók trükköztek a katával, KATA-ba kényszerítették a munkavállalóikat, miért a katáson verik le, miért a cégen? Miért csesznek ki kollektíven a koncentrált ügyfelű webdesignerekkel, grafikusokkal, fordítókkal, stb. akik alkalomszerűen projekteket teljesítenek cégeknek, miért lehetetlenítik el a nyugdíj mellé mellékkeresetet szerző nyugdíjast, az egyetem mellett dolgozó diákot?

A pénztelen közintézmények, amelyek csak a KATA-val tudták megfizetni az egyetemi tanárt vagy a sürgősségi ellátó orvost, majd kapnak pénzt arra, hogy munkaviszonyban tudják foglalkoztatni az adott szakembereket? Ha a katás nem adhat cégnek számlát, holott törvényi kötelessége számlát adni, ha ezt kérik tőle, a bent maradó KATA-sok működéséhez szükséges feladatokat ki fogja ellátni?

4. Azt hiszed, ez nem fog érinteni téged, pedig dehogynem. Már csak a sürgősségi betegellátók, tanárok elküldése miatt is. De egy csomó cég, pékség stb. be fog zárni vagy brutálisan megdrágítja az árait a növekvő adóterhek és a csökkenő konkurencia miatt. A társasházat meg senki nem fogja felújítani, mert az egy cég, aminek nem számlázhat a bent maradt KATA-s szerelő, kőműves.

5. Aki ott tüntet, nem elsősorban az adóemelés miatt tüntet, bármennyire is szeretné ezt elhitetni veled a kormány. Egyik napról a másikra jelentettek be adóév közben egy alig 1 hónapos felkészülési, projektlezárási időt hagyó törvényt, felforgatva vele többszázezer ember életét és megélhetését. Ez jogsértő, ilyet a magyar alkotmány és az uniós jogszabályok értelmében sem lehetne tenni. Ha a katással megtehetik, veled is megtehetik. Neked is bejelenthetik július 11-én, hogy július 12-én hoznak egy törvényt, ami miatt szeptember 1-től kétszerannyit kell adózzál és összehasonlíthatatlanul nagyobb adminisztratív terheid lesznek, veszélybe kerül a megélhetésed. Vagy egyik napról a másikra besorozhatnak, zárolhatják a bankszámlád, lehetetlenné tehetik, hogy elhagyd az országot.

Közép-európai polgárként szokatlan és érthetetlen lehet számodra, hogy valaki kiáll a jogaiért, lehet, hogy csak azt látod, hogy zavarják a közlekedést, hangosak, és nem olyan sz.r nekik, mint neked, ami már önmagában borzalmas érzés lehet, de attól még nem ellened tüntetnek.

És ne felejtsd el, hogy amit velük megtehetnek, azt megtehetik veled is. Ugyanúgy lehetsz lenézett, társdalomból kitagadott, lecsalózott kulák bármelyik pillanatban, ahogy ők.

2022. júl. 21. 07:58
 18/49 A kérdező kommentje:

#17 Az a vicc, hogy ha ti nem hergelitek az embereket akkor a többség észre sem veszi hogy bármiféle változás történt a KATA törvénnyel, és nem tudatosodik az emberekben hogy eddig hányan használták és milyen keveset adóztak vele.

Ez pont olyan mint a hiszti amit az lmbtq-val csináltatok. Soha senkit nem érdekelt előtte, hogy ki transz ki nem, hányféle agymenésetek van, és nem is volt róla negatív vélekedésük ennek megfelelően. Ahogy azonban elkezdtetek hisztizni a gyerekvédelmi törvény miatt, a legutolsó kis faluba is eljutott a téma és azóta valóban nagyon sokan gondolnak a kérdésre negatívan.

"Közép-európai polgárként szokatlan és érthetetlen lehet számodra, hogy valaki kiáll a jogaiért, lehet, hogy csak azt látod, hogy zavarják a közlekedést, hangosak, és nem olyan sz.r nekik, mint neked, ami már önmagában borzalmas érzés lehet, de attól még nem ellened tüntetnek."

Szánalmas, hogy te próbálsz ezzel jönni, miközben azt halljuk évek óta, hogy a fidesz miért áll ellen az unió többségi elképzeléseinek, miért nem áll be a sorba, miért nem adja fel az ország szuverenitását blablabla. Hogy a kétharmados kormányzás antidemokratikus stb. stb. NEKED nem megy elfogadni azt, hogy bizony MI kiállunk a jogainkért.

Ideje lenne ha elfogadnád!

2022. júl. 21. 08:20
 19/49 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: 17-es vagyok. Pontosan ezért követ el a kormány hasonló jogtiprásokat, mert te így fogsz reagálni. Korábban tojtál rá, most meg élből gyűlölettel reagálsz, csak mert látod. Nem próbálod megérteni.

Már ne haragudj, de milyen jogaidért is állsz te ki, milyen jogaidat védi a kormány Brüsszellel szemben? Hogy antidemokratikus kormányod legyen, amiben egyes társadalmi csoportokat megbélyegezhetnek?

Miért nem látod, hogy a kormánytagok szájából a "gyermekvédelem" szó, a "megvédjük", "megállítjuk", "nem hagyjuk", "stop Brüsszel" mind csak lózung? Mit szeretnél megvédeni pontosan?

Mert én katás tüntetőként a jogbiztonságot szeretném megvédeni. A sajátomat és a tiedet is. Hogy ne hozhassanak hirtelen, társadalmi egyeztetés nélkül, felkészülési időt nem hagyó, millió veszélyes jogi értelmezést lehetővé tevő törvényeket ellenem, ellened.

Honnan veszed, hogy keveset adóztam a KATA-val? Nekem soha nem volt évi 12 milliós bevételem, sőt, a fele sem. Nem sokkal adóztam kevesebbet, mint te alkalmazottként, cserébe én vállalkozó voltam ennek minden nehézségével, több ügyféllel, akiknek a munkái sokszor egyszerre érkeztek vagy maradtak el akár hónapokig, és nem kaptam meg azokat a társadalmi biztosítékokat, mint te. Én ezt vállaltam, te meg azt.

Nincs "MI" meg "ŐK". Lehet, hogy most egy győztes csoport tagjának érzed magad, de ha épp az ellen a csoport ellen kezdenek hergelni és úszítani, amibe te is tartozol, pillanatok alatt "ŐK" leszel a "MI" helyett. És akkor már késő lesz belátnod, hogy tévedtél.

2022. júl. 21. 08:37
 20/49 A kérdező kommentje:

08:37

Az a gond, hogy pont te vagy az aki nem érted meg és nem fogadod el, hogy nem kell mindenkinek egyformán gondolkodnia, vélekednie és éreznie. Az elfogadás nem azt jelenti, hogy valaki más értéktelenségét vagy elméleteit gondolkodás nélkül elfogadjuk, attól még nem kell nekünk is olyanná válnunk, hogy elfogadjuk - ő ilyen és ennyi.

2010 óta a fidesz-kdnp kormány úgy áll hozzá minden más országhoz, hogy tiszteletben tartja azok elképzeléseit, terveit, szándékait - ellenben ragaszkodik a viszonossághoz, hogy ők is így tegyenek és ne akarják megmondani nekünk, hogy mi miképpen éljük az életünket.

Az emberek nagyon egyértelműen döntöttek 4 választáson is arról, hogy mi az amit az országban semmiképpen nem akarnak látni és mi az amit viszont elfogadnak. 12 éve nem vagy képes ezt te elfogadni, hogy egy olyan kisebbséghez tartozol amivel nem ért egyet a nagy többség ebben az országban.

Nincs olyan, hogy valamit el kell fogadni! Nem jogtiprás az, ha a saját döntéseinket hozzuk meg a törvény és az uniós szerződések adta keretekben. Pont ugyanolyan értékű a magyar kormány, a magyar emberek döntése, mint a németeké vagy a franciáké, belgáké. Éppen úgy nem lehetne ráerőltetni a belgákra a magyar emberek döntését ahogy ezt fordítva sem akarjuk.

Pont ezt magyarázom, hogy nem voltak csoportok megbélyegezve - TI állítottátok célpontba ezeket a csoportokat és mutattatok róluk/magatokról olyan negatív képet ami UTÁN már az emberek valóban negatívan vélekedtek. Nem a kormányzat miatt hanem amiatt amit TI csináltatok.

A kérdésem is pont erről írtam ki. Ott is van benne, hogy egészen eddig nem zavart, nem is érdekelt mit tesznek a KATA-sok. Simán lehet, hogy még pártoltam is volna a törekvéseket, hogy a törvény változásait javítsák nektek jobban tetszően. de az amit az egész körül a tiltakozók, hisztiző politikusok művelnek AZ keltett bennem ellenérzéseket. Nem a kormány!

2022. júl. 21. 08:51
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!