Egyes abortuszpártiak miért hivatkoznak parazitaként a magzatra, mikor közben azt állítják, hogy az a nő testének része?
A parazita egy külön élőlény, ami élősködő életformát végez - egyes abortuszpártiak így tekintenek a fejlődő gyerekre.
Azonban egy élősködő nem lehet a gazdatest része, és nem lehet élettelen "sejtcsomó" sem, ahogyan szokták még nevezni - tehát mindenképpen élőlény, és nem része az anya testének: így elpusztítása gyilkosság.
19: én szabad bölcsészként diplomáztam, sokszor felmerültek ehhez hasonló kérdések az etika szemináriumon.
Számtalan érvet meghallgattam már, de még mindig úgy gondolom, hogy az abortusz egy rossz dolog és korlátoznám (nem tiltanám, hanem korlátoznám). Egy másik élet élethez való jogát, vagy hogy egyáltalán annak számít-e, ne mi akarjuk már eldönteni, hanem a tudomány. A biológia definíciója szerint egy baktérium is életnek számít.
"Engem csak az érdekelne, hogy aki "pro-choice" párti, az vajon elítéli a felelőtlen szexelgetést és azt az életfilozófiát, hogy nem kell védekezni, mert úgyis van lehetőség abortuszra?"
Egyértelműen igen, akik az abortusz mellett állnak, azok általában az informatív szexuális felvilágosítást és a fogamzásgátlás elérhetőbbé tételét is erősen támogatják. Na meg persze a nemi erőszak elleni sokkal szigorúbb fellépést is.
#21 tehát egy baktériumot is le lehet “gyilkolni”?
De mire föl akarod lekorlátozni, ha azt mondod, hogy a “tudomány mondja meg”. De csak azt fogadod el tudománynak, amivel egyet értesz. Mert szerintem az, hogy “él” nem elég ok az abortusz ellen. Hiszen minden nap fogyaszt az ember hústermékeket. Amik szintén élet kioltása árán kerül az asztalra. Vagy hol a határ? Amúgy pont a tudomány az, amelyik az öntudat fogalmával magyarázza a különbséget az ember és állat közt (attól eltekintve, hogy klasszifikáció szerint az ember is állat, de most nem ez a fő szempont). Ha ugyanezt alkalmazzuk a magzatra, akkor a jelenlegi 12 hét teljesen rendben van, mivel nincsenek akkor meg olyan agyi funkciók, amik az öntudat meglétét bizonyítanák.
Én írtam, hogy ingyenessé kellene tenni a fogamzásgátlást, mert mindenki jobban jár, még a társadalom is, ha nem kell annyi éhes kölköt etetni, akiket a cigók vagy az alacsony szociális osztályba tartozók szülnek sajnos tonnaszámra.
Olyan ostobaságokba meg ne menjünk már bele, hogy egy baktériumot is le lehet-e gyilkolni? Sok felnőtt Józsi sem fejlődött tovább egy szedercsíránál, mégis gyilkosságnak minősül, ha megöljük. A túlzásoktól eltekintve, ne piszkáljuk meg az életfogalmát, ami nő, fejlődik, anyagcseréje van, az igenis él és ha ezt megakadályozzuk, akkor tkp. megöljük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!