Miért támadjátok a KATA-s vállalkozókat?
Mert veletek ellentétben nem rabszolgák egy gyárban, hanem abból élnek amit igazán szeretnek csinálni? Az új törvény értelmében nem számlázhatnak cégeknek. Ezért sok olyan KATA-s aki csak cégeknek számláz tönkre fog menni. A következő hónaptól nulla forint lesz a bevétele, és elveszíti mindazt amit eddig felépített önerőből. Munkanélküli lesz, nem tud enni adni a gyerekeinek, nem tud számlákat, hiteleket fizetni. Akik nem mennek tönkre, mert magánszemélyeknek is számláznak, azoknak meg min.100 ezerrel kevesebb lesz a keresetük, mert ennyivel többet kell befizetniük.
Ha NEKED egyik hónapról a másikra megszűnne a munkád a fidesz miatt, vagy a főnököd bejelentené hogy a következő hónaptól kezdve a fidesz miatt 100 ezerrel kevesebb fizetést kapsz, akkor annak te örülnél? Szó nélkül hagynád? Na látod... Ha veled történne, akkor máris más lenne a helyzet igaz?
Én is csak cégeknek számlázok. Hogy a p.csába nem mentem még tönkre akkor?
Nem tudom, mit csinált volna eddig ez a sok nagymenő, akik abból élnek amit szeretnek, ha eddig is rendesen kellett volna adózniuk?
Ha a normál adóterhek mellett nem éri majd meg nekik vállalkozni, akkor szépen elmennek dolgozni!
Egyébként azok a "gyári rabszolgák" nagyjából 3-4-szer annyit fizettek be eddig havonta a közösbe mint a nagymenő katások!
1, mert hatott a propaganda: a fidesz ügyesen elültette az emberekben, hogy minden katás adócsaló, kiválóan látszik a kommenteken itt is, meg a FB-on is, hogy a többségnek halvány fogalma nincs róla, kik és hogyan katáznak (katáztak), csak ezt az adócsalás témát skandálják egyfolytában. Igen, olyan is volt, de nagyon sokan tök szabályosan katáztunk céges ügyfeleknek, ettől függetlenül minket is elkaszáltak.
2, mert ebben az országban besavanyodott, keserű emberek vannak, akik a másik kárának tudnak a legjobban örülni. Olvasgass egy kicsit pl. a rezsicsökkentés témában akár itt is: nem találsz olyan kérdést, ahol nem írja le valaki, hogy bibibííí, én az átlag alatt vagyok, mindenki más meg gyökér pazarló, majd most megszívja. Ugyanezen okból örülnek a katások megszivatásának azok, akik nem voltak katások.
Btw, én például túl fogom ezt élni egy kis áremeléssel, fenn tudok maradni, nem ez a gondom. De azért kíváncsi lennék, hogy állna a sok kárörvendő szája, ha egyik napról a másikra közölnék vele, hogy most akkor 100-150 ezerrel kevesebbet keres havonta, mert a fidesz szerint kevés a befizetett adó. Igen, mi a katával kevesebbet fizettünk be, de kevesebbet is kaptunk: nincs tp, fizetett szabi, nyugdíj, magunknak kell biztosítani a munkához az eszközöket, helyet, magunknak kell megrendelést szerezni stb. Nem gond, vállaltuk, csak azért írom, hogy valahol itt volt mégis igazságos, hogy kevesebbet fizettünk.
KATA-s voltam 5 évig. Több cégnek dolgoztam, számláztam, fordítást, marketing és social media tanácsadást, adatelemzést végeztem. Több évig megkaptam "barátaimtól" félig viccesen, hogy én adót csalok. Megkérdeztem, miért? Hát mert csak 50 ezret adózok.
Igen, 50 ezret adózok, meg fizetem a több villanyt, mivel többet használom a gépet, a magasabb internetelőfizetést is, hogy zavartalanul végezzem a munkám, és mellette nincs se betegszabadságom/táppénzem, hétvégi/ünnepnapi pótlék, túlórapótlék, se fizetett szabadságom, de még csak munkaszerződésem sem felmondási idővel, így ha az egyik megrendelőm egyik nap azt mondja, hogy holnaptól nem kéri a szolgáltatásom, akkor elég nagy bevételtől is elesek. Szóval legyen szíves újragondolni a dolgot. (Iparűzési adót, kamarai tagdíjat nem is számoltuk, bár ezek elenyészőek)
Aztán 2 éve elkezdtem teljes állás után nézni (kiégtem a korábbi feladataimtól, a hétvégéktől, ünnepektől) - Az egyik cég egy interjún rákérdezett, dolgoznék-e nekik katában. Az irodából, munkaidőben, meg minden, de nem munkaszerződéssel, katával. Elhajtottam a csávót, hogy mégis hogy gondolja, majd én kockáztatok egy büntetést amiatt, hogy ő spóroljon a járulékokon?
Az emberek egyszerűen nem tudják felfogni, hogy nem csak az a munka, amit a gyárban a szalag mellett végzel? Igenis van rengeteg olyan eset, amikor egy KATA-s vállalkozó jogosan cégnek dolgozik, de nem alkalmazottként. Pl. van egy könyvelő, aki vagy 30 kisvállalkozó könyvelését végzi. Neki nem lesz és nem is kellene 30 munkaszerződés, hogy mindenhol alkalmazott legyen. Neki teljesen jó volt a KATA. De így majd legalább nem fogja megcsinálni a hó végi könyvelést és a kisvállalkozóknál a munkások is csak jóval később kapják meg a fizetésük.
Igen, voltak, akik adócsalásra használták ezt az adózási rendszert. Nem tudom, nem akarom elhinni, hogy a NAV ezeket nem tudta kiszűrni, és megbüntetni, meg eltiltani a vétkeseket bármiféle vállalkozási formától 1-2 évre. (Ha kilépsz a KATA-ból, 2 évig nem léphetsz vissza KATA-ba, csak más adónembe.) Nem lehetett volna ezekből a büntetésekből megtölteni az államkasszát? Ez a módosítás nem fogja elérni azt, hogy aki csal, az ne csaljon továbbra is, de legalább aki becsületesen csinálta, az vagy rákényszerül a feketézésre (amiből ugye nincs az államnak bevétele), vagy kevesebb bevétele lesz (ergo az államnak is kevesebb bevétele lesz).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!