Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Jó, hogy itthon betiltják az...

Jó, hogy itthon betiltják az úszósportban a transzok versenyzését?

Figyelt kérdés

[link]

Illetve azt tiltják be, hogy a nemükkel ellentétes számokban versenyezzenek. A FINA viszont annyira toleráns, hogy indítana transzoknak külön kategóriát, a világon elsőként - ez azért Orbánról nem egy kifejezett diktátor képét festi le. Csak azt nem tudom hányan lesznek a medencében mármint a nővé vált férfikak :D

2022. jún. 19. 20:40
 121/142 anonim ***** válasza:
64%

"Például arra a hazugságodra, hogy a női versenyzők között egy transz mindig csak győzhet."

Nem is állítottam ilyet. Az már tényleg a vége mindennek ha még a vitapartnered szájába is hazugságokat kell adnod, hogy legalább valamibe bele tudj még kötni.

Na eleget égetted magad, inkább hagylak is :D

2022. jún. 20. 19:26
 122/142 anonim ***** válasza:
48%
#116 Nem kötelező elhinned. Attól még aki látott mostanában közelről tizenéveseket, az tudja, hogy rengetegen divatból vagy feltűnési viszketegségből kezdenek el buzulni vagy találják ki, hogy ők az ellenkező nembe (vagy a több tucatnyi kitalált nem valamelyikébe) tartoznak. Ha ők átoperáltatják magukat, azzal tönkreteszik az egész hátralevő életüket.
2022. jún. 20. 19:29
 123/142 anonim ***** válasza:
25%
Akkor olvass szépen vissza, mert demens vagy. Ha végre magadhoz tértél, akkor jöhetnek szépen sorban az adatok. Addig csitt.
2022. jún. 20. 19:29
 124/142 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen felesleges lenne női és férfi mezőnyt indítani,ha random egy "mától én férfi/nő vagyok" kijelentéssel át lehetne vándorolni egyik mezőnyből a másikba.

Nem az számít,hogy te mi akarsz vagy mi próbálsz lenni,hanem az,hogy mi vagy.Aki biológiailag férfi az férfiként kell,hogy versenyezzen,aki pedig biológikailag nő annak nőként.

Szerintem ebben nincs is semmi sértő a mindenféle nemű emberekre nézve.Elfogadják,hogy transznemű,meg mit tudom én micsoda az adott ember,de az akkor sem ad okot rá,hogy a biológiai nemét letagadva,megtagadva ott versenyezzen ahol nincs helye.

2022. jún. 20. 23:14
 125/142 anonim ***** válasza:
32%

Nem vagyok a téma szakértője, ezért inkább, mint egy kérdés, vetem fel ezt a lehetőséget. Hormonszint, testizomszázalék, egyéb ilyen faktorok alapján nem lehetne esetleg meghozni a döntést, hogy versenyezhet-e valaki annak a nemnek a kategóriájába, amivé alakul(t)? Egy transz nőt nyilván nem úgy kell elképzelni, hogy egy szakállas, kigyúrt bácsi, csak szoknya van rajta. Éveken át tartó hormonterápia van mögöttük, ami teljes mértékben megváltoztatja a testfelépítésüket.

Szerintem meg kéne határozni bizonyos kritériumokat, aminek ha egy transz sportoló eleget tesz, akkor versenyezhet a nemének a kategóriájában. Nem lenne igazságos olyanokat engedni, akik nyilvánvalóan előnyben vannak, de akinek hasonló a súlya, testzsírszázaléka, hormonszintje, stb, azt felesleges kizárni. Ismétlem, ezeket a fontos szempontokat én nem tudom most pontosan, de nálam hozzáértőbbek valószínűleg meg tudnának határozni ilyen kritériumokat.

És ez is persze lehet, hogy egy időre, vagy véglegesen kizárna transz sportolókat, de ha már csak egy-pár tudja folytatni a karrierjét, és nyilvánvalóan nincs unfai előnyben a mezőny többi tagjával szemben, akkor az egy pozitív változás.

2022. jún. 21. 07:45
 126/142 anonim ***** válasza:
79%

Ezt a sok kommentet nem fogom végigolvasni.

Meleg vagyok, de szerintem is helyes. Akármennyire is nincs semmi bajom a transzneműekkel, egyértelmű, hogy az MTF-eknek előnyük van női versenyzők között.

2022. jún. 21. 08:35
 127/142 anonim ***** válasza:
43%

126-os, egy férfinél tinédzser korban beindulnak bizonyos változások, amik utólag már nem visszacsinálhatóak, hormonszinttől függetlenül.

Ezért tiltották meg csak az MTF (férfiből nővé) transzneműek versenyzését, míg az FTM-ekét (nőből férfivé) nem.

2022. jún. 21. 08:39
 128/142 anonim ***** válasza:
20%
Én elhiszem, hogy vannak, nem is kötekedni akarok. Csak nem nagyon láttam még olyan tanulmányt, vagy azt, ahol egy hozzáértő biológia-szakértő mondjuk kifejti, mik ezek a változások. Mert azt mindenki mondja, hogy vannak, de a gyakorlatban nem nagyon látom, hogy ezeket valaki konkretizálná.
2022. jún. 21. 09:39
 129/142 anonim ***** válasza:
80%
#127 Hát, ha a lábméretük és magasságuk csökken a legtöbb esetben, akkor bármi változhat.
2022. jún. 21. 09:43
 130/142 anonim ***** válasza:
43%

Sziasztok!

Akik azt írják, hogy nincsenek transznemű emberek, a saját gyereküket kitagadnák, ha transznemű lenne? Vagy ha nem tudná eldönteni, melyik nemhez tartozik? Vagy ha úgy érezné, nem szeretné magát beskatulyázni a két nembe?

Igen, két biológiai nem létezik: nő és férfi (ez a kettő nemiszerv létezik, eltekintve egy-egy nagyon extra esettől). Viszont a transznemű emberek azt érzik, hogy belül a másik nembe tartoznak, be vannak zárva egy testbe, amik valójában nem ők.

Gondolj bele a helyzetükbe: milyen lenne neked, ha a saját lelkeddel és öntudatoddal be lennél zárva az ellenkező nem testébe?

A sportoláshoz és a versenyzéshez mindenkinek joga van, akár cisznemű az ember, akár transznemű.

Kedves kérdező, kérdésedre a véleményem: támogatnám, hogy a transznemű hölgyeknek és uraknak külön versenyszámokat indítsanak, majd mikor a hormonterápian túl vannak, engedélyezném a cisznemű társaikkal való versenyzést.

(Amúgy a sportoló nőknek általában magasabb a tesztoszteronszintje, így a hormonterápia akár hátráltató tényező is lehet sajnos a versenyzésben transznemű nő társainknak.)

Egy magyar pszichológus Németországból

2022. jún. 21. 13:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!